Καλλιτέχνες διαφορετικών γενεών σε διάλογο

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο Κωνσταντίνος Ξενάκης γεννήθηκε το 1931 και η Νίνα Παπακωνσταντίνου το 1968. Το έργο τους, έργο δημιουργών διαφορετικών γενεών, έρχεται σε διάλογο μέσα από την εκδήλωση που με τίτλο «Η περιπέτεια της γραφής» θα φιλοξενηθεί την Παρασκευή 2 Αυγούστου (ώρα 21.00 μ.μ.) στο Μικρό Θέατρο Ιάσονα Μολφέση (οικία Seegy-Δημητρακοπούλου) στην Παχειά Ράχη της Αίγινας.

Στόχοι της συνάντησης είναι να συζητηθούν πηγές έμπνευσης, επιρροές και πιθανές συγγένειες στο έργο των δύο καλλιτεχνών αλλά και να υπάρξει μια γενικότερη ανταλλαγή δημιουργικών ιδεών, γνώσεων και απόψεων σχετικά με τη διαδικασία της δημιουργίας και την εικαστική έκφραση. Την συζήτηση θα συντονίσει η ιστορικός τέχνης, Χάρις Κανελλοπούλου. Η διοργάνωση είναι της ΕΥΔΙΑ (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Παραγωγής και Διανομής Πολιτιστικού, Καλλιτεχνικού και Εκπαιδευτικού Έργου).

Ο λόγος για την πρώτη διοργάνωση της πλατφόρμας ανοικτών συνομιλιών «Καλλιτέχνες σε διάλογο» που αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα σε δύο καλλιτέχνες διαφορετικών γενεών με στόχο να υπογραμμίσει τον διαρκώς υπάρχοντα εσωτερικό διάλογο στο έργο τους.

Κινητήρια αφορμή για τη συνάντηση των Ξενάκη – Παπακωνσταντίνου αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο και οι δύο καλλιτέχνες προχωρούν στη δημιουργία ενός προσωπικού εικαστικού λεξιλογίου μέσα από την εικονογραφία της γραφής και την εσωτερική ανάγνωση του κόσμου της γνώσης και της επικοινωνίας. Στόχοι της συνάντησης είναι να συζητηθούν πηγές έμπνευσης, επιρροές και πιθανές συγγένειες στο έργο των δύο καλλιτεχνών, αλλά και να υπάρξει μια γενικότερη ανταλλαγή δημιουργικών ιδεών, γνώσεων και απόψεων σχετικά με τη διαδικασία της δημιουργίας και την εικαστική έκφραση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των εσόδων από τις πωλήσεις της συνοδευτικής έκδοσης «Καλλιτέχνες σε διάλογο» θα διατεθεί σε σχολεία της Αίγινας για την προμήθεια γραφικής ύλης. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

«Ο Ξενάκης δημιουργεί ένα οπτικό αλφάβητο που χαρτογραφείται από σύμβολα και κώδικες της καθημερινής ζωής, της επιστήμης και της πολιτισμικής παράδοσης. Στα έργα του, ο κόσμος της γνώσης επαναγράφεται, γεμάτος μεταφορές και προεκτάσεις σκέψεων για το φορτίο της μνήμης, την καταγραφή του χρόνου, τη σύγχρονη αφήγηση και επικοινωνία», λέει η Χάρις Κανελλπούλου για τον εικαστικό. Και για την Παπακωνσταντίνου αναφέρει: « Έχοντας ως αφετηρία του έργου της τα λογοτεχνικά αναγνώσματα, η Νίνα Παπακωνσταντίνου μεταμορφώνει το γραπτό λόγο σε εικαστικό σχέδιο. Υιοθετώντας πρακτικές όπως της αντιγραφής, της χάραξης ή της ιχνογράφησης, επαναπροσδιορίζει τα κείμενα σε εικαστική γραφή και επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στις έννοιες του χρόνου, της μνήμης, της επικοινωνίας, της γλώσσας ως αποτυπώματος και ως χειρονομίας».

 

 

Ξενάκης – Πακωνσταντίνου

«Η περιπέτεια της γραφής»

Παρασκευή 2 Αυγούστου (ώρα 21.00 μ.μ.) στο Μικρό Θέατρο Ιάσονα Μολφέση (οικία Seegy-Δημητρακοπούλου)

Παχειά Ράχη της Αίγινας.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.