Αφιέρωμα στον Αλέξη Δημαρά στο Μουσείο Μπενάκη

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του Αλέξη Δημαρά (1932-1912), του ιστορικού της ελληνικής εκπαίδευσης, πραγματοποιούν το Μουσείο Μπενάκη και οι εκδόσεις Μεταίχμιο στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς (Πειραιώς 138), στη Δευτέρα 10 Ιουνίου, στις 8.00 μ.μ.

 

Γιος του ιστορικού της λογοτεχνίας Κ. Θ. Δημαρά, o Aλέξης Δημαράς υπήρξε μαχητικός λόγιος στον χώρο της παιδείας με ερευνητικό και θεσμικό έργο. Ηταν ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας της Σχολής Μωραΐτη, της οποίας διετέλεσε και πρόεδρος, υπήρξε πρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ερευνας Ελλάδας (1996-1997, 2000-2004) και διευθυντής, ως τον θάνατό του, του Εθνικού Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Ερεύνησε θέματα ιστορίας της εκπαίδευσης σε συνάρτηση με τη σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα και εργάστηκε με κατεύθυνση τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.

 

Η εκδήλωση με τίτλο «Τον θυμόμαστε και τον τιμούμε» διοργανώνεται με την αφορμή της συμπλήρωσης ενός έτους από τον θάνατό του στις 16 Ιουνίου 2012 και με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου του Ιστορία της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης. Το “ανακοπτόμενο άλμα”: Τάσεις και αντιστάσεις στην ελληνική εκπαίδευση 1833-2000.

 

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν φίλοι και συνεργάτες του Αλέξη Δημαρά, παιδαγωγοί και ιστορικοί: Νίκος Κ. Αλιβιζάτος, Βάσω Βασιλού-Παπαγεωργίου, Μαρία Ηλιού, Χρυσάνθη Μωραΐτη-Καρτάλη, Αννα Φραγκουδάκη. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.