Ο Παναγιώτης Κελάνδριας “επιστρέφει” με νέο επιτυχημένο τραγούδι

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο Παναγιώτης Κελάνδριας, ιδρυτής, συνθέτης και στιχουργός του συγκροτήματος ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΙ και η Μαρία Παπαδάκη, καταξιωμένη στιχουργός και ποιήτρια

συναντήθηκαν, συνεργάστηκαν και μας παρουσιάζουν στο μουσικόφιλο κοινό, το  τραγούδι «Κι ήθελα μόνο ένα φιλί», το οποίο διακρίθηκε στο μουσικό διαγωνισμό

του MusicHeaven κι έχει ήδη αγαπηθεί από το κοινό. Ο Παναγιώτης μιλάει στο avecnews.gr για το νέο τραγούδι τους και τη συνεργασία του με τη Μαρία Παπαδάκη

 

Νέα συνεργασία με την Μαρία Παπαδάκη. Πως έγινε αυτή η γνωριμία;

Η Μαρία Παπαδάκη ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που πίστεψε και στήριξε με συνεντεύξεις και δισκοκριτική τη δουλειά μου όπως παρουσιάστηκε μέσα από τον πρώτο δίσκο της μπάντας μου, τους Μικρόκοσμους. Η πρώτη μας επαφή έγινε λίγο μετά την κυκλοφορία του δίσκου, όταν επικοινώνησε μαζί μου για να κανονίσουμε συνέντευξη. Αυτή ήταν η αφορμή ώστε ν’ αρχίσει να αναπτύσσεται μεταξύ μας μια σχέση αμοιβαίας εκτίμησης και σεβασμού.

 

Πως πήρατε την απόφαση να ενώσετε τις δυνάμεις σας και να γράψετε μαζί ένα τραγούδι;

Λοιπόν, όλα ξεκίνησαν όταν διάβασα κάποια ποιήματά της που είχε αναρτήσει στο facebook και μου άρεσαν πάρα πολύ. Κάποια στιγμή πέρσι τον Ιούλιο της πήρα την απόφαση να της ζητήσω να μελοποιήσω ένα ποίημά της που με είχε συγκινήσει και η Μαρία δέχθηκε. Αφού άκουσε και ενέκρινε το demo που της έστειλα, πήρα το θάρρος να της ζητήσω κι άλλα. Εν τω μεταξύ, συναντηθήκαμε στην Αθήνα και γνωριστήκαμε από κοντά, διαπιστώσαμε ότι υπήρχε καλή χημεία μεταξύ μας και συζητήσαμε για τις προοπτικές μιας συνεργασίας που θα περιλάβανε αρκετά τραγούδια για ένα δίσκο. Ένα από αυτά είναι και το τραγούδι που ακούσατε, με το οποίο συμμετείχαμε στο διαγωνισμό του MusicHeaven.

 

Το τραγούδι λέγεται «Κι ήθελα μόνο ένα φιλί». Ποια ήταν η έμπευση αυτού του τραγουδιού;

Το τραγούδι αυτό ανήκει σε μια ποιητική συλλογή της Μαρίας με τίτλο «Αγάπες Δροσουλίτες» που κυκλοφόρησε το 1996 από τις εκδόσεις Γκοβόστης. Όταν συναντηθήκαμε μου χάρισε το βιβλίο της και ξεφυλλίζοντάς το έπεσα στο συγκεκριμένο ποίημα, το οποίο ήταν εμπνευσμένο από το παραμύθι «Η Ωραία Κοιμωμένη». Το λάτρεψα από την πρώτη ανάγνωση, της ζήτησα να το μελοποιήσω (ενώ είχα ήδη γράψει τη βασική μελωδία που μου βγήκε σχεδόν αβίαστα, σα να μου την ψιθύριζε το ίδιο το ποίημα) κι έτσι γεννήθηκε το τραγούδι.

