Η Ελιά και τα … κλαδευτήρια

Facebook
Twitter
LinkedIn

Σε τροχιά σύγκρουσης και ενδεχόμενης ρήξης φαίνεται ότι εισέρχεται η σχέση του νυν και του πρώην αρχηγού του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου να απουσιάσει από τα «εγκαίνια» της Ελιάς, όπως έκαναν ωστόσο και άλλα στελέχη και βουλευτές, προκαλώντας κλίμα δυσφορίας και έντασης στη Χαριλάου Τρικούπη για τη μη συμμετοχή τους στη διήμερη Συνδιάσκεψη.

Τα «εσωκομματικά μαχαιρώματα» -έκφραση που αποτύπωσε τη συγκρουσιακή κατάσταση που επικρατούσε στο ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του ’90- βρίσκουν και πάλι «ακροατήριο» στο άλλοτε κραταιό κόμμα, δύο μήνες πριν από την κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών.

Το σκηνικό «όλοι εναντίον όλων» γίνεται προσπάθεια να μπει στην «καταπακτή» από όλες τις πλευρές, όμως η ανταλλαγή πυρών συνεχίζεται και δεν αποκλείονται απρόβλεπτες εξελίξεις.

Το ρήγμα βαθαίνει και πρέπει να κάνουμε κινήσεις για να σταματήσουμε τις ενδοοικογενειακές κόντρες ή «παρεξηγήσεις», τονίζει κορυφαίο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη που δείχνει ενδιαφέρον για πρωτοβουλίες συσπείρωσης των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, με φόντο πάντως την Ελιά.

Το παζλ, σε κάθε περίπτωση, παραμένει εξαιρετικά απαιτητικό και σύμπλοκο εν όψει των ευρωεκλογών.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο τηλεφώνημα προς τον Γ. Παπανδρέου της περασμένης Παρασκευής (ο οποίος εξέδωσε αμέσως μετά ανακοίνωση εξηγώντας γιατί δεν θα δηλώσει παρουσία στη Συνδιάσκεψη) τόνισε ότι βασικό μέλημα και των δύο πρέπει να είναι η επιτυχία αυτής της κυβέρνησης και η πολιτική σταθερότητα.

Οταν αυτό μαθεύτηκε, ο πρώην πρωθυπουργός ενοχλήθηκε ιδιαίτερα και χθες μέσω του συνεργάτη του Γ. Ελενόπουλου απάντησε: «Η σταθερότητα της Ελλάδας διασφαλίζεται με πολιτικές, επιλογές και αποφάσεις που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και τις ανάγκες της χώρας. Η Ιστορία και γι’ αυτό είναι αμείλικτη, γιατί αποκαθιστά την αλήθεια.

Η Ελιά και τα … κλαδευτήρια

Και λέει ότι: Ο Γιώργος Παπανδρέου έπραξε ό,τι ήταν δυνατόν για να διασφαλίσει τη σταθερή πορεία της χώρας, όταν όλοι οι άλλοι -με πρώτους εκείνους που είχαν την ευθύνη γιατί την οδήγησαν στο χείλος της καταστροφής- ήταν είτε απόντες είτε απέναντι, και πάντως τότε μόνο για τη σταθερότητα της χώρας δεν ενδιαφέρονταν. Προέταξε το συμφέρον της χώρας διασφαλίζοντας την ομαλή της πορεία. Το εθνικό έναντι του προσωπικού συμφέροντος».

Στο ίδιο σχόλιο υποστηρίζεται ότι ο Γ. Παπανδρέου εάν επέλεγε το προσωπικό του συμφέρον θα είχε προκηρύξει εκλογές το 2011 – κάτι που δεν έκανε. Επισημαίνεται επίσης ότι δεν υπήρχε τότε ίχνος διάθεσης για εθνική συναίνεση, στάση η οποία αποδίδεται στον Αντ. Σαμαρά και τον Αλ. Τσίπρα.

Η Ελιά και τα … κλαδευτήρια

Η επανεμφάνιση του Γ. Παπανδρέου στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό και οι δηλώσεις του σε τακτά χρονικά διαστήματα τελευταίως συνδυάζονται με ερμηνείες -και- από τη Χαριλάου Τρικούπη περί επιχείρησης ολικής επαναφοράς. Κάποιοι πιστεύουν ότι προτίθεται να δημιουργήσει νέο κόμμα – αλλά όσοι διάβασαν προσεκτικά την ανακοίνωσή του για την Ελιά θυμούνται το «όχι» στην αυτοκατάργηση του ΠΑΣΟΚ.

Ετσι ή αλλιώς, η Κεντροαριστερά έχει πάρει… φωτιά εν όψει των κρίσιμων ευρωεκλογών και περιφερειακών εκλογών. Χθες το βράδυ, εν τω μεταξύ, σε σύσκεψη υπό τον Ευ. Βενιζέλο συζήτησαν εφ’ όλης της ύλης και οι συνεργάτες του ζήτησαν απαντήσεις σε καυτά ερωτήματα. Για τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου, για τη σύγκρουση στο ΠΑΣΟΚ, για την ενίσχυση της Ελιάς και το διακύβευμα.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

Βολές κατά των απόντων

Αιχμηρά σχόλια για το… κλάδεμα της Ελιάς

«Την Ιστορία τη γράφουν οι παρόντες και όχι οι απόντες». Η άποψη αυτή του Οδ. Κωνσταντινόπουλου ήταν η πλέον ήπια σε σχέση με των άλλων στελεχών εναντίον των απόντων στη γέννηση της Ελιάς.

