Σημαντικές αλλαγές για τις χρεωμένες επιχειρήσεις…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Διαγραφή χρεών από μη καταβαλλόμενο ΦΠΑ αλλά και «κούρεμα» των εγγυήσεων για «κόκκινα» δάνεια θα περιλαμβάνονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό αναδιάρθρωσης των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», κυβέρνηση και θεσμοί φέρονται να έχουν βρει συμβιβαστική λύση στα δύο «αγκάθια».Ετσι, το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη σύνταξή του προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή, καθώς στις τελευταίες διαπραγματεύσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη και τους επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών επιτεύχθηκε συμβιβασμός.

Οπως αναφέρουν πηγές στο «Εθνος», σε σχέση με το «κούρεμα» του ΦΠΑ οι δύο πλευρές κατέληξαν ώστε να επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις και εφόσον δεν υπάρχει δόλος για τη μη απόδοσή του από τις επιχειρήσεις προς το Δημόσιο.

Αναφορικά με την τύχη των εγγυήσεων των «κόκκινων» δανείων οι δύο πλευρές συμφώνησαν ώστε αν η πλειοψηφία (60%) των πιστωτών μιας επιχείρησης αποφασίζει διαγραφή, τότε αναλογικά να μειώνονται και οι εγγυήσεις. Αυτές όμως θα αφορούν μόνο στα δάνεια που ανήκουν σε όσους συναινούν στο «κούρεμα».

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», ζητά αντίστοιχη λύση να δίνεται και για τα φυσικά πρόσωπα – εγγυητές των ληξιπρόθεσμων δανείων που χορήγησε η μειοψηφία των πιστωτών. Δηλαδή για το 40% που δεν συναίνεσε στο σχέδιο της εξυγίανσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός αναδιάρθρωσης οφειλών επιχειρήσεων προωθείται προκειμένου μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις να προχωρούν σε ταχεία και δραστική ρύθμιση των χρεών τους. Σκοπός είναι εφόσον κρίνονται βιώσιμες και υπάρχει συμφωνία τουλάχιστον του 60% των πιστωτών τους, να αποφασίζονται ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής ή και «κούρεμα» οφειλών, ώστε να μπορούν να δραστηριοποιούνται εκ νέου στην αγορά.
Πηγή :Εθνος.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.