{youtube}iKauDnDFtBM{/youtube}

Έχει αγαπηθεί από τον κόσμο και αυτό είναι γνωστό πλεόν. Που οφείλεται αυτό;

Πρώτα και κύρια, πιστεύω, στο ίδιο το ποίημα. Το βασικό συστατικό για ένα καλό τραγούδι είναι ο στίχος και σε αυτό η Μαρία είναι κορυφαία. Τα ποιήματά της είναι γεμάτα εικόνες, φως, αγάπη κι αισιοδοξία, δουλεμένα με μαεστρία και προσοχή. Αυτό που με συγκινεί ιδιαίτερα στη δουλειά της είναι ότι παρ’ όλο που πατάει στην κρητική κυρίως ποιητική παράδοση ούτε την αντιγράφει ούτε την αναμασά. Κατορθώνει με κάποιο δικό της μαγικό τρόπο να μας δίνει κάτι που δένει το χθες με το σήμερα, που συγκινεί και καθηλώνει, κάτι ονειρικό που δεν μπορείς να το αφήσεις στη μέση, θέλεις να το διαβάζεις ξανά και ξανά και να ταξιδεύεις μαζί του. Από κει και πέρα, πιστεύω ότι αρέσει και η μουσική που δένει όμορφα με το ποίημα όπως μας έχουν πει πολλοί φίλοι, ειδικοί και μη, αλλά και η ερμηνεία που, προσωπικά, τη θεωρώ εξαιρετική.

 

Διακρίθηκε σε μουσικό διαγωνισμό του MusicHeaven. Το περιμένατε αυτό;

Επειδή και η Μαρία κι εγώ πιστέψαμε πολύ σ’ αυτό το τραγούδι θεωρούσαμε ότι είχε κάποιες προοπτικές διάκρισης, τουλάχιστον αυτό λέγαμε ο ένας στον άλλο. Τελικά δεν διαψευστήκαμε. Καλά πήγε.

 

altΕρμηνεία η Βασιλική Κωνσταντίνου. Πως την επιλέξατε για την ερμηνεύτρια αυτού του τραγουδιού;

Την Βασιλική την γνώριζα ως ερμηνεύτρια εδώ και αρκετά χρόνια και από τη στιγμή που πέρσι τον Αύγουστο εντάχθηκε στους Μικρόκοσμους είχα την ευκαιρία να γνωρίσω ακόμα καλύτερα τις εξαιρετικές ερμηνευτικές της δυνατότητες και δεν είχα το παραμικρό ενδοιασμό να την προτείνω στη Μαρία. Άλλωστε η φωνή της ταίριαζε απόλυτα με το ύφος του τραγουδιού. Όπως φάνηκε από το τελικό αποτέλεσμα ανταποκρίθηκε απόλυτα στις προσδοκίες μας, χώρια που έπαιξε και πολύ όμορφο πιάνο διότι εκτός από υπέροχη ερμηνεύτρια, η Βασιλική είναι και εξαιρετική πιανίστα.


Ποιοι είναι οι συντελεστές;

Τύμπανα έπαιξε ο Γιώργος Αλεξόπουλος, μπάσο ο Γιάννης Κουτάγιαρ, πιάνο η Βασιλική Παπακωνσταντίνου κι εγώ ακουστική κιθάρα. Η ηχοληψία, η μίξη και το mastering έγιναν από το Γιώργο Λεούση στο στούντιο X-Sound. Όλοι οι συντελεστές είναι και μέλη της μπάντας μας, των Μικρόκοσμων και θέλω να τους ευχαριστήσω για άλλη μια φορά για την καλή τους διάθεση και την αγάπη που έδωσαν στο τραγούδι.

 

Θα επέλθει και νέα συνεργασία μεταξύ σας?

Αυτή τη στιγμή έχουμε έτοιμα έντεκα τραγούδια, όλα σε ποίηση-στίχους της Μαρίας. Έχουμε καταλήξει στις ενορχηστρώσεις και αυτή τη στιγμή συζητάμε για τους ερμηνευτές. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στον επόμενο χρόνο υπάρχει πιθανότητα κυκλοφορίας δίσκου. Καλά να είμαστε μόνο και να μπορέσουμε ν’ αντέξουμε –υλικά και ψυχολογικά- τη φρίκη που ζούμε όλοι μας τα τελευταία χρόνια.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.