Ο Κώστας Γοντικάκης μιλάει για το τραγούδι του “Ηρώων Προσκλητήριο”

Mimages 0000000001 2020 06 25 at 10 24 16
Facebook
Twitter
LinkedIn

Στο παρελθόν, εκπροσώπησε την Ελλάδα σε πολλά παραδοσιακά φεστιβάλ στο εξωτερικό. Κρητικός στην καταγωγή. Καλλιτέχνης με μνήμη και παράδοση.

Λόγω κορονοιού η συνέντευξη μας έγινε τηλεφωνικά. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο του τραγούδι, που φέρει τον τίτλο  “Ηρώων Προσκλητήριο”  και είναι αφιερωμένο στην Κύπρο και στους ήρωες που πολέμησαν στο πλευρό της. Αγαπητοί αναγνώστες σήμερα στο aVecnews.gr καλεσμένος μας ο Κώστας Γοντικάκης.

συνέντευξη στην Λαμπριάνα Κυριακού

Είστε από τους λίγους που δύσκολα ξεχνάνε τις «χαμένες πατρίδες». Το δείχνετε έμπρακτα μέσα από τη δουλειά σας κύριε Γοντικάκη.

Είναι μία προσπάθεια αφύπνισης του Έλληνα, μέσα από τη μουσική και τον στίχο και φυσικά και ένας φόρος τιμής για αυτούς που έπεσαν για τη πατρίδα. Οι χαμένες πατρίδες δεν ξεχνιούνται. Είναι σαν την μάνα που χάνει το παιδί της.

Το “Ηρώων προσκλητήριο» είναι ένα τραγούδι που συνθέσατε σε στίχους Σταμάτη Δημητρά και είναι αφιερωμένο σε όλους αυτούς που πολέμησαν το 1974, στο πλευρό της Κύπρου.  Ας μιλήσουμε για το τραγούδι σας.

Ο Σταμάτης είναι ένας στιχουργός του οποίου ο πατριωτικός στίχος του βγαίνει αβίαστα και αριστοτεχνικά. Μια μέρα μου έστειλε τον στίχο, με θέμα την εισβολή των Τούρκων στη Κύπρο και διαβάζοντάς τον με πλημμύριζαν εικόνες και συναισθήματα συγκίνησης και υπερηφάνειας. . Με αυτό το  στίχο η μουσική απλά εμφανίστηκε μέσα στο μυαλό και την ψυχή, σαν προσφορά για τους ΗΡΩΕΣ.

Κάθε πατρίδα, έχει και τους πολεμιστές της, έχει  και τους εφιάλτες της, αλλιώς δεν γράφεται  Ιστορία. Σίγουρα ένα τραγούδι, μπορεί να ξυπνήσει την μνήμη ενός λαού. Να την αφυπνίσει, μπορεί;

Ελπίζω να μπορεί , παρακαλώ να μπορεί ..Αυτός είναι ο σκοπός, η προσπάθεια αφύπνισης. Πιστεύω στη στιγμή που θα σηκωθεί ο λαός και να θυμηθεί ποιος είναι,, ποιοι είναι οι  πρόγονοι του. Βέβαια φαίνεται περίεργο αυτή την εποχή να μιλάμε για ιδανικά αφού στο σύνολό της  η χώρα είναι ένα  πνευματικό νεκροταφείο.

Ένας Κρητικός, τι ακριβώς θυμάται  από εκείνο το καλοκαίρι του 1974;

Δεν νομίζω ότι έχει σχέση από ποιο μέρος της Ελλάδας κατάγεσαι  ώστε να μπορείς να αντιληφθείς το μέγεθος του εγκλήματος και της προδοσίας. Κάθε  Έλληνας οφείλει να μάθει  την ιστορική αλήθεια . Το 74΄ ήμουν πολύ μικρός οπότε δεν τα έζησα,

Όμως φρόντισα να ψάξω, να διαβάσω και να ακούσω  ανθρώπους  που έζησαν τα γεγονότα εκείνης της ζοφερής περιόδου που ξαφνικά τούς άφησαν μόνους απέναντι στους εισβολείς, χωρίς καμία υποστήριξη .

