Πριν ξεκινήσεις για κει,
φρόντισε να μάθεις
τι εστί Επίδαυρος,
τι εστί Ασκληπιείο,
τι σημαίνει «θεραπεία κατ’ όναρ»…
Η έκθεση έχει ως στόχο την ουσιαστική γνωριμία του κοινού, και ειδικότερα των νεώτερων γενεών, με το μαγικό, και συνάμα, γνωστό – άγνωστο στην ολότητά του, τόπο, που λέγεται Επίδαυρος. Ένα σημείο αναφοράς, από τους αρχαιότατους χρόνους. Ένα τόπο πολιτισμού και επιστήμης, που συνδέει άμεσα τη μαθητεία, την σπουδή και την εκπαίδευση με το Ιερό του Ασκληπιού, όπου κάποτε συνέρρεαν κατά μυριάδες οι προσκυνητές – ασθενείς απ’ όλα τα γνωστά μέρη της εποχής, για να βιώσουν την εμπειρία του θαύματος, ν’ ακολουθήσουν το τελετουργικό της εγκοιμήσεως που τους «οδηγούσε» ενώπιον του θεού, ο οποίος «και νεκρούς ανάσταινε»…
Μέρος του αρχείου του Βασίλη Καββαθά, ο οποίος έχει αναγάγει σε έργο ζωής -μισό αιώνα θεατής του θεάτρου -έχει αναλώσει ανάλογο χρόνο στην έρευνα της ιστορίας της γενέτειράς του- θα εκτεθεί για πρώτη φορά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ενώ ο απώτερος στόχος του συλλέκτη είναι η δημιουργία μιας Βιβλιοθήκης – Πινακοθήκης της Επιδαύρου.
Η μοναδική συλλογή του Βασίλη Καββαθά αποτελείται από σπάνιες εκδόσεις βιβλίων, αφίσες και προγράμματα του θεάτρου, γκραβούρες, ξυλογραφίες και χαλκογραφίες καλλιτεχνών και περιηγητών, πίνακες ζωγραφικής, ακουαρέλες και φωτογραφίες Επιδαύριας θεματολογίας.
Στα εγκαίνια της Έκθεσης, την Τρίτη 11 Ιουνίου 2013, στις 20:00, ο Βασίλης Καββαθάς μιλά για τον αρχαιολόγο Παναγή Καββαδία και την ανασκαφή στο Ιερό, ενώ παράλληλα παρουσιάζει τα συλλεκτικά συγγράμματα-εκδόσεις του.
Στο πλαίσιο της Έκθεσης ο δημοσιογράφος Βασίλης Καββαθάς συνομιλεί – εν είδη ιδιότυπων συνεντεύξεων- με ανθρώπους που έχουν βιώσει την εμπειρία της Επιδαύρου:
Με θέμα: Η Ιατρική στην Επίδαυρο
την Πέμπτη 13.6, στις 20:00, με τον Στέφανο Γερουλάνο, Καθηγητή Χειρουργικής Πανεπιστημίου Ζυρίχης και Καθηγητή τ. Ιστορίας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Με θέμα: Επίδαυρος Εφ΄ όλης της Ύλης
την Τετάρτη 19.6, στις 20:00, με τον Κώστα Γεωργουσόπουλο, Φιλόλογο – Κριτικό θεάτρου – Επίτιμο Διδάκτωρ Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ
την Πέμπτη 27.6, στις 20:00, με τον Πλάτωνα Μαυρομούστακο, Θεατρολόγο, Καθηγητή του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της Έκθεσης θα προβάλλονται καθημερινά τα ντοκιμαντέρ, ευγενική προσφορά του Αρχείου – Μουσείου της ΕΡΤ:
• Ο ΑΛΕΞΗΣ ΜΙΝΩΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ
• ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΜΗΔΕΙΑ
• ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
• ΔΕ ΠΟΛΙΣ ΕΛΑΛΗΣΕΝ, Η ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ-ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΙΩΤΗΣ
• ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ… ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ
στο Video-Room του ΙΜΚ, Δευ – Κυρ από τις 19:00 έως τις 21:30
Τα ντοκιμαντέρ
ΕΚΠΟΜΠΗ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
1) Ο ΑΛΕΞΗΣ ΜΙΝΩΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ
2) ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΜΗΔΕΙΑ
[– Διάρκεια: 54 ΛΕΠΤΑ]
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: CINETIC
Α΄ ΜΕΡΟΣ
Ενημερωτικό ντοκιμαντέρ που στοχεύει να παρουσιάσει στιγμιότυπα από παραστάσεις του ΑΛΕΞΗ ΜΙΝΩΤΗ στην Επίδαυρο, ενώ μιλούν γι’ αυτόν συνεργάτες του. Ο αφηγητής ξεκινά την αναδρομή στο έργο του ΜΙΝΩΤΗ με αναφορές στην παράσταση «ΦΟΙΝΙΣΣΑΙ» του ΕΥΡΙΠΙΔΗ και στην ερμηνεία του ΟΙΔΙΠΟΔΑ από τον ίδιο. Ο ΑΛΕΞΗΣ ΜΙΝΩΤΗΣ μιλάει για τις συνεργασίες του και το θέατρο της Επιδαύρου. Ακόμη, μιλούν γι αυτόν οι ΜΑΡΙΑ ΧΟΡΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΕΝΔΡΟΣ και το ζεύγος ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ στην ταβέρνα τους, όπου σύχναζε ο ΜΙΝΩΤΗΣ. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται πλάνα από πρόβες-μεταξύ των οποίων και ερασιτεχνικές λήψεις από τον ΔΙΟΝΥΣΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟ– δοκιμές, παραστάσεις, το καμαρίνι του, το θέατρο της Επιδαύρου, αλλά και φωτογραφικό υλικό.
