Ερείπια βυζαντινής εκκλησίας ανακαλύφθηκαν στην Προύσα

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Τα ερείπια μίας βυζαντινής βασιλικής ανακαλύφθηκαν 20 μέτρα από την όχθη της λίμνης της Νίκαιας στην Προύσα της βορειοδυτικής Τουρκίας. «Ανακαλύψαμε  τα ερείπια μίας εκκλησίας. Πρόκειται για μία βασιλική και έχει τρία κλίτη» είπε ο Μουσταφά Σαχίν, καθηγητής αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Ουλούνταγ στην Προύσα.

Τα θεμέλια της εκκλησίας βρίσκονται κάτω από το νερό σε βάθος 1,5 με δύο μέτρα. «Τα απομεινάρια της εκκλησίας μοιάζουν με την Αγιά Σοφιά της Νίκαιας. Γι’ αυτό υπολογίζουμε ότι χτίστηκε τον πέμπτο αιώνα μ. Χ.» προσέθεσε. Η εκκλησία ανακαλύφθηκε από αεροφωτογραφία.

Το πανεπιστήμιο ενημέρωσε σχετικά  τη Διεύθυνση Μουσείων της Νίκαιας και το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και ζήτησε να προστατευθεί ο αρχαιολογικός χώρος. «Το οικοδόμημα μάλλον κατέρρευσε. Η Νίκαια έχει βιώσει πολλούς σεισμούς που κατέστρεψαν τέτοια οικοδομήματα. Ο πιο γνωστός είναι αυτός του 740 μ. Χ. Οι πρώτες εκτιμήσεις μας συναινούν στο ότι η εκκλησία κατέρρευσε σε αυτό τον σεισμό. Η εκκλησία έκτοτε δεν ανοικοδομήθηκε» είπε ο Σαχίν.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.