Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Πέμπτη

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Κήρυξη 24ωρης απεργίας για την Πέμπτη, 13 Ιουνίου, αποφάσισαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ μετά τις αποφάσεις για αναστολή της λειτουργίας της ΕΡΤ.

«Θέλουμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζομένους και να διαμαρτυρηθούμε εναντίον των απαράδεκτων μέτρων στο δημόσιο» ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος.

Η προκήρυξη της πανεργατικής απεργίας για το λουκέτο στην ΕΡΤ είχε απασχολήσει και την συνάντηση των προεδρείων της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που πραγματοποιήθηκε στις 12 το μεσημέρι.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καταδικάζει την «πραξικοπηματική ενέργεια της κυβέρνησης» που «βάζει “λουκέτο” στην αντικειμενική ενημέρωση και στον πλουραλισμό των ειδήσεων».

Οπως επισήμανε «η κυβέρνηση, η οποία με τρόπο μεθοδικό και αυταρχικό καταργεί εδώ και καιρό, ένα-ένα τα δικαιώματα των εργαζομένων και των πολιτών, είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα την ίδια πρακτική και για άλλους Οργανισμούς του ευρύτερου και στενού δημοσίου τομέα, με μοναδικό σκοπό την ικανοποίηση των μνημονιακών της δεσμεύσεων απέναντι στην τρόικα».

Επιπλέον, η ΑΔΕΔΥ απηύθυνε κάλεσμα στους εργαζόμενους του δημοσίου να δώσουν δυναμικό «παρών» σήμερα, Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013 και ώρα 6:00 το απόγευμα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, ενώ νέο συλλαλητήριο οργανώνεται την Πέμπτη, στις 11.00 το πρωί, στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

 

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν με 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία και στα τρόλεϊ, ενώ στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9.00 π.μ και από τις 21.00 έως τη λήξη της βάρδιας θα πραγματοποιήσει και ο ΟΑΣΘ σύμφωνα με γνωστοποίηση του Συνδικάτου Εργαζομένων Οργανισμού Αστικής Συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης.

Επίσης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών αποφάσισε τη συμμετοχή στην απεργία με αποτέλεσμα να μην εκτελεστούν δρομολόγια των τρένων του ΟΣΕ αλλά και των συρμών του Προαστιακού με αποτέλεσμα το Μετρό στη γραμμή 3 να έχει ως τερματικό σταθμό την Δουκ. Πλακεντίας.

Σε συνδυασμό και με την απεργία των εργαζομένων στα λεωφορεία η κίνηση από και προς το διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» θα γίνεται μόνο με ταξί.

Την Πέμπτη δεν θα πραγματοποιηθούν επίσης οι προγραμματισμένες πτήσεις από τις 15.00 έως τις 17.00 το απόγευμα, λόγω στάσης εργασίας της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας.

Χωρίς πτήσεις θα μείνουν και τα μικρά περιφερειακά αεροδρόμια από τις 12.00 το μεσημέρι ως τις 5.00 το απόγευμα λόγω της στάσης εργασίας των εργαζομένων της πολιτικής αεροπορίας.

 

Στάση εργασίας ως τις 9.00 το πρωί στο Μετρό, Τραμ, ΗΣΑΠ

Αψηφούν το καθεστώς της πολιτικής κινητοποίησης ή αλλιώς επιστρατεύσης οι εργαζόμενοι σε Μετρό, Τραμ και ΗΣΑΠ, καθώς αποφάσισαν να προχωρήσουν σε στάση εργασίας την Πέμπτη 13 Ιουνίου από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09.00 το πρωί, συμμετέχοντας στην απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, τα σωματεία της ΣΤΑΣΥ αναφέρουν: «Το πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ είναι ένα ακόμα βήμα της κυβέρνησης στον αυταρχικό κατήφορο, που επέλεξε να ακολουθεί, με επιστρατεύσεις εργαζομένων και άλλες αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές αποφάσεις».

«Η εμμονή της Κυβέρνησης στην τακτική “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” και οι ακραίες αντιδημοκρατικές αποφάσεις της βρίσκουν απέναντι ολόκληρη την ελληνική  κοινωνία η οποία έχει στραγγαλιστεί από τις ανάλγητες, αιφνιδιαστικές και μονομερείς ενέργειές της» σημειώνεται.

 

«Γι’ αυτό ο αγώνας για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας στην ΕΡΤ και την πολυφωνική, ανεξάρτητη δημόσια τηλεόραση είναι στην πραγματικότητα μια μεγάλη μάχη για την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας, που οδηγεί στην εξαθλίωση ολόκληρη την κοινωνία προς όφελος ντόπιων και ξένων πολύπλευρων συμφερόντων και των ξένων δανειστών» επισημαίνουν. «Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι μπορούμε να νικήσουμε και να βάλουμε οριστικό τέλος  σε αυτή την καταστροφική πολιτική» καταλήγει η ανακοίνωση.

Τα Σωματεία προχωρούν σε στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας και θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, που θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή.

Σημειωτέον ότι οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ βρίσκονται σε καθεστώς επιστράτευσης από τον Ιανουάριο του 2013, ενώ το τροχαίο υλικό και τα πάγια στοιχεία της Αττικό Μετρό βρίσκονται ακόμη σε επίταξη.

 


Οι άλλοι κλάδοι εργαζομένων

Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στο υπουργείο Γεωργίας, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας, δάσκαλοι καθηγητές, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον ΟΤΕ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

 

Επίσης το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας καλεί τους μηχανικούς να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Αντίθετα, παρότι συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αποφάσισε το μεσημέρι να μην προχωρήσει και σε απεργία, για να αναγκάσει την τελευταία στιγμή τους ταξιδιώτες να ανατρέψουν το πρόγραμμά τους.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.