H «Ιφιγένεια» του Κώστα Παπακωστόπουλου, στο Ελληνογερμανικό Θέατρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Θεάτρου Κώστας Παπακωστόπουλος, γνωστός στη Γερμανία για τις πρωτοποριακές παραστάσεις έργων αρχαίου δράματος, συμπληρώνει φέτος με το θεατρικό του σχήμα «Ελληνογερμανικό Θέατρο» 27 χρόνια δημιουργικής πορείας στη Γερμανία. Μετά την περυσινή επιτυχημένη παράστασή του «Αντιγόνη», έρχεται και φέτος στην Αθήνα, αυτή τη φορά με την «Ιφιγένεια», έργο γραμμένο από τον ίδιο και εμπνευσμένο από την τραγωδία του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι». Η παράσταση, που παίχθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο Bauturm της Κολωνίας, ανεβαίνει στην Αθήνα, για μία και μόνο φορά, την Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017, στις 21:00, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας/Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα και της Πόλης της Κολωνίας.

Η «Ιφιγένεια» του Κώστα Παπακωστόπουλου αποτελεί το δεύτερο μέρος μιας τριλογίας με τίτλο «Πολυαγαπημένη Ύβρις» και θέμα την κρίση της Δημοκρατίας στην Ευρώπη σήμερα. Ο κύκλος ξεκίνησε με την «Αντιγόνη» το 2015 και συνεχίσθηκε τη χειμερινή περίοδο 2016/17 με την «Ιφιγένεια», που έχει θέμα μια ιδιαίτερη πλευρά της κρίσης: τη στάση της Ευρώπης απέναντι στον ξένο – πρόσφυγα.

Η Ελλάδα εδώ ως Ένωση των Ελεύθερων Λαών παραπέμπει στη σύγχρονη Ευρώπη, ενώ το Projekt Τροία υπαινίσσεται τον απώτατο στόχο της, την επικράτηση στις Διεθνείς Αγορές. Η άφιξη των προσφύγων στο νέο έργο δημιουργεί προβλήματα στη συνοχή της Ένωσης, αλλά και στην ίδια της την ύπαρξη, που απαιτούν άμεση λύση. Ο χρόνος περνάει, η Συμμαχία των Ηγετών κλονίζεται, η υπομονή των πολιτών εξαντλείται. Είναι απαραίτητο να γίνει μια θυσία, και είναι η Ιφιγένεια που μπορεί να δώσει τη λύση. Η Ιφιγένεια, που καταφθάνει ως πρόσφυγας στην Αυλίδα, αναζητά καταφύγιο στην Ένωση της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Ο Αγαμέμνων ως Αρχηγός της Συμμαχίας – τον ρόλο του υποδύεται γυναίκα – βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα υπαρξιακό δίλημμα. Η θυσία της Ιφιγένειας – δηλαδή το κλείσιμο των συνόρων της Ένωσης – θα σήμαινε για αυτόν αυτόματα τη θυσία των ανθρωπιστικών αρχών και αξιών που ο ίδιος διακηρύττει ως Θεματοφύλακας των Ιδανικών της. Είναι όμως ο μόνος τρόπος για να κατευνάσει τις αντιδράσεις των εσωτερικών του αντιπάλων, αλλιώς απειλείται και ο ίδιος να γίνει το επόμενο θύμα της οργής των πολιτών. Κάτω από την πίεση των Ελεύθερων Λαών και τις μηχανορραφίες των Ηγετών, ο Αγαμέμνων θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του, ενώ μέσα του παλεύουν η συνείδηση και το ηθικό χρέος από τη μια με την αχαλίνωτη επιθυμία του να παραμείνει στην εξουσία από την άλλη.

Το πρώτο εξάμηνο του 2016 ο Παπακωστόπουλος κινηματογράφησε πρόσφυγες στη Γερμανία που εξιστορούν τις δικές τους εμπειρίες, ιστορίες φυγής και ελπίδας στη νέα τους πατρίδα. Στη συνέχεια ο σκηνοθέτης συνέδεσε αυτό το κινηματογραφικό υλικό με δικά του κείμενα και αποσπάσματα από την τραγωδία του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» δημιουργώντας έτσι το νέο του έργο. Το αρχαίο δράμα συναντά εδώ το σύγχρονο Θέατρο – Ντοκουμέντο.

