Οι νέες παραγωγές του Θεάτρου Badminton – η πρωτοτυπία σε όλο της το μεγαλείο… {Συνέντευξη τύπου}

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Της Λαμπριάνας Κυριακού

Πολλές ήταν οι εκπλήξεις που μας παρουσίασε ο Μιχάλης Αδάμ –  διευθυντής του Θεάτρου   Badminton και οι συνεργάτες του,  στη χθεσινή συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο  ξενοδοχείο Le Grand Balcon του St. George Lycabettus, με αφορμή την παρουσίαση του προγράμματος του θεάτρου.

« Πέρα από τις συνθήκες που επικρατούν στις μέρες μας, η 8η Θεατρική περίοδος του Θεάτρου Badminton είναι γεγονός» αυτό είπε και συνέχισε το λόγο του λέγοντας « Κάνουμε μεγάλες παραστάσεις για όλη την οικογένεια, ενώ έχουμε προσαρμόσει τις τιμές μας αναλογικά με τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν»

Το πρόγραμμα πλούσιο αλλά και μεγάλο σε θέαμα. Από πού ν αρχίσω και από που να τελειώσω. Εν αρχή όμως έχω να τονίσω, ότι φέτος  το Θέατρο  Badminton κάνει τη διαφορά, φέρνει την πρωτοτυπία  και  παρουσιάζει  πολλές ελληνικές  δουλειές –  αν μη τι άλλο παραστάσεις για όλα τα γούστα.

Ας τo πάρουμε από την αρχή το πρόγραμμα.  Το  οποίο περιλαμβάνει δεκαοχτώ παραγωγές,  μεταξύ των οποίων περυσινές παραστάσεις που δεν πήγαν απλώς καλά, αλλά κέρδισαν την πρωτιά με μεγάλη διαφορά από άλλες.

alt

STOMP

Η Φετινή σεζόν άρχισε, από χθες το βράδυ με τους ρυθμούς των STOMP. Οι βασιλιάδες του ρυθμού, βγήκαν στη σκηνή με  τενεκέδες, κουβάδες, βαρέλια, σπιρτόκουτα, άδεια κουτάκια μπύρας, εφημερίδες, σκουπόξυλα, και παλιοσίδερα ακόμα και νεροχύτες ή κομμάτια παλιών αυτοκινήτων και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς κάνοντας  αυτοσχέδια όργανα μουσικής στα χέρια των performers, οι οποίοι σκηνοθετούν μια άκρως εντυπωσιακή παράσταση, ένα πολυ – θέαμα ήχου, κίνησης, σκηνικών, φωτισμού , που μαγεύει το κοινό. Θα βρίσκονται στο Badminton μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου.

alt

Antonio Canales Gala Flamenca

Από 5 Οκτωβρίου, Τέσσερα από τα λαμπρότερα αστέρια της παγκόσμιας σκηνής του flamenco, ανάμεσα σε αυτούς ο Antonio Canales,  έρχονται στο Θέατρο Badminton και φέρνουν το duende, το πνεύμα του αληθινού flamenco. Όλη η φλόγα και η έκσταση της Ανδαλουσίας, σ’ ένα εκθαμβωτικό gala που ξυπνά την ουσία του τραγουδιού και του χορού flamenco: το πάθος.

 

Η λίμνη των Κύκνων{15,18,19,20,21 &22 Οκτωβρίου}  – Δον Κιχώτης {16 & 17 Οκτωβρίου}

