Γρηγοράκος: «Χρεώνει» σε Μπαλτάκο το αλαλούμ με τον κώδικα μετανάστευσης

Facebook
Twitter
LinkedIn

Σηκώνοντας το γάντι που έριξε ο γγ της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος την Παρασκευή, περί επαναφοράς της διάταξης για άμεση απέλαση μεταναστών που προχωρούν σε ψευδείς καταγγελίες για ρατσιστική βία εις βάρος τους, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λ.Γρηγοράκος δήλωσε ότι η ρύθμιση όταν επανέλθει θα είναι διευκρινιστική και δεν θα θίγει τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Μιλώντας στο Mega το πρωί της Δευτέρας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος χρέωσε το αλαλούμ που δημιουργήθηκε στη Βουλή, με τις συνεχείς αποσύρσεις και επανακαταθέσεις της επίμαχης διάταξης, στον κ. Μπαλτάκο, λέγοντας ότι ο γγ της κυβέρνησης οδήγησε τον υπουργό Εσωτερικών Γ.Μιχελάκη σε λάθος απόφαση.

Ερωτηθείς εάν ο κ. Μιχελάκης είχε την αρμοδιότητα να καταθέσει την επίμαχη διάταξη, ο κ. Γρηγοράκος σημείωσε ότι τα ζητήματα γύρω από τους μετανάστες είναι δική του αρμοδιότητα, παρατηρώντας παράλληλα ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο «αν ο κ. Σαμαράς άλλαζε τις αρμοδιότητές μου».

Η τελευταία αποστροφή εκτιμάται ότι αποτελεί μήνυμα προς τον κ. Μπαλτάκο, υπό το πρίσμα της τοποθέτησης του γγ της κυβέρνησης ότι η διάταξη θα επανακατατεθεί. Ο κ. Γρηγοράκος, αφού ξεκαθάρισε πως έχει άριστες σχέσεις με τον κ. Μιχελάκη, υπογράμμισε ότι η ρύθμιση όταν επανέλθει θα είναι απλώς διευκρινιστική και δεν θα θίγει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρατήρησε ότι εκτός από τους έλληνες πολίτες -λιμενικούς, αστυνομικούς κλπ- υπάρχει υποχρέωση να προστατεύονται και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η αναφορά αποτελεί απάντηση στη δήλωση του κ. Μπαλτάκου στον ΒΗΜΑ 99,5 την Παρασκευή πως η ρύθμιση θα επανέλθει καθώς πρέπει με κάποιο τρόπο να καλυφθούν τα νώτα των αστυνομικών και των λιμενικών, για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να γίνονται έρμαια ψευδών καταγγελιών.

Ο κ. Γρηγοράκος επισήμανε, δε, ότι τα όσα ο κ. Μπαλτάκος θέλει να ενταχθούν στη ρύθμιση περιλαμβάνονται στο άρθρο 19 του κώδικα, καθώς και στον ποινικό κώδικα.

Αιτιολογώντας τη δική του αρχική κατάθεση της ρύθμισης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως του ζητήθηκε να καταθέσει τη διάταξη και το έπραξε νομίζοντας ότι υπήρχε συναίνεση και από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης γιαυτήν. «Όταν όμως διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε συναίνεση από το ΠαΣοΚ την απέσυρα» είπε.

Παρατήρησε ότι την επανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών χωρίς καμία συνεννόηση και τόνισε ότι ο κ. Μπαλτάκος οδήγησε τον κ. Μιχελάκη σε λάθος απόφαση. Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι από τον υπουργό Εσωτερικών δεν έγινε αντιληπτή η παρέμβαση που πήγε να γίνει. «Δεν ήταν εμφάνιση της κυβέρνησης αυτή» κατέληξε ο κ. Γρηγοράκος.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.