Δεκαεφτά Μαρτίου ήταν που έφυγε ο Νικόλας Άσιμος

Facebook
Twitter
LinkedIn

Είκοσι έξι  χρόνια κλείνουν σήμερα, από το θάνατο του Νικόλα Άσιμου,  του πιο ασυμβίβαστου  έλληνα καλλιτέχνη, που με το πέρασμα του άφησε πολλά από τα πιο όμορφα τραγούδια, που ακόμη και σήμερα είναι επίκαιρα και τραγουδιούνται. 

Ο Νικόλας Ασιμος, αρχικά ασχολήθηκε με το θέατρο, είχε τελειώσει ιδιωτική δραματική σχολή και κατεβαίνοντας στην Αθήνα από την Θεσσαλονίκη που ήταν η γενέτειρα πόλη του ηχογραφεί τα τραγούδια του μόνος του σε κασέτες και τις πουλάει σε διάφορους δρόμους της Αθήνα.  Δίνει ακόμα μουσικές παραστάσεις σε μπουάτ της Πλάκας, και συνεργάζεται με καλλιτέχνες όπως ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Σάκης Μπουλάς, και η Κατερίνα Γώγου. Το 1976 απέκτησε μία κόρη από τη σχέση του με την Λίλιαν Χαριτάκη, εκτός γάμου.

Η συμπεριφορά του και τα τραγούδια που έγραφε, θεωρήθηκαν αρκετά προκλητικά μιας και οι εποχές τότε ήταν ασυνήθιστες από την Αναρχία. Επρόκειτο για ένα έντονα πολιτικοποιημένο άτομο, που ιδεολογικά δεν ανήκε σε κάποιο χώρο. O ίδιος ποτέ δεν αποδέχτηκε την “ταξινόμηση” σε κάποια ιδεολογία. Ο Άσιμος ήταν αρχικά αριστερός, απέκτησε όμως αναρχική συνείδηση λίγο αργότερα και στη συνέχεια ξεπέρασε και τον αναρχισμό, καθώς δεν επιθυμούσε να του “κολλούν ταμπέλες”.
{youtube}eYcV5DmEGVw{/youtube}

{youtube}p4LN5obGRDw{/youtube}

. . . τον θυμάται στην ηχογράφηση ενός συγκλονιστικού νανουρίσματος. Το είχε γράψει ο Άσιμος πριν από μερικά χρόνια για να κοιμίζει την κόρη του στο υπόγειο της οδού Αραχώβης 41. Ήταν το Παπάκι. Μια μαγική στιγμή που ερμήνευσε η Χαρούλα Αλεξίου.
“Nα μη σου πω ότι, κάποια στιγμή. ο Άσιμος ήταν και ψιλοβουρκωμένος. . . Είχε κρυφτεί πίσω της. Τραγουδούσε για πάρτη του αυτό που άκουγε εκείνη τη στιγμή. . . Αυτό που τον φόρτιζε, αυτό που τον δονούσε. . . Συγκινήθηκε και η Χαρούλα. Κι αυτό φαίνεται, είναι λυγμική. Ούτε γύρισε πίσω της να δει πού είναι ο Νικόλας, τι κάνει. Μπήκε κι εκείνη σ’ αυτό που συνέβαινε. Γιατί συνέβαινε κάτι ακαριαίο και μαγικό”. . .

{youtube}JU5zq6ZGaRI{/youtube}


{youtube}-idbUiTSBNg{/youtube}

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.