alt

Για έξι παραστάσεις επιστρέφει και φέτος ο Γκριγκορόβιτς Μπαλέ, ο σπουδαιότερος εν ζωή Ρώσος χορογράφος και για 30 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής των Μπολσόι (όπου συνεχίζει να χορογραφεί μέχρι και σήμερα),  μαζί με τους 70 συντελεστές  του και παρουσιάζει την τρυφερή διασκευή του για το αριστούργημα του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι «Η Λίμνη των Κύκνων» αλλά και την δική του εκδοχή στο εκπληκτικό μπαλέτο του Λούντβιχ Μίνκους «Δον Κιχώτης». Και τα δύο έργα είναι βασισμένα σε κλασικές χορογραφίες του Μαριούς Πετιπά και αποτελούν δείγματα της διαφορετικότητας του σπουδαίου έργου του, καθώς στην «Λίμνη των Κύκνων» επιλέγει υπερφυσικά στοιχεία, πρίγκιπες και πριγκίπισσες του ρομαντικού μπαλέτου ενώ στον «Δον Κιχώτη» επιλέγει για ήρωες πραγματικούς ανθρώπους της καθημερινότητας, όπως οι δυο ερωτευμένοι νέοι, ο Μπαζίλιο και η Κίτρι.  Το φετινό φθινόπωρο, το «Γκριγκορόβιτς Μπαλέ» και ο Γιούρι Νικολάεβιτς, μας παρουσιάζουν με δύο διαφορετικά έργα, ένα μοναδικό αφιέρωμα στον μεγάλο Γάλλο χορογράφο και χορευτή που έζησε και δημιούργησε στην Ρωσία, τον Μαριούς Πετιπά.

 

«Ποιος τη Ζωή μου» και φέτος

alt

Περισσότεροι από 100.000 θεατές σε όλη την Ελλάδα, με αποκορύφωμα την ιστορική παράσταση στη Μακρόνησο, τραγούδησαν, συγκινήθηκαν, θυμήθηκαν… Η παράσταση σταθμός, το μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στον  μεγαλύτερο εν ζωή μύθο της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας, επιστρέφει στο Θέατρο Badminton για 10 μόνο παραστάσεις.

H θρυλική ζωή του Μίκη Θεοδωράκη σε μια μεγάλη συνάντηση.

Με την υπογραφή του σκηνοθέτη Θέμη Μουμουλίδη, η  παράσταση ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ – ΠΟΙΟΣ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ θα παρουσιαστεί ανανεωμένη  από 24 Οκτωβρίου 2013 στην Αθήνα, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται η ευρωπαϊκή της περιοδεία. Στον ρόλο του Μίκη Θεοδωράκη ο Άρης Λεμπεσόπουλος, ενώ τον πατέρα του υποδύεται ο πρόσφατα βραβευμένο στο Φεστιβάλ Βενετίας Θέμη Πάνου, τη μητέρα του η Φιλαρέτη Κομνηνού, τη σύζυγο του Μυρτώ η Ελισάβετ Μουτάφη και τον αδελφό του Γιάννη ο Χρήστος Πλαΐνης. Τα τραγούδια της παράστασης ερμηνεύουν ο Κώστας Μακεδόνας, η Γιώτα Νέγκα, ο Κώστας Θωμαΐδης,  Άννα Λινάρδου, Γιάννης Μαθές.

 

Θησέας και Αριάδνη στο νησί των Ταύρων

alt

Χαρακτηρίστηκε και βραβεύθηκε τη χρονιά που μας πέρασε,  από την Ακαδημία Θεατρικών Βραβείων, ως «η καλύτερη παραγωγή παιδικού θεάτρου». Για δεύτερη χρονιά φέτος,  Ο θησέας και η Αριάδνη στο νησί των Ταύρων, επιστρέφει από 2 Νοεμβρίου στο θέατρο Badminton.

Ο Θησέας και η Αριάδνη στο Νησί των Ταύρων αγαπήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη παιδική παράσταση τα τελευταία χρόνια: 60.000 θεατές απόλαυσαν ήδη την ιστορία του Θησέα, ο οποίος, μετά από άθλους που κόβουν την ανάσα, ταξιδεύει στην Κρήτη και, με τη βοήθεια των Θεών και της όμορφης Αριάδνης, κατατροπώνει τον Μινώταυρο.

