Στο διαδίκτυο 25 έργα τέχνης από τον «θησαυρό των ναζί»

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Υπό την πίεση επικρίσεων από το εξωτερικό, η γερμανική κυβέρνηση δημοσίευσε στο Διαδίκτυο τα πρώτα 25 έργα από τον θησαυρό εκατοντάδων έργων τέχνης που βρέθηκαν σε διαμέρισμα του Μονάχου και «συλλέγονταν» (ουκ ολίγες φορές, κλέβονταν) τη ναζιστική περίοδο. 
Για την έρευνα της υπόθεσης, μέρος της οποίας είναι και ο εντοπισμός των νόμιμων κατόχων, συστάθηκε ομοσπονδιακή ομάδα δράσης, ενώ το ένα τρίτο των έργων θεωρείται «ύποπτης προέλευσης».
Μεταξύ των έργων που βρέθηκαν στο διαμέρισμα του Κορνέλιους Γκούρλιτ, βρίσκονται έργα και σχέδια του Ντελακρουά, του Μαρίς, του Σαγκάλ, του Καναλέττο, του Φραντς Μαρκ και του Καρκ Σπίτσβεκ.
Φωτογραφίες των έργων αναρτήθηκαν στο lostard.de, στον ειδικό φάκελο της λεγόμενης «υπόθεσης Γκούρλιτ». Τα πρώτα 25 έργα θα ακολουθήσουν και άλλοι πίνακες.
Ο θησαυρός αριθμεί συνολικά 1.406 έργα και οι αρχές θεωρούν πως το ένα τρίτο τους είναι «σαφώς ύποπτης προέλευσης».
Η ομάδα δράσης που συστάθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποτελείται από έξι εμπειρογνώμονες και το έργο της θα γίνεται παράλληλα με την έρευνα που έχει ξεκινήσει η οικεία εισαγγελία.
Έχοντας το καθήκον της διερεύνησης της προέλευσης των έργων, η ομάδα δράσης αναλαμβάνει μία από τις σημαντικότερες πλευρές της έρευνας (που βρισκόταν μέχρι τώρα στην ευθύνη της εισαγγελίας).

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.