Σε μια εποχή ολοένα αυξανόμενων διαφωνιών και αντιπαραθέσεων στην Ευρώπη σχετικά με το μέλλον των προσφύγων, η παράσταση θέτει το ζήτημα της στάσης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στους πρόσφυγες, αλλά και το ερώτημα κατά πόσο οι Ηγέτες της είναι σε θέση να διαχειριστούν τη νέα κατάσταση πραγμάτων.

Σκηνοθεσία, Δραματουργία: Κώστας Παπακωστόπουλος
Σκηνικά, Κοστούμια: Ulrike Mitschke
Μουσική: Herbert Mitschke
Βίντεο: Κώστας Παπακωστόπουλος & Herbert Mitschke
Φωτισμοί: Julia Marx
Βοηθός Σκηνοθέτη: Thomas Mörl
Βοηθός Δραματουργού: Christina Ripeanu
Γραφική επιμέλεια: Αντρέας Τσορτανίδης
Μετάφραση υπέρτιτλων: Αλέξιος Μάϊνας

Οδυσσέας: Elisabeth Pleß
Λαός: Thomas Franke
Αγαμέμνων: Lisa Sophie Kusz
Μενέλαος: Stephanie Meisenzahl
Ιφιγένεια: Terja Diava
Χορός των Προσφύγων: Ali, Amir, Hamid