Το κείμενο υπογράφει ο καταξιωμένος ποιητής Στρατής Πασχάλης.  Η σκηνοθεσία και η χορογραφία είναι της βραβευμένης χορογράφου Σοφίας Σπυράτου. Οι στίχοι των τραγουδιών είναι της Λίνας Νικολακοπούλου, ενώ την πρωτότυπη μουσική συνέθεσε ο Απόλλων Ρέτσος. Τα επιβλητικά σκηνικά και τα κοστούμια σχεδίασε ο Μανόλης Παντελιδάκης. Το μέγεθος και την ποιότητα της παράστασης διασφαλίζουν, επίσης, το Θέατρο Badminton και ο Μιχάλης Αδάμ που υπογράφει την παραγωγή.

 

«Θα σε πάρω να φύγουμε» και φέτος

altΗ Παράσταση που αγαπήθηκε όσο καμιά άλλη το χειμώνα που μας πέρασε, επιστρέφει δυναμικά από 17 Οκτ έως 3 Νοεμβρίου 2013, στη Θεσσαλονίκη, ενώ στην Αθήνα και στο Θέατρο Badminton η παράσταση «θα σε πάρω να φύγουμε» αρχίζει από 20 Νοεμβρίου.  Η Ελισάβετ Μουτάφη φεύγει η Χαρά Κεφάλα έρχεται… Ο  Άγγελος Πυριόχος, ο εμπνευστής αυτής της παράστασης μας εκμυστηρεύεται ότι γράφει και το δεύτερο μέρος της παράστασης αυτής με τίτλο « Θα περάσει και αυτό»

To μουσικοχορευτικό υπερθέαμα «θα σε πάρω να φύγουμε»  αφηγείται την ιστορία της Ελλάδας μέσα από την πορεία της επιθεώρησης. Πρωταγωνίστρια είναι η ίδια η «Κυρία Επιθεώρηση» (Αντώνης Λουδάρος)που επιστρέφει στη σκηνή για να ταξιδέψει τον κομπέρ-εγγονό της (Γιώργος Καπουτζίδης) πίσω στο χρόνο, στις σημαντικότερες στιγμές της. Στο σανίδι παρελαύνουν οι μυθικοί πρωταγωνιστές, οι αμίμητες ατάκες, οι σπουδαίες φωνές, τα αθάνατα τραγούδια, τα λαμπερά θέατρα της χρυσής εποχής της επιθεώρησης. Κι από κοντά η επικαιρότητα, οι πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές, η αστικοποίηση, η μοίρα της Ελλάδας – πάντα με χιούμορ και σατιρική διάθεση. H «Κυρία Επιθεώρηση», νυμφευμένη στην παράσταση μ’ έναν δεξιό, αλλά ερωτευμένη μ’ έναν αριστερό, διχασμένη ανάμεσα στο αστικό και το λαϊκό, το χιούμορ και τη σοβαρότητα, είναι η ίδια, η αιωνίως διχασμένη Ελλάδα.

 

«100 Τσιγάνικα Βιολιά»

altΓια τρεις μόνο παραστάσεις (20,21 &22 Δεκεμβρίου) η παράσταση τα «100 Τσιγάνικα Βιολιά» από τη  Τσιγγάνικη Συμφωνική Ορχήστρα της Βουδαπέστης επιστρέφει μετά τις sold out εμφανίσεις το 2008 και το 2009, που άφησαν άφωνο το αθηναϊκό κοινό,

Στην Ορχήστρα συμμετέχει η «αφρόκρεμα» των τσιγγάνων μουσικών της Ουγγαρίας. Εξέχουσα θέση κατέχουν ο Sándor Buffó Rigó ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής και ηγέτης της Ορχήστρας και ο Jószef Lendvai Csócsi που είναι ο Διευθυντής Ορχήστρας, ενώ ένα από τα πιο εκλεκτά μέλη της είναι ο Oszkar Okros, ο καλύτερος μουσικός του κυμβάλου στον κόσμο.

