Κορυφαίοι και βουλευτές υποψήφιοι για τη λίστα της ΝΔ

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα δεδομένα προκαλεί στους νυν ευρωβουλευτές που επιθυμούν να ανανεώσουν τη θητεία τους στο Στρασβούργο, αλλά και σε εκείνους που θα επιθυμούσαν να θέσουν υποψηφιότητα για το Ευρωκοινοβούλιο, η αλλαγή της εκλογικής διαδικασίας, έτσι όπως τη συναποφάσισαν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος.

Η ανάδειξη των νέων ευρωβουλευτών της χώρας με σταυρό διευκολύνει σαφώς τον πρόεδρο του εκάστοτε κόμματος, δίνει ευκαιρίες σε αναγνωρίσιμες προσωπικότητες της δημόσιας ζωής, αλλά προκαλεί και εμπόδια σε εκείνους που θα ήθελαν να «τρέξουν» στην κούρσα, αλλά έχουν πολύ λίγο χρόνο στη διάθεσή τους προκειμένου να ξεδιπλώσουν τη στρατηγική τους και να παρουσιάσουν τις θέσεις τους.

Ηδη στο εσωτερικό της ΝΔ από τη στιγμή που επισημοποιήθηκε η θέση της κυβέρνησης για την αλλαγή της διαδικασίας, έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις μεταξύ κορυφαίων στελεχών, ενώ δεν λείπουν και οι προβεβλημένοι βουλευτές που αντιμετωπίζουν ως ευκαιρία για τη μετακίνησή τους στο Στρασβούργο την ανάδειξη μέσω του «σταυρού» προτίμησης.

Πιο προβληματισμένοι εμφανίζονται οι νυν ευρωβουλευτές της ΝΔ που δεν έκρυψαν τον αιφνιδιασμό τους από την απόφαση του πρωθυπουργού και θεωρούν ότι λόγω της απουσίας τους στο εξωτερικό επί σειρά ετών δεν θα ξεκινήσουν από την ίδια αφετηρία με άλλα πολιτικά στελέχη που δραστηριοποιήθηκαν στο εσωτερικό της χώρας.

Ηδη, πάντως, αρκετοί έχουν σπεύσει να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους. Η Μ. Γιαννάκου θα θέσει κατά πάσα πιθανότητα εκ νέου υποψηφιότητα και μάλιστα, λόγω της θητείας της και ως υπουργού των κυβερνήσεων της ΝΔ, ξεκινά την κούρσα με σημαντικές πιθανότητες εκλογής.

Υποψήφιοι θέλουν να είναι επίσης δύο ακόμη νυν ευρωβουλευτές της ΝΔ. Πρόκειται για την έμπειρη Ρ. Κράτσα και τον Γ. Κουμουτσάκο, ο οποίος ευελπιστεί ότι θα υποστηριχθεί από το λεγόμενο «καραμανλικό μπλοκ» της ΝΔ.

Χθες, ωστόσο, αυτό που προκάλεσε αίσθηση ήταν η πληροφορία για μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα της Ντ. Μπακογιάννη, η οποία εάν το αποφασίσει είναι βέβαιον ότι δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα εκλογής.

Ωστόσο, η ίδια κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά της και βουλευτές που συνομίλησαν μαζί της ανέφεραν ότι της απόφασης για μετακίνηση στην Ευρωβουλή θα πρέπει να προηγηθεί συζήτηση με τον πρόεδρο της ΝΔ και πρωθυπουργό. Υπενθυμίζεται ότι κατά το παρελθόν υπήρξαν δημοσιεύματα που εμφάνιζαν την κ. Μπακογιάννη να ενδιαφέρεται για τη θέση του επιτρόπου της χώρας μας στην ΕΕ. Οι σχετικές αναφορές, μάλιστα, ουδέποτε διαψεύσθηκαν από την ίδια…

Εν τω μεταξύ, εκκρεμότητα υπάρχει και με τον Μ. Κεφαλογιάννη, ο οποίος είχε λάβει τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι θα τοποθετείτο σε εκλόγιμη θέση (όταν ακόμη ίσχυε η λίστα), ενώ και ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Δημ. Πτωχός είχε συμφωνήσει να μετάσχει στην ευρωλίστα. Ενα ακόμη όνομα που ακούστηκε τις τελευταίες ώρες είναι αυτό του Γ. Κρανιδιώτη.

Γιάννης Σαραντάκος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.