Είναι πολλές οι ορδές των εχθρών, κι εμείς ονειροπόλοι μιας αέναής φιλίας. Ωστόσο γι αυτούς, είναι απλά μια μακρόχρονη εκεχειρία η σχέση μας. Εν κατακλείδι είμαστε καταδικασμένοι να φυλάμε αιώνια τα σύνορα μας.

Δεν είναι περίεργο που ενώ είμαστε μια μικρή χώρα, όλοι  θέλουν κάτι από την Ελλάδα μας; Ναι είμαστε καταδικασμένοι από την ιστορία και το γενετικό μας υλικό , γιατί έχουμε-είχαμε αυτό που δεν έχουν… πολιτισμό. Όπως βλέπεται οι γείτονες παρουσιάζουν στα παράλια της Σμύρνης τα αρχαία μας ως δικά τους. Δεν έχουν κάτι άλλο να παρουσιάσουν. Το ίδιο και στα Σκόπια. Παρουσιάζονται ως απόγονοι  τον Μεγάλου Αλεξάνδρου γιατί δεν έχουν ταυτότητα. Θέλουν να γίνουν λοιπόν κάτι  που  οι νεοέλληνες εθνομηδενιστές  ακυρώνουν… Θέλουν να γίνουν απόγονοι των προγόνων μας

Εκπροσωπήσατε την χώρα μας, σε πολλά παραδοσιακά φεστιβάλ στο εξωτερικό. Νομίζω ότι η ελληνική παραδοσιακή μουσική είναι ένα μικρό σύμπαν. Έχει πολλούς και διαφορετικούς ρυθμούς, μέσα σε μια ταυτότητα.

Η παραδοσιακή μουσική είναι ένας θησαυρός, κομμάτι  της ταυτότητας του Έλληνα και ένας τρόπος επικοινωνίας μεταξύ περιοχών της χώρας .Ο ρυθμός αλλάζει ανά περιοχή και η  ομορφιά είναι στο πάντρεμα των παραδοσιακών οργάνων. Για παράδειγμα το κλαρίνο αν το συνδυάσεις  με τη λύρα βγαίνει ένα υπέροχο αποτέλεσμα.  Αυτά τα έκανε ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος. Έκανε  με τη μουσική του, όλη την Ελλάδα ένα.

Η παραδοσιακή μουσική είναι συνυφασμένη με την κουλτούρα των λαών αλλά και τα πάθη του. Είναι αυτό που σε δένει με τις ρίζες σου. Εμένα με ενοχλεί που οι νέοι καλλιτέχνες προσπαθούν να αλλάξουν  το ηχόχρωμα αυτών των τραγουδιών. Να τα κάνουν ας πούμε πιο μοντέρνα.

Θα συμφωνήσω. Κάποια τραγούδια δεν πρέπει να τα ακουμπάς . Ίσως  όμως η νεολαία μέσα από αυτή τη διασκευή, να γνωρίσει το πρωτότυπο τραγούδι που διαφορετικά να μην το άκουγε ποτέ.

Πώς περάσατε τους δυο αυτούς μήνες της Καραντίνας;

Νομίζω μου έκανε καλό. Με την έννοια ότι  ο εγκλεισμός και η ηρεμία κάποιες φορές χρειάζονται για να κάνουμε μία επανεκκίνηση του εαυτού μας και για τους μουσικούς η ηρεμία συνήθως φέρνει έμπνευση..

Δύσκολες εποχές για τους καλλιτέχνες.. Είναι καιρός να λυθούν πολλά θέματα, δεν νομίζετε;

Αν εννοείται για το θέμα που προέκυψε λόγο του ιού σαφώς φάνηκε πώς  οι καλλιτέχνες ανήκουν στην τελευταία κατηγορία. Καμία μέριμνα από πλευράς κράτους για τον κλάδο μουσικών – τραγουδιστών και ηθοποιών. Κάτι που το θεωρώ απαράδεκτο. Αυτό πρέπει να αλλάξει  άμεσα από τους αρμόδιους οργανισμούς.

Υπάρχουν μελλοντικά σχέδια;

Υπάρχει ζωή χωρίς σχέδια και όνειρα; Η μουσική είναι ένα ταξίδι χωρίς τελικό προορισμό, για αυτό είναι και το πιο όμορφο.

 

 

info:

https://www.facebook.com/gontikakiskostas/

https://www.facebook.com/SpiderMusicLBL/

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.