Γιώργος Χωραφάς: Ετοιμάζω ταινία με τον αγώνα δυο νέων για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Του Διονύση Μεσσάρη

Είναι εξαιρετικά ευγενής, γοητευτικός και  απλός ,με ρίζες ελληνικές . Γεννημένος στη Γαλλία, και σπουδασμένος  στο Ecole Nationale Supérieur des Arts et Techniques du Théâtre Ερμήνευσε τον Κολόμβο δίπλα στον Μάρλο Μπράντο και επιλέχθηκε από τον Ντέιβιντ Λιν για να πρωταγωνιστήσει στην ταινία “Nostromo”, η οποία βασιζόταν στο μυθιστόρημα του Τζόζεφ Κόνραντ. Είναι ο Γιώργος Χωραφάς ,που αυτές τις ημέρες βρίσκεται και πάλι στην Ελλάδα για την προβολή της ταινίας  του Ανδρέα Πάντζη ‘’Η Χαρά και η θλίψη του σώματος’’ του  Ανδρέα Πάvτζη. Με τον  ίδιο σκηνοθέτη    ο Γιώργος Χωραφας έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν στην ταινία ‘Η σφαγή του Κόκορα’’ που είχε βραβευτεί και στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Η συζήτησή μας  έγινε λίγο μετά  την συνέντευξη τύπου στο Polis Art Café, πίνοντας και οι δύο ,ελληνικό καφέ..

«Οι πολλές μου επαγγελματικές υποχρεώσεις μου επιτρέπουν πολύ λίγο χρόνο στην Ελλάδα και φεύγω μετά την συνέντευξη τύπου κατευθείαν για Γαλλία». Με αυτό άρχισε η κουβέντα  μας .

alt

Κύριε Χωραφά, είστε Γάλλος Ελληνικής καταγωγής με πλούσια καλλιτεχνική δράση στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα. Θα μπορούσατε να σχολιάσετε σχετικά; Άλλωστε τα Ελληνικά σας είναι τέλεια. Θα μπορούσε να αποτελέσει η Ελλάδα τόπο μόνιμης διαμονής σας;

«Μεγάλωσα στην Γαλλία και βέβαια μίλαγα και Ελληνικά από μικρός στην οικογένεια μου. Νοιώθω πολύ οικεία γιατί εκεί γνωρίζω το σύστημα πολύ καλά και είναι σχετικά πιο σαφές, οργανωμένο και πιο σταθερό, ενώ δυστυχώς στην Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Βέβαια ενδιαφέρομαι πάρα πολύ για την κατάσταση εδώ και είμαι πλήρως πληροφορημένος. Θα έλεγα ότι η καρδιά μου είναι πάντα εδώ. Όταν βρίσκομαι στην Ελλάδα νοιώθω σαν να είμαι σπίτι μου. Τα επαγγελματικά μου επιβάλλουν να μοιράζω τον χρόνο της ζωής μου μεταξύ Γαλλίας και Αμερικής αλλά και το διάστημα που μένω Ελλάδα είναι επίσης μεγάλο».

Είσαστε πολύ γνωστός και αγαπητός στο Ελληνικό κοινό (και ιδιαίτερα στις γυναίκες) και μεγάλη συμμετοχή σε αυτό είχε και η «ΠΟΛΙΤΙΚΗ κουζίνα» που πραγματοποίησε μια εισπρακτική έκρηξη. Σας ήταν αναμενόμενη μία τέτοια εξέλιξη στην καριέρα σας στην χώρα που την έχετε στην καρδιά σας;

«Ναι δεν ήταν αναμενόμενη η επιτυχία που είχα στην Ελλάδα. Αν σκεφτεί όμως κανείς ότι και η επιτυχία που είχαν οι ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ του Στρατή Τσίρκα δεν ήταν αναμενόμενη, όμως έγινε και κάλυψε ένα κενό. Όταν δέχθηκα μία πρόσκληση από τον σκηνοθέτη τον Ανδρέα Πάντζη για την ταινία ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΚΟΚΟΡΑ επίσης δεν ήταν αναμενόμενη αλλά δέχθηκα μία ευχάριστη έκπληξη η οποία νοιώθω ότι με ολοκλήρωσε.

alt


Αν σας έθεταν μπροστά σε μία αξιολόγηση και στην οποία θα έπρεπε να απαντήσετε με γνώμονα όχι το καθαρά επαγγελματικό συμφέρον αλλά από πλευράς ενδιαφερόντων τέχνης και μόνο. Ποιο θεωρείτε ότι ολοκληρώνει τον καλλιτέχνη: το θέατρο, ο κινηματογράφος ή η τηλεόραση;

«Σαφώς και το θέατρο είναι το πιο ικανοποιητικό και γενικά θα τα έβαζα με την σειρά που μου τα θέσατε στην ερώτηση. Πάντως η Τηλεόραση σου επιβάλλει τους λιγότερους περιορισμούς. Ίσως η ιδανικότερη κατάσταση θα ήταν θέατρο μέσα από την Τηλεόραση.

Ποία είναι τα άμεσα μελλοντικά σας σχέδια;

«Αυτή τη στιγμή έχω γυρίσματα σε μία ταινία με θέμα που έχει να κάνει με το 2ο παγκόσμιο πόλεμο, ενώ επίσης δουλεύω στην ταινία ΠΡΟΜΑΧΟΣ με γυρίσματα στην Αγγλία , Αμερική και στον Παρθενώνα με θέμα τον αγώνα δύο νέων για την  επιστροφή των μαρμάρων».

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.