Ερευνούν το προσωπικό του μοιραίου Boeing

Facebook
Twitter
LinkedIn

Έρευνα στο σπίτι του συγκυβερνήτη του αεροσκάφους πραγματοποίησαν οι αστυνομικές αρχές της Μαλαισίας που ερευνούν τη μυστηριώδη εξαφάνιση της πτήσης ΜΗ370 πριν από 9 ημέρες, λίγες ώρες αφότου ο πρωθυπουργός της χώρας είχε δηλώσει ότι το Μπόινγκ 777-200ER εξετράπη “σκόπιμα” από την πορεία του.

Ο πρωθυπουργός Νατζίμπ Ραζάκ είπε το Σάββατο ότι οι έρευνες θα επικεντρωθούν και πάλι στο πλήρωμα και τους επιβάτες του αεροσκάφους αφού επιβεβαιώθηκε ότι ανθρώπινο χέρι απενεργοποίησε τα συστήματα επικοινωνιών του Μπόινγκ λίγη ώρα αφότου είχε απογειωθεί από την Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο.

Υψηλόβαθμος αξιωματικός της αστυνομίας που έχει γνώση των ερευνών είπε ότι αστυνομικοί έψαξαν το σπίτι του 27χρονου συγκυβερνήτη Φαρίκ Αμπντούλ Χαμίντ, αργά το βράδυ του Σαββάτου. Νωρίτερα είχε γίνει έρευνα και στο σπίτι του κυβερνήτη Ζάχαρι Άχμαντ Σαχ, 53 ετών.

«Προς το παρόν δεν αποκλείουμε κανένα κίνητρο», είπε η πηγή αυτή.

Το Μπόινγκ, στο οποίο επέβαιναν 239 επιβάτες και μέλη πληρώματος, χάθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Μαρτίου, χωρίς να εκπέμψει σήμα κινδύνου.

Ανέκριναν το πλήρωμα του αεροσκάφους

Οι ερευνητές που εξετάζουν τις συνθήκες εξαφάνισης του αεροσκάφους της Malaysia Airlines ανέκριναν το πλήρωμα και το προσωπικό εδάφους που είχε ασχοληθεί με την πτήση MH370 πριν αυτή απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ στις 8 Μαρτίου. Αστυνομική πηγή στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας ανέφερε ότι οι ερευνητές μίλησαν με ορισμένους από το προσωπικό εδάφους για να εξακριβώσουν αν αυτοί γνωρίζουν κάποια λεπτομέρεια που θα μπορούσε να παράσχει πληροφορίες ή ενδείξεις για το Μπόινγκ 777.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν θετικά αποτελέσματα », είπε η αστυνομική πηγή χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τον αριθμό των ατόμων από το προσωπικό εδάφους που ανακρίθηκαν.

Οι αρχές της Μαλαισίας ζήτησαν βοήθεια και από άλλες χώρες προκειμένου να εντοπίσουν το Μπόινγκ 777 που αγνοείται από το περασμένο Σάββατο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Μεταφορών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, οι αρχές έχουν έρθει σε επαφή με τις κυβερνήσεις χωρών από εδάφη των οποίων διέρχονται οι δύο αεροδιάδρομοι τους οποίους θα μπορούσε να έχει ακολουθήσει η πτήση ΜΗ370. Στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, η Ινδία, η Κίνα, η Μιανμάρ, το Λάος, το Βιετνάμ, η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία, η Αυστραλία και η Γαλλία.

Η Ινδία ανακοίνωσε σήμερα ότι διέκοψε τις έρευνές της για το Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης της Μαλαισίας που συντονίζει την προσπάθεια ανεύρεσής του και ότι αναμένει νέες οδηγίες για τα σημεία όπου θα πρέπει να επικεντρωθεί στο εξής.

“Η επιχείρηση διακόπηκε. Αναμένουμε νέες οδηγίες από τη Μαλαισία. Στις έρευνες του Σαββάτου δεν εντοπίστηκε τίποτα”, είπε ο Χάρμιτ Σινγκ, ο εκπρόσωπος των ινδικών ενόπλων δυνάμεων για τα νησιά Άνταμαν και Νίκομπαρ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, που άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται μόνο για μια προσωρινή παύση της επιχείρησης, σήμερα δεν απογειώθηκε κανένα αεροσκάφος για να ερευνήσει την περιοχή.

Η Ινδία έχει αναπτύξει έξι πλοία και πέντε αεροσκάφη στην Κόλπο της Βεγγάλης και γύρω από τα νησιά Άνταμαν και Νίκομπαρ που βρέχονται ανατολικά από τη Θάλασσα Άνταμαν.

Αφού εγκαταλείφθηκαν οι επιχειρήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, πλοία και αεροσκάφη από περίπου δέκα χώρες επικεντρώνουν τώρα τις προσπάθειές τους κατά μήκος δύο αεροδιαδρόμων: ο ένας, ο βόρειος, εκτείνεται από τη βόρεια Ταϊλάνδη μέχρι τα σύνορα του Καζακστάν ενώ ο δεύτερος, ο νότιος, από την Ινδονησία μέχρι το νότιο Ινδικό Ωκεανό. Οι αναλυτές ωστόσο επισημαίνουν ότι ο βόρειος αεροδιάδρομος περνά πάνω από πολλές χώρες, τα στρατιωτικά ραντάρ των οποίων θα είχαν εντοπίσει κάποιο σήμα του αεροσκάφους και για το λόγο αυτό θεωρούν πιθανότερη την εκδοχή να κινήθηκε προς τα νότια.

bbc

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.