 

 

Ο Καρυοθραύστης

altΤο διάσημο LATVIAN NATIONAL OPERA BALLET (LNOB), που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς με τις 4 sold out παραστάσεις της Ζιζέλ με την Alina Cojocaru και την Alina Somova, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2010, έρχεται και πάλι στην Αθήνα, στο Θέατρο Badminton αυτή τη φορά, με το ωραιότερο παραμύθι των Χριστουγέννων, τον ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗ και με μεγάλα αστέρια της παγκόσμιας σκηνής ανάμεσά τους, που θα μαγέψουν μικρούς και μεγάλους!

Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στην πρεμιέρα  25  Δεκεμβρίου  και το επόμενο βράδυ 26 Δεκεμβρίου, θα ερμηνεύσουν οι principal dancers

LUCIA  LACARRA  &  MARLON  DINO του Bayerisches Staatsballett (Bavarian State Ballet – Munich).

Τα αστέρια βέβαια και οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ…

 


Νέα ΧΡΟΝΙΑ… Με ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ – ΒΕΜΠΟ


altΜε  τη  νέα χρονιά το θέατρο Badminton ετοιμάζει μια μεγάλη παραγωγή η οποία θα κερδίσει τις εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή. Ο λόγος για την παράσταση «ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ-ΒΕΜΠΟ», με πρωταγωνίστρια εννοείται τη Μαρινέλλα, σε σκηνοθεσία και κείμενα Πέτρου Ζούλια και χορογραφίες Φωκά Ευαγγελινού, ενώ την Μουσική – ιστορική έρευνα αναλαμβάνει Λάμπρος Λιάβας

Η παράσταση θα αρχίσει  15 Ιανουαρίου 2014.

Όπως μας λέει ο σκηνοθέτης: είναι ένα  φιλόδοξο ελληνικό μιούζικαλ πάνω στην πολυτάραχη ζωή και τα τραγούδια της Σοφίας Βέμπο. Ένας ζωντανός θρύλος, η Μαρινέλλα,  συναντά επί σκηνής μια άλλη γυναίκα θρύλο, που υπήρξε πρότυπο και έμπνευσή της σε ολόκληρη την καλλιτεχνική της πορεία. Η παράσταση ζωντανεύει μια ολόκληρη εποχή, που σημάδεψε η παρουσία της σπουδαίας τραγουδίστριας και θεατρίνας  Σοφίας Βέμπο. Η νεότερη ιστορία της Ελλάδας περνά μέσα από τη μυθιστορηματική ζωή της Βέμπο και η Μαρινέλλα αγκαλιάζει μέσα από το σήμερα το χθες και ξαναδίνει φωνή και ζωή στον κόσμο της «τραγουδίστριας της νίκης».

Δίπλα στη Μαρινέλλα-Βέμπο, ο Τραϊφόρος του Χρήστου Στέργιογλου, ένας παλιός επιθεωρησιακός θεατρίνος, ο Παυλάρας, του Αντώνη Λουδάρου κι ένα καστ 50 ηθοποιών και τραγουδιστών, βοηθούν να ξεδιπλωθεί όλο το κουβάρι μιας σύνθετης προσωπικότητας, μιας δύσκολης εποχής και ενός μουσικού θησαυρού, που ακόμα περνά στα στόματά μας σαν παρακαταθήκη. Ενός θησαυρού που δεν πρέπει να χαθεί.

 

 

