Πέθανε ο μυθιστοριογράφος Έλμορ Λέοναρντ

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο αμερικανός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Έλμορ Λέοναρντ, ο οποίος είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, πέθανε το πρωί της Τρίτης 20 Αυγούστου στο σπίτι του ανάμεσα στα μέλη της οικογένειάς του. Ήταν 87 ετών.

Συγγραφέας 45 μυθιστορημάτων, ο Λέοναρντ είχε κερδίσει το προσωνύμιο «Ντίκενς του Ντιτρόιτ». Οι ζωηροί διάλογοί του, το αστόλιστο ύφος του και ο κοινωνικός προβληματισμός που υπήρχε πίσω από την αφήγησή του εκτιμήθηκαν τόσο από τους αναγνώστες όσο και από την κριτική. Πολλοί τον θεωρούσαν τον καλύτερο ζώντα συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας.

Ο Λέοναρντ είχε αρχίσει τη συγγραφική καριέρα του γράφοντας γουέστερν. Πολλά από τα μυθιστορήματά του έγιναν κινηματογραφικές επιτυχίες στο Χόλιγουντ, μεταξύ των οποίων οι ταινίες Πιάστε τον κοντό (1995) με τον Τζον Τραβόλτα, Εκτός ελέγχου (1998) με τον Τζορτζ Κλούνι και το Τζάκι Μπράουν του Κουέντιν Ταραντίνο που βασίστηκε στο μυθιστόρημά του Rum Punch (1992) ενώ η ταινία το Τελευταίο τρένο για τη Γιούμα (2007) με πρωταγωνιστές τον Ράσελ Κρόου και τον Κρίστιαν Μπέιλ βασίστηκε δικό του διήγημα.

Ο σκοτσέζος συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας Ίαν Ράνκιν έγραψε στο Twitter α-αποτίνοντας φόρο τιμής στον αμερικανό συγγραφέα. «Πέθανε ο Έλμορ Λέοναρντ; Τι κρίμα. Ήταν σπουδαίος συγγραφέας. Μου είχε δώσει κάποτε συμβουλές για το γράψιμο. Αγνόησα τις περισσότερες από αυτές….»

Ο Λέοναρντ είχε δημοσιεύσει 10 κανόνες για το γράψιμο, μεταξύ των οποίων κανόνες όπως: «Μην ανοίγετε ένα βιβλίο που γράφει για τον καιρό», «Μη χρησιμοποιείτε ρήμα άλλο από το “Eίπε”, όταν παραθέτετε έναν διάλογο», «Μην κάνετε κατάχρηση του θαυμαστικού», «Διαβάστε δυνατά αυτό που γράψατε. Αν ακούγεται σαν γραπτός λόγος, ξαναγράψτε το».

Στα ελληνικά κυκλοφορούν πέντε μυθιστορήματά του με πιο πρόσφατο τον Καπάτσο (Άγρα, 2012). Δείτε εδώ τα βιβλία του Έλμορ Λέοναρντ στα ελληνικά.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.