Στον δήμο ή σε ιδιώτη το σπίτι του Παλαμά στην Πάτρα

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η ταμπέλα «Πωλείται» έκανε και πάλι την εμφάνισή της πριν από λίγες ημέρες στο μπαλκόνι της διώροφης οικίας όπου γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα έξι χρόνια της ζωής του ο μεγάλος ποιητής Κωστής Παλαμάς στο κέντρο της Πάτρας, ξεσηκώνοντας πλήθος αποδοκιμαστικών δημοσιευμάτων στα τοπικά μέσα.

Το πωλητήριο, που προϋπήρχε, αφαιρέθηκε κατά τη διάρκεια βασικών εργασιών συντήρησης που έγιναν με πρωτοβουλία του Συλλόγου Πατρινών Καλλιτεχνών και με την υποστήριξη του Δήμου Πατρέων. Η πρόθεση όμως των ιδιοκτητών να πουλήσουν το οίκημα, το οποίο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, δεν είχε αρθεί ποτέ, παρά την καταρχήν θετική τους διάθεση προς τις προσπάθειες του δήμου να αποκτήσει το ιστορικό αυτό ακίνητο.

 

Ανταλλαγή ή ρευστό

Συγκεκριμένα, όπως είχε δημοσιεύσει το «Βήμα της Κυριακής» στις 10 Μαρτίου 2013, έπειτα από προσπάθειες του Συλλόγου Πατρινών Καλλιτεχνών να βρεθεί μια λύση ώστε το οίκημα να γλιτώσει από την κατάρρευση, συγκροτήθηκε με την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου μια Επιτροπή Ανταλλαγής. Έργο της επιτροπής αυτής είναι να βρει και να προτείνει στις δύο ιδιοκτήτριες, κατοίκους Ελβετίας, άλλο ακίνητο ή οικόπεδο ιδιοκτησίας του δήμου για ανταλλαγή.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικής Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας κ. Παναγιώτη Βαφέα, η έκθεση του ορκωτού εκτιμητή όρισε την αξία του ακινήτου στις 505.000 ευρώ, ποσό που αποτελεί και τη βάση της ανταλλαγής για τον δήμο. Από την πλευρά τους όμως οι ιδιοκτήτες έχουν ορίσει το τίμημα στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

«Αυτό που είναι ξεκάθαρο από τις επαφές μας με τους ιδιοκτήτες είναι ότι προτιμούν σε κάθε περίπτωση ρευστό από την ανταλλαγή με άλλο ακίνητο ή οικόπεδο, οπότε η θετική τους διάθεση προς την ανταλλαγή δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα δεχθούν τελικά κάποια από τις προτάσεις που θα κατατεθούν μέσα στον Νοέμβριο» ξεκαθαρίζει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Βαφέας. Όπως συμπεραίνεται λοιπόν, εάν βρεθεί αγοραστής διατεθειμένος να δώσει περισσότερα από 505.000 ευρώ, ποσό «ταβάνι» για τον δήμο, τότε οι προσπάθειες θα ναυαγήσουν.

Για τον λόγο αυτό η δημοτική αρχή, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, έκανε προσπάθεια ένταξης της απευθείας αγοράς του ακινήτου στο Πράσινο Ταμείο, η οποία όμως δεν ευοδώθηκε.

«Από τη στιγμή που ο δήμος δεν έδειξε διάθεση να αποκτήσει το ακίνητο τις λεγόμενες καλές εποχές, τώρα με τα κονδύλια μειωμένα κατά 70-75%, αυτό είναι αδύνατον, παρά τον διακαή μας πόθο» επισημαίνει ο κ. Βαφέας, τονίζοντας ότι εάν υπάρχει ένα περίσσευμα στον προϋπολογισμό του δήμου αυτό κατευθύνεται στις κοινωνικές δράσεις.

 

Από τα παλαιότερα νεοκλασικά

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η ιστορική και πολιτιστική αξία του ακινήτου, στο οποίο εκτός από τον μεγάλο μας ποιητή έζησε και η ελληνοϊταλίδα συγγραφέας Ματθίλδη Σεράο, δεν είναι μεγάλη. Πρόκειται εξάλλου για ένα από τα παλαιότερα νεοκλασικά οικήματα της πόλης, αντανακλώντας μια αρχιτεκτονική που άνθισε στην πόλη επί δημαρχίας Βούλγαρη. Σήμερα, τα κτιριακά προβλήματα είναι μεγάλα με αποτέλεσμα τον περασμένο Ιανουάριο να πέσουν σοβάδες από την οροφή στο πεζοδρόμιο θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των περαστικών.

Επειτα από προσπάθειες του Συλλόγου Πατρινών Καλλιτεχνών, που εξασφάλισε και τα υλικά, έγιναν κάποιες πρώτες εργασίες, όμως πολλές ακόμη είναι απαραίτητες. Τι θα απογίνει όμως το κτίριο αυτό, που ήδη ρημάζει, εάν η προσπάθεια ανταλλαγής δεν αποδώσει; «Σε αυτή την περίπτωση ο δήμος δεν θα μπορεί παρά να ασκήσει πιέσεις προς τους ιδιοκτήτες, παλαιούς ή νέους, για αποκατάσταση των ζημιών» απαντά ο αντιδήμαρχος.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.