Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η συγκινητική τελετή στη μνήμη των 2.997 θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 ξεκίνησε με το χτύπημα μιας καμπάνας και ενός λεπτού σιγή στις 08.46 το πρωί, την ώρα που το πρώτο αεροπλάνο είχε προσκρούσει στον βόρειο από τους Δίδυμους Πύργους εκείνη τη μαύρη ημέρα για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια δεύτερη καμπάνα ήχησε 17 λεπτά αργότερα, όταν το δεύτερο αεροπλάνο έπεσε στον νότιο πύργο.
Τη σιωπή στο «Σημείο Μηδέν» έσπασαν ο ήχος από γκάιντες και το τραγούδι νεανικής χορωδίας και ακολούθησε η ανάγνωση των ονομάτων των θυμάτων ενώπιον περισσότερων από 1.000 ατόμων που παραβρέθηκαν στην τελετή μνήμης των θυμάτων.
«Στον ανιψιό μου Μάικλ Τζόζεφ Μάλιν, μας λείπεις και σε σκεφτόμαστε κάθε μέρα», είπε συγκινημένο ένα από τα 250 άτομα-συγγενείς των θυμάτων που επελέγησαν να διαβάσουν τα ονόματα.
«Οσα χρόνια κι αν περάσουν αυτή η στιγμή του χρόνου φτάνει κάθε χρόνο και είναι πάντα η ίδια», είπε η Κάρεν Χίνσον, η οποία έχασε τον αδελφό της, το σώμα του οποίου δεν βρέθηκε ποτέ.
Τηρώντας μια παράδοση που ξεκίνησε πέρυσι, καμία πολιτική ομιλία δεν εκφωνήθηκε στην τελετή, την οποία ωστόσο παρακολούθησαν ο τότε δήμαρχος Νέας Υόρκης, Ρούντολφ Τζουλιάνι, ο οποίος δάκρυσε με το άκουσμα της πρώτης καμπάνας, ο διάδοχός του, Μάικλ Μπλούμπεργκ, και ο αρχηγός της Αστυνομίας, Ρέιμοντ Κέλι.
Στην Ουάσιγκτον, την ίδια ώρα ενός λεπτού σιγή τηρούσαν στον κήπο του Λευκού Οίκου ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τις συζύγους τους, πριν ο τελευταίος μεταβεί στο Πεντάγωνο για να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων.
«Η καρδιά μας θρηνεί ακόμα για το μέλλον που τους έκλεψαν», είπε ο Ομπάμα και τόνισε: «Ας έχουμε τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε τις απειλές, αν και διαφορετικές από αυτές που ήταν πριν από 12 χρόνια, έτσι ώστε όσο υπάρχουν εκείνοι που θα επιτίθενται στους πολίτες μας, να μένουμε άγρυπνοι και να υπερασπιζόμαστε το έθνος μας».
Οι εκδηλώσεις μνήμης έρχονται την ώρα που ολοκληρώνονται και οι τελευταίες εργασίες στο μνημείο για τις επιθέσεις, την ευθύνη των οποίων ανέλαβαν ο Οσάμα μπιν Λάντεν και η Αλ Κάιντα, και στο νέο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, το οποίο είναι πλέον το υψηλότερο κτίριο στο δυτικό ημισφαίριο, με ύψος 541 μέτρων (1.776 ποδιών, ένα συμβολικό νούμερο που παραπέμπει στο έτος διακήρυξης της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ).
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
Το σημείωμα «μίλησε» 10 χρόνια μετά…
Για μία δεκαετία η Ντενίζ Σκοτ και οι τρεις κόρες της νόμιζαν ότι ο αγαπημένος άνθρωπος που έχασαν την 11η Σεπτεμβρίου είχε πεθάνει μετά την πρόσκρουση του αεροσκάφους στον Νότιο Πύργο και δεν υπέφερε. Ομως ένα σημείωμα που ανακάλυψε 10 χρόνια αργότερα έδειξε ότι ο σύζυγος και πατέρας τους, Ράντι Σκοτ, ήταν ζωντανός και φέρθηκε ηρωικά.
«84ος όροφος… Δυτικό γραφείο… 12 άνθρωποι παγιδευμένοι», έγραφε το σημείωμα που έφερε το ματωμένο δαχτυλικό του αποτύπωμα και, σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Σκοτ το πέταξε από ένα παράθυρο που είχε σπάσει με ένα έπιπλο. Το σημείωμα το μάζεψαν γρήγορα από τον δρόμο και το παρέδωσαν σε έναν φρουρό παρακείμενης τράπεζας , όπου φυλάχθηκε για χρόνια μέχρι να δοθεί σε ειδικούς ερευνητές, και στο Μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου και, τελικά, τον Αύγουστο του 2011 να ειδοποιηθεί η οικογένεια Σκοτ.
«Ο μπαμπάς ήταν τόσο τρομαγμένος», αντέδρασε μία από τις κόρες του, αλλά η μητέρα της την καθησύχασε λέγοντάς της ότι, αντιθέτως, ήταν ψύχραιμος. Ο καλύτερός του φίλος, εξήγησε ότι από τον γραφικό του χαρακτήρα φαίνεται ότι δεν έτρεμε και ότι ήταν αποφασισμένος να κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τουςπαγιδευμένους.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