BBC: Μηνύουν τις ελληνικές αρχές οι γονείς Αμερικανού πεζοναύτη που αυτοκτόνησε στην Αθήνα

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Μήνυση κατά της αμερικανικής κυβέρνησης, του Υπουργείου Άμυνας και του Ναυτικού των ΗΠΑ κατέθεσαν οι γονείς Αμερικανού πεζοναύτη, που είχε αυτοκτονήσει τον Αύγουστο του 2012, στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, κατηγορώντας τις αρχές της χώρας τους για «αμέλεια και κακομεταχείριση της σορού» του παιδιού τους. Σε αντίθεση με ό,τι μεταδίδουν μέσα όπως το FoxNews και το NBC, το βρετανικό BBC υποστηρίζει ότι έχει ήδη κατατεθεί μήνυση από τους γονείς και κατά των ελληνικών αρχών.

Οι Γκρεγκ και Μπέβερλι Λαλούπ, γονείς του Μπράιαν Λαλούπ κατέθεσαν μήνυση για «ψυχική οδύνη», λόγω της «παράνομης νεκροψίας» που διεξήχθη στο εξωτερικό (στην Ελλάδα), μετά την αυτοκτονία του γιου τους, πέρυσι το καλοκαίρι και διεκδικούν αποζημίωση τουλάχιστον 75.000 δολαρίων, αλλά κυρίως αναζητούν όπως λένε «απαντήσεις».

O 21χρονος πεζοναύτης είχε πάει σε πάρτι στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, στις 12 Αυγούστου του 2012 και είπε σε έναν συνάδελφό του ότι σκεφτόταν να αυτοκτονήσει. «Δεν έχω κανέναν που να με αγαπά», φέρεται να είπε ο νέος που προσπαθούσε να ξεπεράσει πρόσφατο χωρισμό.

Όπως καταγγέλλουν οι γονείς, ένας προϊστάμενος του Λαλούπ ενημερώθηκε για τις προθέσεις του 21χρονου και αντί να τον παραπέμψει σε ειδικό για παροχή ιατρικής βοήθειας, όπως ορίζει το στρατιωτικό πρωτόκολλο, του προσέφερε αντ’ αυτού περισσότερο ποτό.

Αργότερα εκείνο το βράδυ, υπό την επήρεια αλκοόλ και φανερά ταραγμένος, όπως αναφέρουν τα δικαστικά έγγραφα, ο Λαλούπ φέρεται να πέρασε από έναν φρουρό, να κατευθύνθηκε σε ξεκλείδωτο χώρο της πρεσβείας όπου φυλάσσονται όπλα και να πυροβολήθηκε στο κεφάλι.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο Λαλούπ μεταφέρθηκε σε κρατικό νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Η σορός του παρέμεινε χωρίς επίβλεψη και στην συνέχεια μεταφέρθηκε σε νεκροτομείο όπου διεξήχθη νεκροψία και η καρδιά του «αφαιρέθηκε παρανόμως».

«Λάθος καρδιά»

Κατόπιν, η σορός του πεζοναύτη εστάλη στις ΗΠΑ. Μετά την άφιξη στην αεροπορική βάση του Ντόβερ στο Ντέλαγουερ στην ανατολική ακτή, διεξήχθη και δεύτερη νεκροψία, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι η καρδιά του Λαλούπ έλειπε, κάτι για το οποίο οι γονείς λένε ότι ενημερώθηκαν δύο εβδομάδες, αφότου ο γιός τους είχε ήδη ταφεί.

Μάλιστα όπως υπογραμμίζουν, επισήμως τους δηλώθηκε πως έλειπαν μόνο τμήματα από το δέρμα του κρανίου και οι ίδιοι δεν συνειδητοποίησαν την τραγική αλήθεια, παρά μόνο όταν ένας άλλος αξιωματικός τους το είπε «κατά λάθος», επιχειρώντας να δικαιολογήσει την στάση των αρχών με την φράση: «δεν μπορείς να πεις κάτι τέτοιο σε μια μητέρα που θρηνεί».

Όπως καταγγέλλουν οι γονείς, αργότερα τους παρέδωσαν μία καρδιά, η οποία ωστόσο μετά από τεστ DNA, απεδείχθη ότι δεν ήταν του γιου τους, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας και των ελληνικών αρχών.

«Αντί να είναι ειλικρινείς και ευθείς με την οικογένεια και να δράσουν καταλλήλως ώστε να επιστραφεί η καρδιά, οι κατηγορούμενοι αποφάσισαν να πουν ψέματα και να αποκρύψουν το γεγονός από τους ενάγοντες. Το αποτέλεσμα της αδράνειας των κατηγορουμένων, ήταν να καταστραφεί η καρδιά του πεζοναύτη Λαλούπ από τις ελληνικές αρχές» αναφέρεται στην μήνυση.

«Εμπόριο οργάνων»

Εκπρόσωπος της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, δήλωσε στο πρακτορείο AP, ότι η καρδιά του πεζοναύτη αφαιρέθηκε και κρατήθηκε για τοξικολογικές εξετάσεις, «πρακτική που δεν συνηθίζεται» σύμφωνα με γιατρούς που επικαλούνται τα αμερικανικά μέσα. Δεν έδωσε ωστόσο περαιτέρω πληροφορίες για το πως κατέληξε η οικογένεια με «λάθος καρδιά».

Η τύχη του οργάνου αγνοείται. Το BBC υποστηρίζει ότι οι γονείς έχουν ήδη καταθέσει μήνυση και κατά των ελληνικών αρχών, ενώ αντιθέτως αρκετά αμερικανικά μέσα αναφέρουν ότι οι γονείς σκέφτονται να τροποποιήσουν το κατηγορητήριο και να συμπεριλάβουν και την χώρα μας στην μήνυση, με το σκεπτικό ότι «οι αρχές στην υπερχρεωμένη Ελλάδα, μπορεί να άρπαξαν την καρδιά του γιου τους για να την διοχετεύσουν στην διαβόητη αγορά οργάνων της Ευρώπης» όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα philly.com.

«Έγινε νεκροψία στο ελληνικό νοσοκομείο. Τον λόγο για τον οποίο πήραν την καρδιά, δεν τον ξέρουμε ακόμη. Όταν όμως αφαιρείς ένα όργανο για την αυτοψία, το βάζεις ξανά πίσω. Αυτό δεν συνέβη…Δεν έχουμε σαφή επιβεβαίωση ότι η καρδιά του πεζοναύτη εξετάστηκε στα πλαίσια της νεκροψίας…Είναι στάνταρ πρακτική στην Ελλάδα, να αφαιρείται η καρδιά κατά την διάρκεια της νεκροψίας όταν κάποιος πεθαίνει από πυροβολισμό στο κεφάλι; Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα» δηλώνει ο δικηγόρος της οικογένειας.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.