Σκηνοθέτης: ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ
Βοηθός Σκηνοθέτη: ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΝΔΡΕΟΥ
ΑΡΧΕΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ηχολήπτης: ΓΙΑΝΝΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
Ηθοποιοί: ΑΛΕΞΗΣ ΜΙΝΩΤΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΣΚΟΥΝΤΖΟΥ
Μοντάζ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΠΟΥΛΟΣ
Οπερατέρ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΟΥΡΗΣ
Β΄ ΜΕΡΟΣ
Στο συγκεκριμένο ενημερωτικό ντοκιμαντέρ γίνεται αναφορά στις πρόβες του ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ για τη «ΜΗΔΕΙΑ» του ΕΥΡΙΠΙΔΗ, το καλοκαίρι του 1995. Σε όλη τη διάρκειά του παρακολουθούμε πλάνα από τις πρόβες της θεατρικής παράστασης, ενώ οι συντελεστές της μιλούν για τη συγκεκριμένη δουλειά. Ο σκηνοθέτης ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΖΑΝΗΣ, η ηθοποιός ΡΕΝΗ ΠΙΤΤΑΚΗ στο ρόλο της ΜΗΔΕΙΑΣ, ο μουσικός ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΤΣΑΛΑΧΟΥΡΗΣ και ο συγγραφέας και μεταφραστής του έργου από το αρχαίο κείμενο ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, μιλούν για τη σπουδαιότητα του έργου, για τον ΕΥΡΙΠΙΔΗ και τη συγγραφή των έργων του, σκιαγραφούν τους χαρακτήρες της ΜΗΔΕΙΑΣ και του ΙΑΣΟΝΑ, ενώ δεν παραλείπουν να αναφερθούν και στους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης.
Έρευνα – Σκηνοθεσία: ΜΙΛΛΥ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ
Διεύθυνση Παραγωγής: CINETIC
Βοηθός Σκηνοθέτη: ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΝΔΡΕΟΥ
Ηχολήπτης: ΓΙΑΝΝΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΙΔΗΣ
Βοηθός οπερατέρ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΟΥΡΗΣ
Μοντάζ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΠΟΥΛΟΣ
• ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
• [– Διάρκεια: 44 ΛΕΠΤΑ]
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Αφιέρωμα στον σκηνογράφο και ενδυματολόγο Διονύση Φωτόπουλο, το οποίο βασίζεται κυρίως σε πλάνα από τις σημαντικότερες συνεργασίες του τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο. Στη διάρκεια της εκπομπής παρουσιάζονται σκηνογραφικές δουλειές του και συνεργασίες με Έλληνες και διεθνούς εμβέλειας δημιουργούς, όπως ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ, ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΣ, ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ, ο ΠΙΤΕΡ ΣΤΑΪΝ, ο ΠΙΤΕΡ ΧΟΛ και ο ΜΟΡΙΣ ΜΠΕΖΑΡ. Η σκιαγράφηση του πολύπλευρου ταλέντου του Διονύση Φωτόπουλο ολοκληρώνεται μέσα από πλάνα με δημιουργίες του, όπως μάσκες, κοστούμια, μακέτες, σκίτσα και σχέδια για σκηνικά, καθώς και μέσα από πλούσιο αρχειακό φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό από παραστάσεις τις οποίες επιμελήθηκε σκηνογραφικά. Στη διάρκεια της εκπομπής ο Δ. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ αυτοπαρουσιάζεται μιλώντας για τις σημαντικότερες συνεργασίες του στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Περιλαμβάνεται ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ σχολιάζει με τον δικό του ποιητικό τρόπο το ταλέντο του μεγάλου σκηνογράφου επισημαίνοντας το στοιχείο της ελληνικότητας στο έργο του.
