Νεογέννητο νησί δεν σταματά να μεγαλώνει

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η Ιαπωνία μπορεί να ελπίζει ότι θα επεκτείνει τα εδάφη και τα χωρικά της ύδατα: ένα νησάκι που δημιουργήθηκε από ηφαιστειακή έκρηξη πριν από ένα μήνα διπλασιάστηκε σε μέγεθος και συνεχίζει να μεγαλώνει.

 

Το ανώνυμο νησί αναδύθηκε από τον ωκεανό κοντά στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Ογκασαβάρα, γνωστού και Μπονίν, περίπου 1.000 χλμ νότια του Τόκιο. Ήταν σχεδόν κυκλικό με διάμετρο 200 μέτρων όταν η ύπαρξή του επιβεβαιώθηκε από την ιαπωνική ακτοφυλακή στις 20 Νοεμβρίου.

Η ροή λάβας συνεχίστηκε και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου το νησί είχε μήκος 400 μέτρα και πλάτος 300 μέτρα. Αν συνεχίσει να διογκώνεται, δεν αποκλείεται να ενωθεί με το γειτονικό νησί του Νισινόσιμα.

Κάτω από το σύμπλεγμα του Ογκασαβάρα είναι γνωστό ότι υπάρχουν ηφαίστεια, ακόμα και σε βάθος αρκετών χιλιομέτρων, τα οποία είχαν ενεργοποιηθεί τελευταία φορά τη δεκαετία του 1970.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Japan Times, η κυβέρνηση παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου. Εφόσον το νησί αναγνωριστεί επίσημα ως ιαπωνικό έδαφος και πάρει επίσημη ονομασία, τα χωρικά ύδατα της Ιαπωνίας θα επεκτείνονταν κατά μερικές εκατοντάδες μέτρα.

Σύμφωνα με την ακτοφυλακή οι αποθέσεις λάβας έχουν σταθεροποιηθεί, οπότε το νησάκι είναι απίθανο να βυθιστεί κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Δεν αποκλείεται όμως να διαβρωθεί από τα κύματα και να μετατραπεί σε ύφαλο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.