O ιταλός συγγραφέας Πάολο ντι Πάολο στην Αθήνα

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ανήκει στη γενιά που δεν γνώρισε άλλον πρωθυπουργό από τον Μπερλουσκόνι. Είναι η γενιά που μεγάλωσε μέσα στο λάιφσταϊλ, χωρίς Θεό, χωρίς πολιτική συνείδηση, χωρίς ιδεολογία. Ο 30χρονος ιταλός συγγραφέας Πάολο ντι Πάολο εκθέτει στο μυθιστόρημά του Πού ήσασταν όλοι (Ίκαρος, 2013) τη γενιά του αλλά κυρίως τη γενιά των γονιών του και τα τελευταία 40 χρόνια ιταλικής Ιστορίας αφηγούμενος την ιστορία μιας οικογένειας σε μια κρίση στιγμή της: ο πατέρας, καθηγητής του λυκείου, έχει παρασύρει με το αυτοκίνητο τον πιο ατίθασο μαθητή της τάξης του -με τον οποίο τυχαίνει να είναι τσιμπημένη η κόρη του-, η μητέρα παρατά την οικογένεια και πηγαίνει να αναζητήσει τον εαυτό της στο Βερολίνο, η κόρη προσπαθεί να περιχαρακώσει τη γυναικεία της ταυτότητα και ο γιος, φοιτητής Ιστορίας, προσπαθεί να βρει νόημα σε όλα αυτά μεταφέροντας στον αναγνώστη το κλίμα της μπερλουσκονικής κυριαρχίας, μέσα από κείμενα εφημερίδων και δελτία ειδήσεων.

Για όλα αυτά αλλά και για τη σημερινή Ιταλία του μπερλουσκονικού φιάσκου ο νεαρός μυθιστοριογράφος και θεατρικός συγγραφέας θα μιλήσει με τον μεταφραστή του Ανταίο Χρυσοστομίδη στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24) στην Αθήνα, την Τρίτη 29 Οκτωβρίου, στις 8.30 μ.μ.

Γεννημένος στη Ρώμη το 1983, όπου σπούδασε ιστορία της ιταλικής γλώσσας και λογοτεχνίας, ο Πάολο ντι Πάολο έχει δημοσιεύσει βιβλία με συνεντεύξεις με τους ιταλούς συγγραφείς Αντόνιο Ντεμπενεντέτι, Ραφαέλε Λα Κάπρια και Ντάτσια Μαραΐνι. Έχει δημοσιεύσει επίσης τα βιβλία Κάθε ταξίδι είναι ένα μυθιστόρημα. Βιβλία, αναχωρήσεις, αφίξεις (2007) και Πες μου για τη νύχτα όταν γεννήθηκα (2008) και έχει γράψει σενάρια για την τηλεόραση και θεατρικά έργα: Η ελαφριά ανάσα του Αμπρούτσο (2001), Η αθωότητα των ταχυδρόμων (2010). Το Πού ήσασταν όλοι κέρδισε το Βραβείο Μοντέλο 2012 και το Βραβείο Βιτορίνι Σιρακούζα 2012.

Η εκδήλωση εγκαινιάζει τον νέο κύκλο της σειράς «Οι συγγραφείς του κόσμου στον Ιανό», όπου κάθε μήνα, κάποιος γνωστός ξένος συγγραφέας, με έργο μεταφρασμένο στα ελληνικά, θα συνομιλεί με τον Ανταίο Χρυσοστομίδη για τη ζωή του, το έργο του, τη λογοτεχνία, αλλά και θέματα που άπτονται της επικαιρότητας. Στον πρώτο κύκλο της σειράς πέρυσι φιλοξενήθηκαν οι συγγραφείς Νικολό Αμανίτι, Πιερ Ασουλίν, Ζαν Μισέλ Γκενασιά, Σαντιάγο Ρονκαλιόλο, Τζον Σιμενόν (γιος του Ζορζ Σιμενόν) κ.ά.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.