Τιμή εισιτηρίου: 12 Ευρώ, φοιτητικό 8 Ευρώ
Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά χωρίς διάλειμμα
Προπώληση εισιτηρίων: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ (ΕΓΘ)
Ο σκηνοθέτης Κώστας Παπακωστόπουλος, ιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Θεάτρου (Deutsch Griechisches Theater), συμπληρώνει φέτος εικοσιεπτά χρόνια συνεχούς δημιουργίας στη Γερμανία με το θεατρικό του σχήμα, που αποτελεί πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι της θεατρικής ιστορίας της πόλης της Κολωνίας.
Ο Κώστας Παπακωστόπουλος γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε οικονομικές σπουδές στην ΑΣΟΕΕ και συνέχισε με σπουδές Θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας. Συνεργάτης του Ντίμιτερ Γκότσεφ στο Κρατικό Θέατρο της Κολωνίας (Schauspielhaus Köln) και αργότερα του Φράνκ Κάστορφ στο Φόλκσμπινε του Βερολίνου (Volksbühne), ο Κώστας Παπακωστόπουλος έγινε γρήγορα γνωστός στη Γερμανία για τις πρωτοποριακές παραστάσεις έργων αρχαίου δράματος.
Ο σκηνοθέτης εστιάζει το ενδιαφέρον του στα διαχρονικά κοινωνικά και πολιτικά θέματα που ενυπάρχουν στο αρχαίο δράμα και τα μεταφέρει στη σημερινή πραγματικότητα αναδεικνύοντας τον επίκαιρο χαρακτήρα τους. Χτίζοντας μια γέφυρα ανάμεσα στο αρχαίο και στο σύγχρονο ευρωπαϊκό θέατρο, ο Κώστας Παπακωστόπουλος με το ΕΓΘ προσεγγίζει πολύπλευρα τη θεατρική δημιουργία της Ευρώπης και συνδέει την παράδοση με το σήμερα. Έχει μέχρι σήμερα παρουσιάσει κλασικούς Έλληνες συγγραφείς (Αριστοφάνη, Αισχύλο, Σοφοκλή, Ευριπίδη), έργα Νεοελλήνων θεατρικών συγγραφέων σε πρώτη γερμανική μετάφραση (Δημήτρη Κεχαίδη, Βασίλη Ζιώγα, Δημήτρη Δημητριάδη), Ευρωπαίους που εμπνέονται από τον αρχαίο ελληνικό μύθο (Heiner Müller, William Shakespeare, Dea Loher), καθώς και δικά του έργα. Με τα έργα που έχει μέχρι τώρα σκηνοθετήσει, σε συμπαραγωγή με Κρατικά Θέατρα της Γερμανίας – Κρατικό Θέατρο της Κολωνίας, του Ντύσσελντορφ, του Λούντβισχαφεν, του Άαχεν, του Ομπερχάουζεν – καθώς και με Θέατρα της ελεύθερης σκηνής, καθιέρωσε το Ελληνογερμανικό Θέατρο όχι μόνο στην Κολωνία, αλλά και σε ολόκληρη τη Γερμανία.
Οι σκηνοθεσίες του έχουν επανειλημμένα βραβευθεί και προσκληθεί να εκπροσωπήσουν την πόλη της Κολωνίας σε μεγάλα Φεστιβάλ της Γερμανίας και του εξωτερικού όπως: Βαρκελώνη (2009), Τορίνο (2010), Θεσσαλονίκη (2008, 2012, 2013), Βρυξέλλες (2014), Βιέννη (2015), Αθήνα (2015, 2016).
Συνεργάτες του είναι ο μουσικοσυνθέτης Herbert Mitschke, οι σκηνογράφοι Zezo Dinekov και Ulrike Mitschke, οι δραματουργοί Patrick Neveling και Florian Meyer, ενώ οι ηθοποιοί που απαρτίζουν τα τελευταία χρόνια το θεατρικό σχήμα είναι οι Stefan Kleinert, Βασίλης Ναλμπάντης, Lisa Kusz, Eli Pless, Thomas Franke, Stephanie Meisenzahl, Annika Weitershagen και Terja Diava.
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΕΣ
2017: «Eurexit» του Κώστα Παπακωστόπουλου
2016: «Ιφιγένεια» του Κώστα Παπακωστόπουλου
2015: «Αντιγόνη» του Κώστα Παπακωστόπουλου
2014: «Ικέτιδες» του Κώστα Παπακωστόπουλου
2013: «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη
2012: «Πλούτος//O Χορός των Αγανακτισμένων» του Κώστα Παπακωστόπουλου
2011: «Ευμενίδες» του Αισχύλου
2010: «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή
2009: «Αγαμέμνων» του Αισχύλου
2008: «Όρνιθες» του Αριστοφάνη
2007: «ΑΙΑΣ 21» του Κώστα Παπακωστόπουλου
2006: «Ο χορός των Εμιγκρέδων» του Κώστα Παπακωστόπουλου
2006: «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή
2005: «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή
2004: «Πέρσες» του Αισχύλου
2003: «Μήδεια» του Ευριπίδη
2002: «Μανχάτταν Μήδεια» της Dea Loher
2002: «Το Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαίδη
2001: «Πεθαίνω σα χώρα» του Δημήτρη Δημητριάδη σε πρώτη
γερμανική μετάφραση
2000: «Αχαρνής» του Αριστοφάνη
1999: «Προμηθέας» του Αισχύλου σε διασκευή Heiner Müller
1998: «Η Κωμωδία της μύγας» του Βασίλη Ζιώγα
1997: «Τίμων ο Αθηναίος» του William Shakespear
1996: «Με δύναμη από την Κηφισιά» του Δημήτρη Κεχαίδη σε
