155 βουλευτές ψήφισαν το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων, το νομοσχέδιο για την ΝΕΡΙΤ μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η συζήτηση του νομοσχεδίου διεξήχθη σε υψηλούς τόνους μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, με αποκορύφωμα την αντιπαράθεση που σημειώθηκε μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του υφυπουργού Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Παντελή Καψή.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ κατά δήλωσαν οι βουλευτές από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, σε σύνολο 260 παρόντων βουλευτών, “ναι” επί του νομοσχεδίου δήλωσαν 155 βουλευτές, “όχι” 104 ενώ ένας βουλευτής δήλωσε παρών.

Πάντως από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή καταψήφισε το άρθρο 12 για τον μεσολαβητή, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης απουσίαζε από την ψηφοφορία.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν και όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Προηγήθηκε πολύωρη συζήτηση του νομοσχεδίου, με αντιπαραθέσεις των βουλευτών συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης σε υψηλούς τόνους.

Την αντίδραση του υφυπουργού Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελή Καψή προκάλεσε η φράση του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος του είπε ότι δεν περίμενε να αναλάβει μια τέτοια θέση, αυτός «ένας δημοσιογράφος με τέτοια διαδρομή, με διευθυντικές θέσεις σε Μέσα ιδιωτικά, ιδιοκτητών που παίζουν κεντρικό ρόλο».

«Έχω πει ότι μπορώ να απαντήσω γι΄ αυτά που λέω, γι΄ αυτά που κάνω, όχι γι΄ αυτά που είμαι. Επειδή όλα αυτά τα χρόνια δεν ήμουν ούτε άνθρωπος του κομματικού σωλήνα, ούτε δέχθηκα ποτέ να πάω στο δημόσιο, αλλά αναγκάστηκα να δουλεύω στον ιδιωτικό τομέα, ακολούθησα την πορεία που ακολούθησα», είπε ο κ. Καψής.

«Η μομφή που κατέθεσα δεν ήταν μομφή για τις απόψεις ή τις πράξεις σας. Αλλά όταν εδώ υπάρχει μια φανερή σύγκρουση συμφερόντων, γιατί δεν ήρθατε να υπηρετήσετε ένα σχέδιο που είναι το δικό σας σχέδιο, αλλά ένα σχέδιο συγκροτημένο με συγκεκριμένη κατεύθυνση το κλείσιμο της ΕΡΤ, την υποβάθμιση της ΕΡΤ – και μη μου πείτε ότι ο νέος φορέας θα μπορεί να είναι ποιοτικά και ουσιαστικά καλύτερος με τις μισές δαπάνες και με το προσωπικό- το κλείσιμο και η υποβάθμιση της ΕΡΤ είναι λοιπόν εκ των πραγμάτων, ανεξάρτητα από προθέσεις, όφελος προς τα ιδιωτικά ΜΜΕ και τους ιδιοκτήτες τους. Εκ των πραγμάτων, ανεξάρτητα από προθέσεις», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επέμεινε ότι ο κ.Καψής πρέπει να απαντήσει για «το δημοσιονομικό κόστος που θα έχει όλη αυτή η περιπέτεια στον ελληνικό λαό».

Εγώ απάντησα στο ζήτημα ηθικής τάξης, ανταπάντησε ο κ.Καψής. Το σχέδιο που θα υπηρετήσω θα το δείτε και θα το κρίνετε. Αλλά θέμα ηθικής τάξεως δεν υφίσταται, σημείωσε.

«Η κυβέρνηση δεν συμπεριφέρθηκε όπως η 21η Απριλίου, και να στείλει τάνκς και ΜΑΤ, που θα ήθελαν ορισμένοι, καθώς είναι δημοκρατικά εκλεγμένη» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, απευθυνόμενος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπερασπιζόμενος του νομοσχεδίου, είπε ότι ο βασικός κορμός του στηρίζεται στην εργασία που έκανε πριν από λίγα χρόνια μια επιτροπή υπό τον καθηγητή συνταγματικού δικαίου, Νίκο Αλιβιζάτο, υιοθετήθηκε από τον πρώην υπουργό ηλία Μόσιαλο, κατατέθηκε από τον κ.Καψή αλλά δεν ψηφίστηκε. «Η κυβέρνηση μας δεν είχε κόμπλεξ να υιοθετήσει οποιαδήποτε πρόταση. Κι αν έγινε λάθος που δεν ψηφίστηκε τότε, οφείλουμε να το ομολογήσουμε», σημείωσε.

Κάλεσε δε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ειδικά τη ΔΗΜΑΡ, να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο, επιδεικνύοντας πολιτικό θάρρος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ.Τσίπρα ότι επιδίδεται σε λόγια «και πάλι όμως χωρίς να παρουσιάσει κανένα σχέδιο», ενώ, πρόσθεσε, «δεν βρίσκει κανένα λόγο για το νομοσχέδιο με το οποίο δημιουργείται για πρώτη φορά μια Δημόσια Τηλεόραση ανέπαφη από οποιεσδήποτε εξαρτήσεις».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.