70ό φεστιβάλ Βενετίας: Ελληνικός θρίαμβος στη Μόστρα

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

του Γιάννη Ζουμπουλάκη

Αποστολή Βενετία

Mε τον Αργυρό Λέοντα καλύτερης σκηνοθεσίας για τον Αλέξανδρο Αβρανά και το βραβείο Volpi ανδρικής ερμηνείας για τον Θέμη Πάνου έφυγε τελικά από την εφετινή Μόστρα η ταινία «Miss Violence» που με αλληγορικό τρόπο μιλά για την κρίση των οικογενειακών αξιών (διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ για την ταινία)

Τεράστια επιτυχία για την ελληνικό κινηματογράφο, λαμβανομένου υπόψη ότι εφέτος είναι το 70ό κινηματογραφικό φεστιβάλ Βενετίας και έχει επετειακό χαρακτήρα.

Ενδεχομένως το γεγονός ότι η Μόστρα εφέτος έκλεισε 70 χρόνια λειτουργίας και ο ιταλός Μπερνάρντο Μπερτολούτσι ήταν πρόεδρος της κριτικής επιτροπής να έπαιξαν  ρόλο για την βράβευση με τον Χρυσό Λέοντα του ντοκιμαντέρ του Τζιανφράνκο Ρόσι «Sacro GRA».

Η επιτυχία του Ελληνα σκηνοθέτη πάντως κλέβει την παράσταση και έρχεται να προστεθεί σε εκείνες των Αριέν Λαμπέντ που το 2010 βραβεύθηκε για την ερμηνεία της στο «Attenberg» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη και των Γιώργου Λάνθιμου – Ευθύμη Φιλίππου που βραβεύθηκαν για το σενάριο της ταινίας του Λάνθιμου «Αλπεις» το 2012. Επίσης, πέρσι στη Βενετία, η μικρού μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη «Τίτλοι τέλους» ανακηρύχθηκε καλύτερη ευρωπαϊκή.

Η ταινία του Αλ. Αβρανά είχε αποσπάσει το βραβείο της Ενωσης Ευρωπαίων κριτικών (FEDORA) μόλις μια ημέρα πριν (διαβάστε ρεπορτάζ)

Διπλή όμως ήταν και η παρουσία της Ιταλίας στα εφετινά βραβεία. Εκτός από την βράβευση του ντοκιμαντέρ του Ρόσι, η Ελενα Κότα, η ηλικιωμένη πρωταγωνίστρια της ιταλικής ταινίας «Via Castellana Bandiera» «νίκησε» στην κατηγορία της καλύτερης  γυναικείας ερμηνείας. την βρετανίδα ηθοποιό Τζούντι Ντεντς που ήταν το φαβορί για την «Φιλομένα» του Στίβεν Φρίαρς.

Η ταινία του Φρίαρς ωστόσο βραβεύθηκε για το σενάριο των Στιβ Κούγκαν (που επίσης πρωταγωνιστεί) και Τζεφ Πόουπ.

Όπως είχαμε προβλέψει η ταινία «Αδέσποτα σκυλιά» (Stray dogs) του Τσάι Μινγκ Λιάνγκ, η εκκεντρικότητα της εφετινής διοργάνωσης, δεν έλειψε από τα βραβεία αποσπώντας το Μεγάλο βραβείο της επιτροπής. Το βραβείο της επιτροπής δόθηκε στην «Γυναίκα του αστυνομικού» του Γερμανού Φίλιπ Γκρόνινγκ.

Τέλος, καλύτερος νέος ηθοποιός ανακηρύχθηκε ο αμερικανός Τάι Σέρινταν για την ερμηνεία του στην ταινία «Joe» του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν όπου τον ρόλο του τίτλου κρατά ο Νίκολας Κέιτζ.

 

Τα βραβεία


Χρυσός Λέων καλύτερης ταινίας


«Sacro GRA» του Τζιανφράνκο Ρόσι


Αργυρός Λέων καλύτερης σκηνοθεσίας


Αλέξανδρος Αβρανάς για την ταινία «Miss Violence»


Μεγάλο Βραβείο της επιτροπής


«Stray dogs» του Τσάι Μινγκ Λιανγκ


Coppa Volpi καλύτερης ανδρικής ερμηνείας


Θέμης Πάνου («Miss Violence»)


Coppa Volpi καλύτερης γυναικείας ερμηνείας


Ελενα Κότα («Via Castellana Bandiera»)


Βραβείο “Marcello Mastroianni” καλύτερου νέου ηθοποιού


Τάι Σέρινταν («Joe»)


Βραβείο καλύτερου σεναρίου


«Φιλομένα» του Στίβεν Φρίαρς (Τζεφ Πόουπ, Στιβ Κούγκαν)


Ειδικό βραβείο επιτροπής


«Η γυναίκα του αστυνομικού» του Φίλιπ Γκρόνινγκ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.