Διετή αναστολή του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για Μπερλουσκόνι διέταξε εφετείο του Μιλάνο

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

 

Τη διετή αναστολή του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι αποκλεισμό για τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι διέταξε το πρωί του Σαββάτου εφετείο του Μιλάνο.

Αιτία της απόφασης είναι η πρόσφατη τελεσίδικη καταδίκη του Καβαλιέρε για υποθέσεις φοροδιαφυγής από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της Ιταλίας.

Παρά ταύτα, το ανώτατο δικαστήριο προτίμησε να μη λάβει απόφαση σχετικά με την απαγόρευση στον κ. Μπερλουσκόνι να διεκδικεί δημόσιο αξίωμα, παραπέμποντας το ζήτημα στο εφετείο.

Η απόφαση του εφετείου του Μιλάνο δεν μπορεί να αφαιρέσει από τον κ. Μπερλουσκόνι την έδρα που ήδη κατέχει στη Γερουσία. Ωστόσο, η αρμόδια επιτροπή του σώματος έχει ήδη εισηγηθεί την αποπομπή του Καβαλιέρε από τις τάξεις του. Η σχετική ψηφοφορία στην Ολομέλεια αναμένεται εντός του Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι τυχόν αποπομπή του κ. Μπερλουσκόνι από τη Γερουσία ουσιαστικά θα ακυρώσει την απόφαση του εφετείου, καθώς, βασιζόμενη σε άλλο νόμο, θα τον απέκλειε από κάθε δημόσιο αξίωμα για έξι χρόνια.

Παράλληλα, πέραν της εξαετούς στέρησης του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, τυχόν αποπομπή από τη Γερουσία θα σημάνει την άρση της βουλευτικής ασυλίας που απολαμβάνει ο Καβαλιέρε, γεγονός που θα καθιστά δυνατή τη σύλληψή του για άλλα προβλήματα που έχει με τη Δικαιοσύνη, όπως το περίφημο Ρούμπι-γκέιτ, όπου κατηγορείται ότι είχε σεξουαλική επαφή με ανήλικη.

Η Γερουσία ελέγχεται από πολιτικούς αντιπάλους του Καβαλιέρε, γεγονός που σημαίνει ότι η αποπομπή του θεωρείται το πιθανότερο σενάριο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.