Πέθανε ο βρετανός γλύπτης σερ Αντονι Κάρο

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ένας από τους μεγαλύτερους γλύπτες του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα που σημάδεψε τον κόσμο της τέχνης, ο σερ Άντονι Κάρο, έφυγε την Τετάρτη από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών από καρδιακή προσβολή, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.

 

Γεννημένος το 1924 στο Νιου Μάλντεν του Σάρεϊ, ο Κάρο υπήρξε βοηθός του εμβληματικού για το κίνημα του μοντερνισμού, Χένρι Μουρ, και ευρέως θεωρείται ο σημαντικότερος σύγχρονος βρετανός γλύπτης, του οποίου οι μορφές από μεταλλικές συναρμογές έγιναν διάσημες σε όλον τον κόσμο.

Ένα από τα γνωστότερα έργα του, το «Νωρίς το Πρωΐ», που φιλοτεχνήθηκε το 1962 και εκτίθεται στην Tate Gallery αποτελεί μία ευφάνταστη σύνθεση από μεταλλικές δοκούς και πλάκες, χρωματισμένες με ένα έντονο πορτοκαλί και θεωρείται ένα από τα υποδείγματα στην αναζήτηση της νέας φόρμας στις γλυπτικές αναζητήσεις.

Ο διευθυντής της Tate, Νίκολας Σερότα χαρακτήρισε τον Κάρο έναν από τους «πιο σημαντικούς γλύπτες των τελευταίων 50 ετών» και συνάμα έναν «άνθρωπο με μεγάλη ταπεινότητα και ανθρωπισμό».

Ο Κάρο είχε νυμφευθεί την επίσης καλλιτέχνιδα, ζωγράφο, Σίλα Γκίρλινγκ με την οποία είχε αποκτήσει δύο αγόρια. Άφησε επίσης πίσω του τρία εγγόνια.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.