altΖέβρα Πιτζάμα θα λέγεται Ξεκουμπιστάν θα λέγεται, πάντως η έκπληξη θα είναι μεγάλη και η παράσταση αποθεωτική. Από 22 Ιανουαρίου θα έχει την ευκαιρία το κοινό να δει μια παλιά συνεργασία, να αναβλύζει μετά αρκετά χρόνια.  Μετά τη θρυλική Λιλιπούπολη, η Μαριανίνα Κριεζή και η Άννα Παναγιωτοπούλου συνεργάζονται και μας προσφέρουν αυτή τη φορά μία θεατρική  παράσταση που θα γράψει τη δική της ιστορία. Το «Ζέβρα Πιτζάμα» είναι μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους, Λιλιπουπολίτες ή μη, γεμάτη δράση και  ρομαντισμό με πολλά τραγούδια, όλα σε στίχους της Μαριανίνας Κριεζή και μουσική του Διονύση Τσακνή. Τη σκηνοθεσία έχουν αναλάβει οι Άννα Παναγιωτοπούλου και ο Φωκάς Ευαγγελινός. Πρωταγωνιστεί ο «Κακός Λευκός» Αντώνης Λουδάρος. Μαζί του οι Μαριάννα Πολυχρονίδη, ο Σπύρος Παππάς, η  Βανέσσα Αδαμοπούλου και 25 ακόμη ηθοποιοί, τραγουδιστές και μουσικοί. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο συνθέτης των τραγουδιών Διονύσης Τσακνής. Μια ακόμη μεγάλη παραγωγή του Θεάτρου Badminton που θα κάνει πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2014.


Cats!

altCATS! Το μυθικό μιούζικαλ και ένα από τα μεγαλύτερα όλων των εποχών, η παράσταση που εδώ και τριάντα χρόνια έχει σπάσει κάθε ρεκόρ σε όλον τον κόσμο, έρχεται στην Ελλάδα το 2014 και συγκεκριμένα 12 με 23 Φεβρουαρίου 2014, στο Μεγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και  26 Φεβρουαρίου  έως 15 Μαρτίου 2014 στο θέατρο Badminton.

Το CATS, δημιουργία του κορυφαίου συνθέτη Andrew Lloyd Weber, είναι η πιο εκρηκτική συνάντηση μουσικής, χορού, τραγουδιού και ποίησης στην ιστορία του μιούζικαλ. Παιχνιδιάρικο, αστείο, τρυφερό και πέρα για πέρα απολαυστικό, το CATS αναδείχτηκε ως το απόλυτο θεατρικό φαινόμενο.

 

Giselle 28 – 29 και 30Μαρτίου 2014

Το Yacobson Ballet Theatre,  καλλιτεχνικός Διευθυντής του οποίου είναι ο Andrian Fadeev, είναι μια μοναδική δημιουργική κολλεκτίβα που συνδυάζει στο έργο της το κλασσικό με το παρόν, την αυστηρότητα με την έκφραση.

alt

Σήμερα, το Yacobson Ballet συνεχίζει το έργο του, πάντα με σεβασμό προστατεύοντας την κληρονομιά του ιδρυτή του και αναπτύσσοντας παράλληλα το σύγχρονο ρεπερτόριό του. Το Yacobson Ballet με τους 75 χορευτές του έχει περιοδεύσει σε χώρες όπως οι Νότια Αφρική, Ισπανία, Ισραήλ, Ελλάδα, Ιαπωνία, Γερμανία, Ολλανδία και ΗΠΑ.

H Giselle είναι ένα μπαλέτο σε δύο πράξεις. Το λιμπρέτο έγραψαν οι Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges και Théophile Gautier, τη μουσική ο  Adolphe Adam, και τις χορογραφίες οι Jean Coralli και Jules Perrot. Το λιμπρέτο είναι εμπνευσμένο από ένα ποίημα του Heinrich Heine.

Το μπαλέτο αφηγείται την ιστορία μιας αξιαγάπητης χωριατοπούλας, της Ζιζέλ, που τρέφει μεγάλο πάθος για τον χορό, και μόλις ανακαλύπτει ότι ο άνδρας με τον οποίο είναι ερωτευμένη αρραβωνιάζεται κάποια άλλη, πεθαίνει με ραγισμένη την καρδιά.

Το Θέατρο Badminton φιλοξενεί στις 28, 29 & 30 Μαρτίου το κλασικό αριστούργημα “Giselle” με πρωταγωνιστές δύο από τους σπουδαιότερους σολίστ του Θεάτρου Μαρίνσκι (πρώην Κίρωφ), Filipp Stepin  και Yekaterina Osmolkina.

