ΗΠΑ: Αισιοδοξία για την αποτροπή χρεοκοπίας

Facebook
Twitter
LinkedIn

Αισιοδοξία για την εξεύρεση λύσης στο δημοσιονομικό πρόβλημα των ΗΠΑ, εξέφρασαν οι επικεφαλής της Γερουσίας, μετά από σειρά διαπραγματεύσεων με στόχο να τερματιστεί η πολυήμερη περίοδος του κυβερνητικού λουκέτου και να αποφευχθεί μια επικείμενη χρεοκοπία. Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο ίδιος και ο ρεπουμπλικάνος ομόλογός του, Μιτς Μακκόνελ, έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο προς την επίτευξη μιας συμφωνίας για την επανέναρξη της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και την άρση του αδιεξόδου με το ανώτατο όριο του χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η.Π.Α. [14/10]

Πάντως όπως επισήμανε υπάρχει ακόμα δουλειά. «Έχουμε κάνει τεράστια πρόοδο αλλά δεν είμαστε ακόμη στο στόχο», δήλωσε ο Ρέιντ, προσθέτοντας: «Ελπίζουμε ότι με καλή τύχη (…) ίσως αύριο (Τρίτη) θα είναι μια λαμπρή μέρα».

«Είχαμε μια καλή ημέρα σήμερα, είχαμε μια καλή μέρα και χθες» είπε ο Μακκόνελ. «Είναι ασφαλές να πούμε ότι έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο και ανυπομονούμε να κάνουμε μεγαλύτερη πρόοδο στο εγγύς μέλλον» συμπλήρωσε.

Οι δυο κεφαλές της Γερουσίας Ρέιντ και Μακκόνελ προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία που θα τερματίσει τη διακοπή της λειτουργίας πολλών κυβερνητικών υπηρεσιών που προκλήθηκε την 1η Οκτωβρίου. Επίσης καλούνται να συμφωνήσουν στο όριο του χρέους πριν το υπουργείο Οικονομικών εξαντλήσει τη δανειοληπτική ικανότητα της χώρας στις 17 Οκτωβρίου, αυξάνοντας τον κίνδυνο αθέτησης των υποχρεώσεων.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει προειδοποιήσει ότι μια ενδεχόμενη χρεοκοπία θα είχε «καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία».

Μέχρι την Πέμπτη οι ΗΠΑ θα πρέπει να αυξήσουν το όριο δανεισμού τους, το οποίο επί του παρόντος βρίσκεται στα 16,7 τρισ. δολάρια.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις
Αν εγκριθεί η συμφωνία που είναι υπό διαπραγμάτευση η κυβέρνηση εξαασφαλίζει χρηματοδότηση μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, ενώ το «ταβάνι χρέους» αυξάνεται μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, όπως μεταδίδουν το CNN και το BBC.

Πηγές των Δημοκρατικών φέρεται επίσης να δηλώνουν ότι εξετάζονται αλλαγές στη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας γνωστή ως Obamacare που ήταν και η αφορμή για το κυβερνητικό «λουκέτο».

Χθες αναβλήθηκε το ραντεβού του Αμερικανού προέδρου με τους επικεφαλής της Γερουσίας, προκειμένου να δοθεί στα κόμματα περισσότερος χρόνος για να καταλήξουν σε μια συμφωνία, όπως ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Δεν ήταν ξεκάθαρο αν αυτή η αναβολή αποτελεί ένδειξη ότι παρουσιάστηκε πρόβλημα ή αν όντως Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να εγκριθεί από την Γερουσία και την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ωστόσο, ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία στην Γερουσία δεν είναι ξεκάθαρο αν το Κογκρέσο (Γερουσία και Βουλή) θα έχει αρκετό χρόνο για να περάσει την αναγκαία νομοθεσία ώστε να επιτραπεί η χρεοκοπία στις 17 Οκτωβρίου, αφού στην Γερουσία υπάρχουν οι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι που προβάλουν αντίσταση, αλλά και στην Βουλή των Αντιπροσώπων οι ρεπουμπλικάνοι που έχουν την στήριξη του Tea Party μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα, σημειώνει το BBC.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.