Αιγυπτιακός τάφος με διαμελισμένες βασιλικές μούμιες ανακαλύφθηκε στο Καρνάκ

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέες ελπίδες για την κατανόηση των οικογενειακών μυστικών των Φαραών, δίνει η ανακάλυψη ενός μαζικού τάφου με περισσότερες από 50 διαμελισμένες που χρονολογούνται από την εποχή της 18ης δυναστείας.

Οι υπάλληλοι της Αιγυπτιακής Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με αρχαιολόγους από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία, αναφέρουν αυτή την εβδομάδα ότι οι βασιλικές μούμιες χρονολογούνται από τη βασιλεία των Φαραώ Θουτμός IV και Αμενχοτέπ ΙΙΙ κατά τον 14ο αιώνα π.Χ. Και οι δύο ήταν μέλη της 18ης δυναστείας, στην οποία ανήκε και ο περίφημος βασιλιάς Τουταγχαμών, ο τάφος του οποίου βρίσκεται στην ίδια περιοχή.

Οπως εξηγεί η αιγυπτιολόγος Σουζαν Μπικέλ του Πανεπιστημίου της Βασιλείας: «πρόκειται για βασιλικούς γιους και κόρες που θάβονταν για πολλές δεκαετίες σε αυτόν τον τάφο»

«Η 18η δυναστεία ήταν πραγματικά μια χρυσή εποχή για την αρχαία Αίγυπτο», εξηγεί ο αιγυπτιολόγος Σαλίμα Ικράμ του Αμερικανικού Πανεπιστημίου του Καΐρου. «Είχαν μια τεράστια αυτοκρατορία που εκτεινόταν από τη Συρία προς τη Νουβία. Δεν ήταν απλά μια στρατιωτική δύναμη, αλλά ένα σημείο πολιτισμού»

Ο τάφος, που ονομάστηκε KV 40, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά και ανοίχτηκε το 1899 από μια ομάδα με επικεφαλής τον Γάλλο αρχαιολόγο Βίκτωρ Λορέ. Ωστόσο η ομάδα του Λορέ στην πραγματικότητα δεν μπήκε ποτέ μέσα στον τάφο.

Η ομάδα των Ελβετών και Αιγύπτιων αρχαιολόγων, μελετούν τον τάφο από το 2011 και τα τελευταία τρία χρόνια έχουν σκάψει έναν άξονα μήκους 36 μέτρων, αποκαλύπτωντας πέντε ταφικούς θαλάμους.

Τα δωμάτια ήταν γεμάτα με σπαμένες μούμιες, κτερίσματα, φέρετρα και τελετουργικά υλικά ταφής. Η κύρια αίθουσα και τρία από τα δωμάτια είχαν διάσπαρτα κομμάτια από μούμιες συμπεριλαμβανομένων και βρεφών.

Οι κεραμικές επιγραφές αποκάλυψαν τα ονόματα και τη θέση των 30 από τις συνολικά 50 μούμιες που εντοπίστηκαν στο χώρο. Αν και ο συγκεκριμένος τάφος θεωρούνταν απίθανο να φιλοξενεί βασιλικά λείψανα, φαίνεται πώς ανάμεσα στις μούμιες βρίσκονταν τουλάχιστον οκτώ πριγκίπισσες και τέσσερις πρίγκιπες, καθώς και άλλα άγνωστα μέλη βασιλικών οικογενειών, ωστόσο η ανάλυση του DNA τους μπορεί να αποκαλύψει τις οικογενειακές τους σχέσεις.

 

«Δεν είναι μόνο ονόματα και θραύσματα τώρα, αλλά πραγματικοί άνθρωποι με πραγματικές ζωές, που μπορούμε να δούμε την ιστορική τους σύνδεση» εξηγεί η Ικράμ. Η ανακάλυψη θα ρίξει φως σε κοινωνικές διακρίσεις και πρακτικές μουμιοποίηση για τη βασιλική ελίτ της εποχής εκείνης.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.