Σκηνοθετική επιμέλεια: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΑΒΑΛΟΣ
Διεύθυνση Παραγωγής: ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΚΥΔΩΝΑΚΗΣ
Βοηθός σκηνοθέτη: ΓΙΑΝΝΑ ΜΠΙΝΙΑΔΑΚΗ
Μοντάζ: ΤΑΚΗΣ ΓΟΡΓΟΡΙΝΗΣ
Εργαστήρια εικόνας και ήχου: CINETIC
Αρχειακά υλικά: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, CINETIC
ΔΕ ΠΟΛΙΣ ΕΛΑΛΗΣΕΝ, Η ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ-ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΙΩΤΗΣ
[– Διάρκεια: 26 ΛΕΠΤΑ]
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΜ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΜΑΡΑΓΔΗΣ
Η σειρά των εκπομπών «Η ΔΕ ΠΟΛΙΣ ΕΛΑΛΗΣΕΝ» παρουσιάζουν το έργο κάποιων λογοτεχνών σε συνδυασμό με τον τόπο όπου αναδεικνύεται ή έχει δεχτεί επιδράσεις η λογοτεχνική τους δημιουργία. Το επεισόδιο αυτό παρουσιάζει το συγγραφέα ΓΙΩΡΓΟ ΜΑΝΙΩΤΗ και το έργο του που σχετίζεται με το ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ της ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ. Πλάνα από το Αρχαίο Θέατρο, το βυζαντινό ναό του ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ του ΕΛΕΗΜΟΝΑ στο γειτονικό ΛΥΓΟΥΡΙΟ (Δήμος ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ), τους ελαιώνες και την πανέμορφη φύση που το συντροφεύουν, ακολουθούν την ανάγνωση αποσπασμάτων των τραγωδιών «ΑΛΚΗΣΤΙΣ» και «ΕΥΜΕΝΙΔΕΣ» που μετέφρασε ο συγγραφέας ή πρωτότυπου δικού του κειμένου που αφιέρωσε στον ιερό αυτό χώρο. Πλάνα από σύγχρονη μεγαλούπολη και ενός αυτοκινητόδρομου χρησιμοποιούνται σε εναλλαγή με τα πλάνα του αρχαιολογικού χώρου, παρακολουθώντας τους συνειρμούς που το κείμενο προβάλλει.
Οργάνωση και Διεύθυνση Παραγωγής: ΕΛΕΝΗ ΣΜΑΡΑΓΔΗ
Βοηθός Σκηνοθέτης: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Βοηθοί Σκηνοθέτη: ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΙΑΜΑΛΑΚΗΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ
Διαβάζουν: ΜΑΓΙΑ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ το πρωτότυπο κείμενο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΝΙΩΤΗ
Και οι:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΑΤΖΙΟΣ
Αποσπάσματα από τις Τραγωδίες: ΟΡΕΣΤΕΙΑ, ΒΑΚΧΕΣ, ΤΡΩΑΔΕΣ, ΑΛΚΗΣΤΙΣ
Ειδικοί Σύμβουλοι: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΙΔΑΚΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΡΑΓΚΟΣ, ΛΑΜΠΡΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
Μουσική: ΝΙΚΟΣ ΚΥΠΟΥΡΓΟΣ
Διευθ. Φωτογραφίας: ΝΙΚΟΣ ΣΜΑΡΑΓΔΗΣ
Σενάριο: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΙΩΤΗΣ
“ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ…” ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ
[– Διάρκεια: 30 ΛΕΠΤΑ]
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Εκτέλεση: FILMODE ΕΠΕ
Το συγκριμένο επεισόδιο της σειράς “ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ…” μας ξεναγεί στο Ασκληπιείο και το αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Ενώ η κάμερα διατρέχει τον αρχαιολογικό χώρο και τα μνημεία του Ασκληπιείου ο καθηγητής Αρχαιολογίας ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΑΚΗΣ, επικεφαλής της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου, μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του ιερού του Ασκληπιού, που ανάγεται στους προϊστορικούς ακόμη χρόνους και αποτελούσε σημαντικό θεραπευτήριο της αρχαιότητας. Κατά την περιήγηση στα κυριότερα μνημεία του χώρου, το Ιερό του Απόλλωνα Μαλεάτου στο λόφο Κυνόρτιο, το ναό του Ασκληπιού, τη Στοά του Αβάτου και τη Θόλο, παρατίθενται στοιχεία σχετικά με τη λατρεία του θεού-γιατρού της αρχαιότητας Ασκληπιού και τις τεχνικές θεραπείας, την ιστορία του χώρου αλλά και τις διαδοχικές φάσεις των αρχαιολογικών ανασκαφών στην περιοχή. Τέλος, ο καθηγητής Β. ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΑΚΗΣ μας ξεναγεί στο αρχαίο θέατρο τονίζοντας το στοιχείο της άριστης ακουστικής του. Στη διάρκεια της εκπομπής ο αφηγητής διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο «Κορινθιακά» του Παυσανία (2ος μ.Χ. αι.). Παρακολουθούμε επίσης, πλάνα από τις αναστηλωτικές εργασίες στα μνημεία του Ασκληπιείου.
Σκηνοθεσία: ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Αφηγητής: ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ
Εργαστήρια εικόνας: CINEMAGIC LC
Εργαστήρια ήχου: STUDIO ERA
Διεύθυνση Φωτογραφίας: ΤΑΚΗΣ ΒΕΝΕΤΣΑΝΑΚΟΣ
Αρχαιολόγος: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΑΚΗΣ Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών