Κέρι: Οι ΗΠΑ έχουν στοιχεία για χρήση χημικών από το καθεστώς Ασαντ

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επαναλάβουν στη Συρία τα ίδια λάθη που έγιναν από τις υπηρεσίες πληροφοριών, πριν από την επέμβαση στο Ιράκ, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ουάσινγκτον αποδεικνύουν ότι το καθεστώς Ασαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα. Δηλώσεις για το θέμα της Συρίας θα κάνει ο Μπαράκ Ομπάμα στις 9 το βράδυ ώρα Ελλάδας.

Ο Τζον Κέρι αποκάλυψε στοιχεία που έλαβε η Ουάσινγκτον, μέσω των υπηρεσιών πληροφοριών, τα οποία δείχνουν «αδιαμφισβήτητα» ότι το καθεστώς Ασαντ έκανε χρήση χημικών όπλων τόσο στην επίθεση που έγινε πρόσφατα κοντά στη Δαμασκό, όσο και σε άλλες επιθέσεις.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, σε μια από τις συνομιλίες μεταξύ Σύρων αξιωματούχων, αναφέρεται ότι μια μονάδα του στρατού είχε λάβει ειδοποίηση να πάρει μέτρα προφύλαξης, πριν την επίθεση στη Δαμασκό, στις 21 Αυγούστου.

Μίλησε επίσης για υψηλόβαθμο αξιωματούχο του καθεστώτος Ασαντ ο οποίος επιβεβαιώνει τη χρήση των χημικών όπλων, αλλά και για άλλους που εκφράζουν ανησυχία σχετικά με τις έρευνες που διεξάγουν τις τελευταίες μέρες στη Συρία οι επιθεωρητές του ΟΗΕ.

Αποκάλυψε, δε, ότι σε έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ αναφέρεται με βεβαιότητα ότι οι δυνάμεις των συριακών ενόπλων δυνάμεων χρησιμοποίησαν χημικά όπλα «πολλές φορές» το τελευταίο έτος.

Στο ίδιο τμήμα της έκθεσης που δόθηκε στη δημοσιότητα ως μή απόρρητο, αναφέρεται ότι στην επίθεση της 21ης Αυγούστου, έχασαν τη ζωή τους 1.429 άνθρωποι, ανάμεσά τους και τουλάχιστον 426 παιδιά.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι οι διαβαθμισμένες πληροφορίες για τη χρήση χημικών όπλων από τις δυνάμεις του Ασαντ θα παρουσιαστούν μόνο σε μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, ενώ πρόσθεσε ότι οι επιθεωρητές του ΟΗΕ μπορούν να μάθουν αν έγινε χρήση χημικών όπλων, αλλά όχι από ποιον.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι οι μόνες που έχουν τη βούληση να δράσουν», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κέρι, σε μια πρώτη επίσημη αντίδραση για το «όχι» του βρετανικού κοινοβουλίου σε μια επέμβαση στη Συρία, ενώ χαρακτήρισε την επίθεση στη Δαμασκό ως «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Σημείωσε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα δράσουν με βάση το δικό τους χρονοδιάγραμμα και πως όλες οι ενέργειες τους θα έχουν αρχή και τέλος.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.