Αρχίζει η ανέλκυση του Costa Concordia

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Αρχισε σήμερα η ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, μία από τις μεγαλύτερες και πιο πολυδάπανες επιχειρήσεις ανέλκυσης που έχει γίνει ποτέ.

Η Ιταλική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι οι καιρικές συνθήκες είναι οι ιδανικές για την διεξαγωγή της επιχείρησης.

Οι μηχανικοί δεν έχουν προσπαθήσει ξανά στο παρελθόν να ανελκύσουν ένα τόσο μεγάλο πλοίο και τόσο κοντά στην ακτή.

Οι εργαζόμενοι τοποθετούν μεταλλικές αλυσίδες και καλώδια στο πλοίο, που ζυγίζεθι περισσότερο από 114.000 τόνους και το μήκος του είναι σχεδόν όσα τρία γήπεδα ποδοσφαίρου.

Η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει 12 ώρες.

Περισσότερες από 50 γιγιαντιαίες αλυσίδες και καλώδια θα χρησιμοποιηθούν για την ανέλκυση του πλοίου, που είναι δύο φορές βαρύτερο από τον Τθτανικό.

Ο επικεφαλής της επιχείρησης, Νικ Σλοάν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η ανέλκυση θα γίνει ή τώρα ή ποτέ, καθώς το κουφάρι του πλοίου αποδυναμώνεται και μπορεί να μην αντέξει κι άλλο χειμώνα.

Η διαδικασία θα γίνει με πολύ αργό ρυθμό ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω καταστροφή στο κουφάρι, το οποίο βρίσκεται σε αυτή τη θέση για περισσότερους από 18 μήνες.

Εάν η επιχείρηση αποτύχει, οι περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν ότι τοξικές ουσίες μπορεί να διαχυθούν στη θάλλασα. Ωστόσο, έχουν τοποθετηθεί ειδικά δίχτυα σε μία προσπάθεια να συγκρατηθεί οτιδήποτε αναδυθεί από το πλοίο.

Το ναυάγιο του Costa Concordia σημειώθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2012 έξω από το νησί Τζίλιο της Τοσκάνης στοιχίζοντας τη ζωή 32 ανθρώπων, ενώ ποινικές διώξεις έχουν ασκηθεί σε 5 άτομα, ενώ ο κυβερνήτης Μάριο Σκετίνο κατηγορείται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και εγκατάλειψη του πλοίου, μία δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.