Ο Π. Κουκουλόπουλος επιτέθηκε σε όλους, ο Δ. Καρύδης (πιο χαμηλών τόνων) χαρακτήρισε λάθος τη στάση του Γ. Παπανδρέου και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λ. Γρηγοράκος, ανέβασε ταχύτητα και πρότεινε στον Μ. Χρυσοχοΐδη να παραιτηθεί αφού διαφωνεί. Συνεργάτες του υπουργού Υποδομών δεν έκρυβαν την ενόχληση για τα διάφορα σχόλια, υπογραμμίζοντας ότι ο Μ. Χρυσοχοΐδης λειτουργεί υπέρ της κυβερνητικής σταθερότητας.

Με άρθρο του στα «Νέα» ο κ. Χρυσοχοΐδης άφησε αιχμές για το σημερινό ΠΑΣΟΚ αλλά τάχθηκε κατά της κατάργησής του: «Το ΠΑΣΟΚ αυτοδικάζεται. Δεν έχει καταφέρει να υπερβεί τις στρεβλώσεις του παρελθόντος του. Αμετανόητα αρχηγικό, αυτάρεσκα διδακτικό, στην πράξη άτολμο, ηττημένο πριν καν αρχίσει ο πόλεμος».

Ο δε «παπανδρεϊκός» Γ. Πεταλωτής απέρριψε τα σενάρια περί επιστροφής στην ηγεσία του Γ. Παπανδρέου – το γεγονός δε ότι η συνέντευξή του χθες συμπεριλήφθηκε στην ενημέρωση του Τομέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ προς όλα τα στελέχη δείχνει ότι δεν τραβούν διαχωριστικές γραμμές. Ο Ν. Ανδρουλάκης φαίνεται ότι ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ στηρίζει τις επιλογές της ηγεσίας, αλλά με την ομιλία του στη Συνδιάσκεψη δεν απέφυγε την κριτική. Και το στοίχημα; Το ευρωψηφοδέλτιο! Στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη υπό τον Ευ. Βενιζέλο επικράτησε κλίμα επιτάχυνσης των διαδικασιών ώστε μέχρι την Κυριακή να υπάρχει λίστα υποψηφίων.

Ταυτόχρονα συζητήθηκαν οι προτάσεις των άλλων κινήσεων για «γραφεία της Ελιάς», αλλά οι περισσότεροι στάθηκαν απέναντι σε ένα τέτοιο βήμα, θεωρώντας ότι θα εκληφθεί ως «κατάργηση» των υπαρχόντων κομμάτων και κινήσεων – κουβέντιασαν δε για την Ομάδα Επικοινωνίας και Οργανωτικού.

Αλλωστε εφεξής στις δημοσκοπήσεις θα μετριέται η δυναμική της Ελιάς και όχι του ΠΑΣΟΚ και των άλλων σχημάτων ξεχωριστά. Θα υπάρξουν νέοι πολιτικοί φορείς στη συνέχεια από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ; Εμπειρα στελέχη δεν δίνουν πολλές πιθανότητες. Σχεδόν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων αναμένει εξελίξεις μετά τις ευρωεκλογές, εκτιμώντας πάντως ότι ουδείς της Κεντροαριστεράς μπορεί να παίξει με την πολιτική σταθερότητα.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Πολλαπλές ρουκέτες

Είναι στενός συνεργάτης του Ευ. Βενιζέλου, από τους βασικούς υποστηρικτές του στην εσωκομματική σύγκρουση για την εκλογή αρχηγού του ΠΑΣΟΚ το 2007, επί πολλά χρόνια πετυχημένος δήμαρχος Κοζάνης, βουλευτής και υπουργός εν συνεχεία – σήμερα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος.

Ο Π. Κουκουλόπουλος λίγες ώρες μετά την ίδρυση της Ελιάς εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση τόσο στον Γ. Παπανδρέου όσο και στον Μ. Χρυσοχοΐδη, τον Θ. Πάγκαλο και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που δεν παρέστησαν στη Συνδιάσκεψη στο ΣΕΦ. Ο βουλευτής δεν απέφυγε -κατηγορώντας τους εμπνευστές- να «θυμίσει» το «λεφτά υπάρχουν» που ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε από τη ΔΕΘ το 2009, είπε σκωπτικά ότι ο Μ. Χρυσοχοΐδης απουσίαζε γιατί μπορεί να διάβαζε το Μνημόνιο και αναφέρθηκε στις αντιδράσεις των πολιτών από το «όλοι μαζί τα φάγαμε» του Θ. Πάγκαλου. Κάποιοι πιστεύουν ακράδαντα ότι ο κ. Κουκουλόπουλος απλώς «μετέφρασε» δημοσίως όλα τα «γαλλικά» που ακούγονται τις τελευταίες ώρες για τους «απόντες» στη Χαριλάου Τρικούπη…

ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.