Ελλειψη πόρων για αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

«Δεν έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων στις εφορείες αρχαιοτήτων και τα μουσεία για λειτουργικά έξοδα όλο το 2013. Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει ούτε βενζίνη να κινηθούν τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα ούτε πετρέλαιο για θέρμανση τον χειμώνα ούτε υλικά καθαριότητας για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους», κατήγγειλε η πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), Δέσποινα Κουτσούμπα.

Σε ενημέρωση που έκανε την Τρίτη στους δημοσιογράφους μίλησε για σχέδιο καταρράκωσης του κύρους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και επισήμανε πως «η μόνη θετική εξέλιξη είναι ότι το Ταμείο θα μπορεί πλέον να πληρώνει απευθείας τους λογαριασμούς της ΔΕΗ».

Παράλληλα, η κυρία Κουτσούμπα σημείωσε πως «για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε, συχνά βάζουμε χρήματα από την τσέπη μας ή ζητάμε ακόμα και προσωπικές χάρες».

Η «διαθεσιμότητα» και οι απολύσεις αποτελούν, κατά τους αρχαιολόγους, ένα ακόμα μείζον πρόβλημα καθώς, όπως ειπώθηκε, δεν έχει γίνει καμία πραγματική αξιολόγηση στις δομές του ΥΠΠΟΑ.

 

Για το κτίριο της Μπουμπουλίνας

Στο μεταξύ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Υπουργείου Τουρισμού (ΠΟΕ – ΥΠΠΟ) αναφέρθηκε στο δελτίο του ΤΑΙΠΕΔ περί «αξιοποίησης» 28 ακινήτων του Δημοσίου, μεταξύ αυτών και το κτίριο που στεγάζεται το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στην οδό Μπουμπουλίνας, από δύο πλειοδότριες εταιρείες.

 

«Με τα νέα δεδομένα, όχι μόνο χάνεται το κτίριο της οδού Μπουμπουλίνας, αλλά και αυξάνονται κατακόρυφα τα έξοδα, καθώς το ΥΠΠΟΑ θα υποχρεωθεί να μισθώνει το δικό του, μέχρι σήμερα, κτίριο. Εκτός και αν αφεθεί η νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία να κάνει έξωση και βρεθούμε υπηρεσίες και πολιτική ηγεσία στο δρόμο», γράφει, μεταξύ άλλων, η ΠΟΕ – ΥΠΠΟ, τονίζοντας ότι «το ΥΠΠΟΑ πρέπει να στεγαστεί σε κτίριο που θα συνάδει με την αποστολή του και θα συνδυάζει το διοικητικό έργο, την εξυπηρέτηση του πολίτη και τις πολιτιστικές δραστηριότητες ταυτόχρονα».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.