«Να είστε ήρεμοι, χαλαροί, και αυτό θα ξεπεραστεί», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, πριν από την προγραμματισμένη αναχώρησή του για επίσημη επίσκεψη στο Μαρόκο, απ’ όπου θα μεταβεί στην Τυνησία και την Αλγερία και θα επιστρέψει στη χώρα του την Πέμπτη.
Στη δήλωση που έκανε στο αεροδρόμιο υποστήριξε ότι οι διαμαρτυρίες «είναι έργο εξτρεμιστικών στοιχείων» και έχουν «οργανωθεί από το εσωτερικό και το εξωτερικό».
Σημείωσε επίσης ότι ρόλο έχει παίξει και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «αυτοί που δεν μπορούν να νικήσουν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις κάλπες, επιχειρούν να το κάνουν με τέτοιους τρόπους».
Ερωτηθείς σχετικά με τα ξένα ΜΜΕ που έχουν παρουσιάσει την κατάσταση στην Τουρκία ως «τουρκική άνοιξη», ο Ερντογάν χαρακτήρισε τις σχετικές ειδήσεις «επιπόλαιες» και πρόσθεσε ότι «τις συντάσσουν άνθρωποι οι οποίοι δεν γνωρίζουν την Τουρκία».
Άγριες συγκρούσεις στην συνοικία Μπεσίκτας-1700 συλλήψεις
Οι ρίψεις δακρυγόνων σταμάτησαν και από το πρωί επικρατεί ηρεμία σους δρόμους, αλλά η “βόμβα” αυτή τη φορά έσκασε στο Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης, το οποίο ξεκίνησε με βουτιά 6,43%. Η πτώση στιγμιαία άγγιξε και το 8%.
Το βράδυ της Κυριακής συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις στη συνοικία Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης, μία από τις χειρότερες νύχτες βίας από τη στιγμή που ξέσπασαν οι μαζικές διαδηλώσεις πριν από τρεις ημέρες.
Οι αναταραχές στο Μπεσίκτας σημειώθηκαν στην πλευρά που είναι κοντά στο γραφείο του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στο παλάτι Ντολμάμπαχτσε. Τηλεοπτικά πλάνα έδειχναν εικόνες από τη συνοικία πνιγμένη από σύννεφα χημικών.
Τεμένη, καταστήματα και ένα πανεπιστήμιο μετατράπηκαν σε αυτοσχέδια νοσοκομεία προκειμένουν να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες σε τραυματίες. Οι διαδηλωτές έσπασαν πεζοδρόμια για να στήσουν οδοφράγματα και η αστυνομία απάντησε με ρίψεις νερού και δακρυγόνων.
Η τουρκική υπηρεσία του BBC ανέφερε ότι οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα γύρω από το Καμπατάς, στον παραλιακό δρόμο κοντά στο Μπεσίκτας, μαζί με συγκεντρώσεις αλληλεγγύης από πολίτες που χτυπούσαν κατσαρόλες και τηγάνια διαδηλώνοντας κατά της αστυνομίας και της κυβέρνησης.
Οπως μετέδωσε το BBC, χιλιάδες πολίτες έλαβαν μέρος στη διαδήλωση έξω από το γήπεδο της Μπεσίκτας με κάποιος από αυτούς να βήχουν έντονα και να κάνουν εμετούς μετά τις εκτεταμένες ρίψεις δακρυγόνων προς τους συγκεντρωμένους.
Η αστυνομία έδινε μάχη για να προστατεύσει το γραφείο του πρωθυπουργού Ερντογάν, το οποίο έγινε ένα άλλο κομβικό σημείο για τους διαδηλωτές.
Σύμφωνα με τον Τουρκικό Ιατρικό Σύλλογο, 484 διαδηλωτές διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της Κωνσταντινούπολης απο την Παρασκευή, ενώ οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν πάνω από 1.700 άτομα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων σε 67 πόλεις της Τουρκίας.
Αναταραχές και στην Άγκυρα
Αναταραχές σημειώθηκαν και στην Άγκυρα, ενώ διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε δεκάδες άλλες πόλεις. Η τουρκική αστυνομία εισέβαλε σε εμπορικό κέντρο της Άγκυρας, όπου θεωρείτο ότι έβρισκαν καταφύγιο διαδηλωτές, σύμφωνα με το Reuters.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου ‘Αγκυρας Οζντέν Σενέρ δήλωσε ότι στην ‘Αγκυρα υπάρχουν τρεις βαριά τραυματίες: ένα άτομο το οποίο παρασύρθηκε από αυτοκίνητο, ο οδηγός του οποίου έχει συλληφθεί. Ο τραυματίας βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση. Επίσης ένας νέος ηλικίας 26 ετών νοσηλεύεται με τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι, ενώ μια γυναίκα με κάταγμα στο κεφάλι, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Στη Σμύρνη διαδηλωτές πέταξαν τη νύχτα μολότοφ κατά των γραφείων του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).
Οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκίνησαν την Παρασκευή, όταν η καταστολή από την αστυνομία μιας ειρηνικής διαδήλωσης που είχε οργανωθεί από οικολόγους ενάντια σε ένα σχέδιο ανέγερσης κτιρίων σε «πράσινη» περιοχή της Κωνσταντινούπολης, προκάλεσε κοινωνικές αντιδράσεις, γεγονός που στάθηκε η αφορμή για να κλιμακωθούν οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.