 

 

«Priscilla – Η Βασίλισσα της Ερήμου»

altΤο μιούζικαλ «Priscilla – Η Βασίλισσα της Ερήμου» είναι το πρώτο West End και Broadway μιούζικαλ στο Θέατρο Badminton, στο οποίο οι διάλογοι θα είναι στα ελληνικά, ενώ τα περισσότερα τραγούδια, επιτυχίες του `70  και του` 80, θα ερμηνεύονται στα αγγλικά. Τη μετάφραση του έργου έχει αναλάβει ήδη ο Γιώργος Καπουτζίδης, ενώ η ADaM Productions, σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής στο Λονδίνο, συζητά με πολλούς πρωταγωνιστές και συντελεστές για τη δημιουργία αυτής της μεγάλης παραγωγής.

Η πρεμιέρα ορίστηκε για τις 25  Απριλίου 2014.

 

«Dialogue in the Dark» «Δείτε» με άλλα μάτια –  μια παράσταση ειδικά για τυφλούς

Τι συμβαίνει όταν σβήνουν τα φώτα; Πώς είναι η ζωή στο σκοτάδι; Πώς είναι η καθημερινότητα για χιλιάδες συνανθρώπους μας με προβλήματα όρασης; Το Θέατρο Badminton σάς προσκαλεί να το ανακαλύψετε, μέσα από μια συναρπαστική εμπειρία, που θ’ αλλάξει για πάντα τον τρόπο που «βλέπετε» τα πράγματα.

Κάνει τη διαφορά φέτος το Θέατρο Badmniton και φιλοξενεί  ένα πρωτοποριακό δρώμενο με τίτλο «Dialogue in the Dark», κατά τη διάρκεια του οποίου οδηγοί με μειωμένη ή καθόλου όραση συνοδεύουν μια ομάδα επισκεπτών σε μια βόλτα στο αστικό περιβάλλον, μέσα στο απόλυτο σκοτάδι.  Το συγκεκριμένο δρώμενο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία το 1988 κι έκτοτε έχει ταξιδέψει σε πάνω από 30 χώρες σ’ όλον τον κόσμο, με τους συμμετέχοντες να ξεπερνούν τα 7.000.000.

Η ‘Εναρξη της  «παράστασης» είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο.


Ένα LOFT ΣΤΟ BADMINTON

alt

Μετά από ανακαίνιση και αρκετή δουλειά το Badminton, εγκαινιάζει ένα νέο χώρο που λέγεται loft,με στόχο τη φιλοξενία Μουσικοθεατρικών Ελληνικών παραγωγών, όπου οι ηθοποιοί από το κοινό θα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής.   Η αρχή θα γίνει με την ποπ ρομαντική κομεντί «(ΔΕ) ΣΕ ΘΕΛΩ» σε σκηνοθεσία Φωκά Ευαγγελινού από 11 Νοεμβρίου  2013. Ενώ θα Πρωταγωνιστούν ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΤΑΚΗΣ η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΟΥΜΟΥΡΗ, ο   ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ και η ΜΥΡΙΕΛΛΑ ΚΟΥΡΕΝΤΗ.

alt

Από Δεκέμβριο θα ακολουθήσει  η παράσταση  «Γάμοι, Κηδείες και δεν έχω τίποτα να φορέσω» της Άννας Χατζησοφιά με πρωταγωνίστριες τη Νικολέττα Βλαβιανού,  τη Σύλβια Δελικούρα,  την Άννα Κουρή, την Καίτη Παπανίκα και την Ελένη Φίλιππα.

Επίσης   η Τρίτη παράσταση που θα ανέβει  το Νοέμβριο στο LOFT είναι η παράσταση του καλοκαιριού ο «Ο Αλέκος βγήκε απ’ τον παράδεισο» του Δημήτρη Μαλισσόβα, με πρωταγωνιστές την Χριστίνα Αλεξανιάν και τον  Αλέξανδρο  Μπουρδούμη.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.