Ορίστηκε η επιτροπή για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ορίστηκε από τον υπουργό Πολιτισμού η νέα επιτροπή για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας. Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο κριτικός Αλέξης Ζήρας, τέως πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων και αντιπρόεδρος ο νεοελληνιστής Γιώργος Ανδρειωμένος, καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. 

Στην εννιαμελή επιτροπή, την οποία απαρτίζουν πανεπιστημιακοί καθηγητές, κριτικοί λογοτεχνίας και συγγραφείς, συμμετέχουν επίσης ο δοκιμιογράφος Διονύσης Μαγκλιβέρας, η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών Άννα Καρακατσούλη, ο λέκτορας του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Μπακογιάννης, η συγγραφέας και κριτικός Μαρία Στασινοπούλου, ο φιλόλογος και συγγραφέας Γιάννης Τζανής και οι συγγραφείς Γιώργος Ξενάριος και Γιώργος Συμπάρδης. Η θητεία της επιτροπής είναι διετής.

Η επιτροπή πρόκειται να προσέλθει στην πρώτη της συνεδρίαση την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου για να αρχίσει την αξιολόγηση της λογοτεχνικής παραγωγής του 2012.

Eλπίζουμε να καταφέρει να καλύψει έγκαιρα το χρονικό χάσμα από τη λήξη της θητείας της προηγούμενης επιτροπής και να έχουμε τα αποτελέσματα των βραβείων σε διάστημα εύλογο, ώστε η απονομή τους να μην απομακρύνεται πολύ από τον χρόνο έκδοσής τους. Θυμίζουμε ότι το άρθρο 40 του ν. 3905/2010 περί Κρατικών Βραβείων προβλέπει ανακοίνωση της βραχείας το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, ανακοίνωση των βραβείων τον Νοέμβριο και απονομή τους τον Δεκέμβριο.

Η Επιτροπή επιλέγει επίσης και τα έργα που προτείνονται για το Ευρωπαϊκό Λογοτεχνικό Βραβείο (European Literary Prize), που απονέμεται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Στην Επιτροπή για τα Βραβεία Παιδικού Βιβλίου διορίζονται: Η Αναστασία Κατσίκη, καθηγήτρια Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρόεδρος), η Αναστασία Οικονομίδου, επίκουρη καθηγήτρια Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (αντιπρόεδρος) και μέλη η Δέσποινα Δαμιανού, επίκουρη καθηγήτρια Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, η Ευαγγελία Καλισκάμη, κριτικός Παιδικής Λογοτεχνίας, ο Ιωάννης Παπαδάτος, Λέκτορας Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κριτικός Παιδικής Λογοτεχνίας, η Γιολάντα Πατεράκη, συγγραφέας, η Αναστασία Ροδοπούλου, συγγραφέας, η Ευσταθία Λαδά, εικονογράφος, ο Πέτρος Μπουλούμπασης, εικονογράφος.

 

Στην Επιτροπή για τα Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης διορίζονται: Γεράσιμος Ζώρας, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρόεδρος), Τιτίκα Δημητρούλια, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κριτικός λογοτεχνίας (αντιπρόεδρος) και μέλη η Μαρία Παπαδήμα, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Γεώργιος Κεχαγιόγλου, καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, ο Αθανάσιος Χρήστου, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτιστικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο Βασίλειος Κωνσταντινόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η Κωνσταντίνα Σιδέρη, μεταφράστρια, ο Γρηγόρης Μπέκος, κριτικός λογοτεχνίας, η Κλαίτη Σωτηριάδου, συγγραφέας, μεταφράστρια.

Από την Επιτροπή αυτή επιλέγονται και τα έργα που προτείνονται για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μετάφρασης (European Translation Prize), που απονέμεται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.