“ΑΒΕΛΑΡΔΟΣ ΚΑΙ ΕΛΟΪΖΑ”, με τη σφραγίδα του Γιάννη Καλαβριανού από το Φεβρουάριο στο ΒΙΟS

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η νέα παράσταση της Εταιρείας Θεάτρου Sforaris και του Γιάννη Καλαβριανού, ζωντανεύει μία από τις μεγαλύτερες ιστορίες αγάπης ενός θρυλικού ζευγαριού, που παραμένει άγνωστο στο ελληνικό κοινό, του Αβελάρδου και της Ελοΐζας. Την ιστορία της ζωής και του παράφορου και αιώνιου πάθους τους, θα μεταφέρουν τρεις σημαντικοί ηθοποιοί, η Ελένη Κοκκίδου, ο Γιώργος Γλάστρας και η Χριστίνα Μαξούρη.

Η ιστορία του Αβελάρδου και της Ελοΐζας Βρισκόμαστε στο Παρίσι του 12o αιώνα, την εποχή που ανατέλλει το άστρο ενός από τους σημαντικότερους θεολόγους και φιλοσόφους του Μεσαίωνα, του σαραντάχρονου Πέτρου Αβελάρδου, με πλήθος μαθητών, τεράστια μόρφωση και δυνατότητες που τον καθιστούσαν ικανό διεκδικητή μέχρι και του ίδιου του Παπικού θρόνου. Ο Εφημέριος του Παρισιού, Φυλμπέρ, του εμπιστεύεται για μαθήτρια την δεκαεξάχρονη ανιψιά του, Ελοΐζα, που παρά τη μικρή της ηλικία έχει ήδη μια εξαιρετικά ευρεία καλλιέργεια. Ο Αβελάρδος και η Ελοΐζα γρήγορα γίνονται εραστές. Το σκάνδαλο που ξεσπά είναι τεράστιο. Η Ελοΐζα μένει έγκυος και ο Αβελάρδος την πιέζει να παντρευτούν, πράγμα που η – ασυνήθιστα χειραφετημένη για τα δεδομένα της εποχής – Ελοΐζα, αρνείται, για να μην σταθεί εμπόδιο στην θεολογική του πορεία. Τελικά ο γάμος θα γίνει σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο. Ο Φυλμπέρ, θεωρώντας τον γάμο εικονικό και την προσβολή στο πρόσωπό του τεράστια, διατάζει την τιμωρία του Αβελάρδου. Πληρωμένοι δολοφόνοι εισβάλουν στο σπίτι του ζευγαριού και τον ευνουχίζουν. Ο Αβελάρδος όμως, επιζεί. Καταφεύγει στο μοναστήρι του Σαιν Ντενί και παραγγέλνει στην Ελοΐζα να γίνει και εκείνη μοναχή. Το ζευγάρι ζει χωριστά για τα επόμενα 20 χρόνια ανταλλάσοντας επιστολές. Συναντιούνται μία και μοναδική φορά. Ο Αβελάρδος πεθαίνει 63 ετών. Η Ελοΐζα ζει ακόμη 20 χρόνια και πεθαίνει λέγοντας σαν τελευταία φράση: “In death at last, let me rest with Abélard”, παράκληση που όμως δεν εισακούγεται.

Ο θρύλος θέλει την Ιωσηφίνα Βοναπάρτη, σύζυγο του Ναπολέοντα, επτακόσια χρόνια μετά τον θάνατό τους, να συγκινείται μαθαίνοντας την ερωτική τους ιστορία και να εκπληρώνει την τελευταία επιθυμία της Ελοΐζας, μεταφέροντας τα οστά τους σε κοινό τάφο στο Κοιμητήριο του Père Lachaise. Ο τάφος τους γίνεται σύμβολο της αιώνιας αγάπης και μνημείο για τους απανταχού ερωτευμένους.

 

Κείμενο-σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός,  Σκηνικά-κοστούμια: Εύα Μανιδάκη,  Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου

Παίζουν: Ελένη Κοκκίδου, Γιώργος Γλάστρας, Χριστίνα Μαξούρη

Πρεμιέρα: 12 Φεβρουαρίου 2014,

Bios, Πειραιώς 84, τηλ 2103425335

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.