πρώτη γερμανική μετάφραση
1995: «Νεφέλες» του Αριστοφάνη
1995: «Ηρακλής 5» του Heiner Müller
1994: « Βάτραχοι» του Αριστοφάνη
1993: «Οι Βάκχες» του Ευριπίδη
1992: «Φιλοκτήτης» του Heiner Müller
1992: «Η Βέρα» του Δημήτρη Κεχαίδη
1991: «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη
1990: «Πλούτος» του Αριστοφάνη
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ – ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
2016: Παρουσίαση του έργου «Αντιγόνη» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα.
2015: Παρουσίαση του έργου «Ικέτιδες» στο Διεθνές Φεστιβάλ Art Carnuntum στη Βιέννη, στο Κρατικό Θέατρο του Ντύσσελντορφ και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα.
2014: Παρουσίαση του έργου «Ευμενίδες» στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της Προεδρίας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την υποστήριξη της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, καθώς και του Υπουργείου Πολιτισμού του Κρατιδίου Ρηνανίας-Βεστφαλίας της Γερμανίας.
2013: Παρουσίαση του έργου «Πλούτος//O Χορός των Αγανακτισμένων» στη       Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe και την πόλη της Κολωνίας.
2012: Παρουσίαση του έργου «Ευμενίδες» στη Θεσσαλονίκη στις εκδηλώσεις εορτασμού για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, σε συνεργασία με την πόλη της Κολωνίας και το Ινστιτούτο Goethe.
2011:   Παρουσίαση του έργου «Ο Χορός των Εμιγκρέδων» στο Φεστιβάλ του Τορί- νο σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe και την πόλη της Κολωνίας.
2009: Παρουσίαση του έργου «Ο Χορός των Εμιγκρέδων» στο Φεστιβάλ της Βαρκε- λώνης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe και την πόλη της Κολωνίας.
2008:  Παρουσίαση του έργου «Ο Χορός των Εμιγκρέδων» στο Φεστιβάλ «Δημήτρια» 2008 στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe και την πόλη της Κολωνίας.
2007: Το έργο «ΑΙΑΣ 21» επελέγη ανάμεσα στις δέκα καλύτερες σκηνοθεσίες του κρατιδίου της Ρηνανίας-Βεστφαλίας και προτάθηκε για το Φεστιβάλ «Theaterzwang».
2006: Το έργο «Ο Χορός των Εμιγκρέδων» επελέγη ανάμεσα στις οκτώ καλύτερες σκηνοθεσίες της πόλης της Κολωνίας και προτάθηκε για το Βραβείο Θεάτρου της πόλης 2006.
2005:   Παρουσίαση του έργου «Οιδίπους Τύραννος» στο Κρατικό Θέατρο Düsseldorf.
2003: Παρουσίαση του έργου «Πεθαίνω σα χώρα» στο Φεστιβάλ «Διεθνείς πολιτιστικές ημέρες» της Stuttgart.
2002: Παρουσίαση του έργου «Το τάβλι» στο Φεστιβάλ «Ελληνικές πολιτιστικές ημέρες 2002» της Frankfurt, οργανωμένο από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.
2001:   Παρουσίαση του έργου «Αχαρνής» στο Κρατικό Θέατρο Düsseldorf.
2001: Οργάνωση του πρώτου Ελληνογερμανικού Φεστιβάλ Θεάτρου στην Κολωνία υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού Γερμανίας και Ελλάδας.
2001: Συμμετοχή με το έργο «Πεθαίνω σα χώρα» στις εκδηλώσεις της Διεθνούς   Έκθεσης Βιβλίου της Frankfurt.
2000: Παρουσίαση του έργου «Προμηθέας» στο Φεστιβάλ «Ελληνικές πολιτιστικές ημέρες 2000» της Frankfurt, οργανωμένο από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.
1999:   Παρουσίαση του έργου «Προμηθέας» στο Κρατικό Θέατρο του Düsseldorf,     στο Θέατρο Ρόκοκο του Schwetzingen και στο Κρατικό Θέατρο του Ludwigshafen.
1998: Το έργο «Τίμων ο Αθηναίος» επελέγη ανάμεσα στις δέκα καλύτερες σκηνοθεσίες του κρατιδίου της Ρηνανίας-Βεστφαλίας και προτάθηκε για το Φεστιβάλ «Theaterzwang».
1997: Παρουσίαση του έργου «Ηρακλής 5» στο Φεστιβάλ  «Πολιτική στο Ελεύθερο   Θέατρο» στη Βρέμη.
1994: Το έργο «Βάτραχοι» επελέγη ανάμεσα στις οκτώ καλύτερες σκηνοθεσίες της πόλης της Κολωνίας και προτάθηκε για το Βραβείο Θεάτρου της πόλης 1994.
1992: Το έργο «Φιλοκτήτης» επελέγη ανάμεσα στις οκτώ καλύτερες σκηνοθεσίες της πόλης της Κολωνίας και προτάθηκε για το Βραβείο Θεάτρου της πόλης 1992.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του θεάτρου: www.dgt-koeln.de

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.