«Μίκης & Μάνος … in jazz» στο Ηρώδειο

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Όταν οι μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι συναντιούνται στα μονοπάτια της τζαζ το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από μαγικό!

Η όλη μουσική πρόταση με έργα των δύο κορυφαίων συνθετών του τόπου μας κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης θα παρουσιασθεί από το κουϊντέτο του Δημήτρη Καλαντζή, με την συμμετοχή της αφρόκρεμας της ελληνικής τζαζ σκηνής, στις 3 Οκτωβρίου 2013,  πλαισιωμένη από το ηχητικό περιβάλλον που δημιουργεί η Ορχήστρα Πατρών εμπλουτισμένη με 3 χάλκινα πνευστά υπό την διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.

 

Αυτή την τόσο μοναδική συναυλία θα συνοδεύσει με τη φωνή της  η  διάσημη τραγουδίστρια Dulce Pontes – διάδοχος της Amalia Rodrigues – από την Πορτογαλία, η οποία θα ερμηνεύσει τραγούδια των Μ. Χατζιδάκι και Μ. Θεοδωράκη.

Μια μουσική συνάντηση που γίνεται για την ενίσχυση των σκοπών του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας του Καρκίνου ΕΛ.Ι.Ε.Κ.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ QUINTET

Δημήτρης Καλαντζής πιάνο, ενορχηστρώσεις

Τάκης Πατερέλης σαξόφωνο

Ανδρέας Πολυζωγόπουλος τρομπέτα

Αλέξανδρος – Δράκος Κτιστάκης τύμπανα

Γιώργος Γεωργιάδης μπάσσο

 

ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΠΑΤΡΩΝ

Μίλτος Λογιάδης διεύθυνση ορχήστρας

Γιάννης Αντωνόπουλος ενορχήστρωση εγχόρδων

Α΄ Βιολιά: Βλαντισλάβ Ιβανώφ (εξάρχων), Γκενάντι Μπύκωφ, Λουντμίλα Λιμόροβα, Νίκος Μαυρίδης

Β΄ Βιολιά: Σλάβα Τόκαρεφ (κορυφαίος), Αναστασία Μπεσσόνοβα, Μαρία Γούτου

Βιόλες: Σβετλάνα Χμούροβα (κορυφαία), Λαουρέντιο Ματασουάρου

Τσέλα: Γιούρι Μπεσσόνωφ (κορυφαίος), Νικολάι Κομισσάροφ

Κοντραμπάσσο: Βιλέν Καραπετιάν

 

ΧΑΛΚΙΝΑ ΠΝΕΥΣΤΑ

Δημήτρης Παπαδόπουλος τρομπέτα

Διονύσης Κοκκόλης τρομπέτα

Γιώργος Ζαρέας τρομπόνι

 

και η

DULCE PONTES

Πέραν του αυταπόδεικτου της πρωτοτυπίας και την ήδη διεγνωσμένη απήχηση στο κοινό, προσπάθειες σαν αυτή, γεφυρώνουν διαφορετικούς μουσικούς κόσμους, αξιοποιούν την πολιτιστική μας κληρονομιά και ενεργοποιούν τις δημιουργικότερες δυνάμεις του τόπου μας.

Το ρεπερτόριο της παράστασης καλύπτει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα από την συνθετική παραγωγή του Μίκη, από τις «Μικρές Κυκλάδες» ως το «Άξιον Εστί» και

του Μάνου, από μελωδίες και τραγούδια που γράφτηκαν κυρίως για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Ο Δ. Καλαντζής για την μουσική αυτή παραγωγή δηλώνει:

«οι μουσικές συνθέσεις του Μίκη είναι επηρεασμένες από την Βυζαντινή μουσική, ένα είδος στο οποίο κυριαρχούν τρόποι μουσικοί και ισοκράτες, στο περιβάλλον μιας κατανυκτικής ατμόσφαιρας, στοιχεία αναγνωρίσιμα στα σημεία αυτά της τζαζ δισκογραφίας, που χαρακτηρίζονται ως modal. Η αναφορά στον John Coltrane είναι σαφής και υπογραμμισμένη. Η μουσική του τροπική, κατανυκτική, υπο-επιβλητική, ίσως θρησκευτική.»

«…η πρότασή μου για τον Μάνο προέκυψε απλά, σαν φυσική διαδικασία, από την ανάγκη μας να τραγουδήσουμε τη μουσική αυτή, που χαράχθηκε στις καρδιές μας από μικρά παιδιά στη δική μας καθομιλουμένη γλώσσα, τη τζαζ. Η ουσία και η διάθεση των μελωδιών του Μάνου είναι πάντα εκεί και εμείς είμαστε κάθε φορά ευτυχείς να το ανακαλύπτουμε Ξανά και ξανά…»

«…η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, καθώς είναι πολυσυλλεκτική και άμεσα επικοινωνιακή, προσφέρεται για ποικίλες διασκευές, μεταγραφές και μεταλλάξεις. Ο ίδιος άλλωστε υποστήριζε εμπράκτως τη δεύτερη ματιά, τόσο στη δική του μουσική όσο και στη μουσική άλλων. Έτσι κάθε προσπάθεια επανεπεξεργασίας των μελωδιών του έχει εκ προοιμίου τη συγκατάθεσή του. Αρκεί η προσπάθεια να συντροφεύεται από ευαισθησία και σεβασμό – όπως αποφάσισε να τα μεταφράσει στη δική του μουσική διάλεκτο ο Δ. Καλαντζής – προδιαγραφές που χαρακτηρίζουν όλο το μουσικό βίο του δημιουργού…» όπως τονίζει ο Γιώργος Μονεμβασίτης κριτικός – ιστορικός μουσικής.

Τέλος ο μεγάλος μας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης αναφέρει

«…ήταν μία από τις πιο όμορφες και συγκινητικές στιγμές της ζωής μου, όταν άκουσα την διασκευή των τραγουδιών μου σε μορφή τζαζ. Γιατί από πολύ μικρός είχα την τύχη να ακούω καθημερινά στον σπάνιο για την εποχή του (δεκαετία του ’20) φωνόγραφο δίσκους τζαζ της κλασσικής της περιόδου. Μια μουσική που με σημάδεψε και που τόσο θα ήθελα να γνωρίσω σε βάθος. Όμως οι συνθήκες τότε (ξένη κατοχή) δε μου το επέτρεψαν. Έτσι η τζαζ έκτοτε παραμένει μέσα μου σαν ένα μεγάλο απωθμένο. Για τον λόγο αυτό, χαιρετίζω την πρωτοβουλία του Δ. Καλαντζή να ντύσει τα τραγούδια μου με τους ήχους της τζαζ και μάλιστα με τρόπο τόσο υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου…»

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ – ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

TICKET SERVICES

Ταμεία: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου)

Καταστήματα PUBLIC

Εισιτήρια Online: www.ticketservices.gr

Τηλεφωνική αγορά: 210 7234567

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΕΛΒΑ – τηλ: 210 6728080


ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Διακεκριμένη Ζώνη:    55 €

Α’ Ζώνη:    45€

Β’ Ζώνη:    35 €

Γ΄ Ζώνη:    30 €

Δ’ Ζώνη: Άνω Διάζωμα    19 €

Φοιτητικό – Ανέργων (Άνω Διάζωμα):    10 €

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21.00

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ:

Elva  Events σε συνεργασία με την Πέγκυ  Λάγιου

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.