Διάλεξη του καθηγητή Θεοδόση Π. Τάσιου για τη σημασία των Μνημείων

Facebook
Twitter
LinkedIn

Η διεύρυνση τού κοινωνικού ενδιαφέροντος για τα Μνημεία κάθε είδους, προκειμένου να ικανοποιηθούν συγκεκριμένες _ατομικές και συλλογικές_ ανάγκες, είναι ο στόχος της διάλεξης του καθηγητή Θεοδόση Π. Τάσιου που πρόκειται να διοργανώσει το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών την Τετάρτη 26 Μαρτίου στις 19.00 στο Auditorium των γραφείων του.

Αναλυτικότερα, υπό τον τίτλο «Σε τι χρησιμεύουν τα μνημεία; – Mνημεία: κοινωνική σημασία και αξιολογικές αντιφάσεις»,  ο καθηγητής θα αναπτύξεις ιδέες για την ανάγκη διατήρησης εξαίρετων φυσικών αγαθών, την ανάγκη ανάμνησης της συλλογικής Ιστορίας, την συντήρηση τεχνημάτων μεγάλης Αισθητικής αξίας, την ανάγκη για σήματα πρόσφατων σπουδαίων γεγονότων ή προσώπων, την προστασία των παραδόσεων, την υποστήριξη από την τοπική οικονομία αλλά και τις νέες χρήσεις Μνημείων.

Ο Θεοδόσιος Π. Τάσιος, Καθηγητής του Εθν. Μ. Πολυτεχνείου, Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Τορίνο της Ιταλίας, είναι επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Λιέγης, του Πανεπιστημίου του Νανκίν, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Εχει χρηματίσει Πρόεδρος διεθνών επιστημονικών Ενώσεων, Εμπειρογνώμων του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  και είναι επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρίας, καθώς και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.

Τετρακόσιες επιστημονικές εργασίες του και 40 βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Τον περασμένο Σεπτέμβριο του απονεμηθεί το International Award of Merit in Structural Engineering από την Διεθνή Ένωση Γεφυρών και Κατασκευών (IABSE) Ζυρίχη.

Η διάλεξη θα κλείσει με την αναζήτηση μεθόδων καλύτερης συνειδητοποίησης αυτού του πολλαπλώς θετικού ρόλου των Μνημείων, ώστε να ενισχυθεί και η υπέρ αυτών μέριμνα. Η διάλεξη θα γίνει στα Ιταλικά, με σύγχρονη προβολή κειμένων στα Ελληνικά.

 

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών

Πατησίων 47 – 10433 – Aθήνα

Tηλ: +30 210 5242646, fax: +30 210 5242714

www.iicatene.esteri.it – eventi.iicatene@esteri.it

www.facebook.com/IICAtene – www.twitter.com/IICAtene

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.