Επίδειξη ισχύος από τη Ρωσία στην «Παρέλαση της νίκης»

Facebook
Twitter
LinkedIn

«Την ισχύ του θριάμβου του πατριωτισμού» χαιρέτησε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο της νίκης του 1945 επί της ναζιστικής Γερμανίας, που άρχισε πριν από λίγο στην Κόκκινη Πλατεία, εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία και μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη ρωσική επικράτεια.

Η 9η Μαΐου «είναι η γιορτή του θριάμβου της παντοδύναμης ισχύος του πατριωτισμού, κατά τη διάρκεια της οποίας αισθανόμαστε με έναν ιδιαίτερο τρόπο τι σημαίνει να είσαι πιστός στην Πατρίδα και πόσο σημαντική είναι η υπεράπσιση των συμφερόντων της», δήλωσε o Πούτιν κατά την ομιλία του ενώπιον των παλαιών πολεμιστών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην εκδήλωση αυτή της ρωσικής στρατιωτiκής ισχύος συμμετέχουν περίπου 11.000 στρατιώτες και, όπως αναφέρει το BBC, περισσότερα άρματα μάχης απ’ ό,τι συνήθως, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της χώρας ότι διεξήγαγε στρατιωτικές ασκήσεις και προχώρησε σε δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων. Εκτός από τον ρώσο πρόεδρο, παρίστανται επίσης ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Την ίδια στιγμή, η πιθανότητα να μεταβεί ο Πούτιν για πρώτη φορά στην Κριμαία μετά την ένταξη της ουκρανικής χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία τον Μάρτιο, προκειμένου να παραστεί σε στρατιωτική παρέλαση, προκαλεί αντιδράσεις. Ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ κάνει λόγο για «προκλήσεις», ενώ ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ και η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ προειδοποίησαν τον ρώσο πρόεδρο να μην επισκεφθεί τη χερσόνησο βορείως της Μαύρης Θάλασσας.

Η ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία, λίγο μετά την άνοδο στην εξουσία του Κιέβου των φιλοευρωπαϊκών αρχών, προκαλεί τη χειρότερη κρίση μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών της Δύσης μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η οποία έκτοτε κλιμακώνεται με την επέκταση σφοδρών ταραχών στην ανατολική Ουκρανία.

Αντιδράσεις για το δημοψήφισμα

Αγνοώντας έκκληση του Βλαντίμιρ Πούτιν για αναβολή του δημοψηφίσματος για την «ανεξαρτησία» της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας του Ντονέτσκ, οι φιλορώσοι αντάρτες επέμειναν χθες στη διεξαγωγή του την Κυριακή, όπως είχαν αποφασίσει.

«Η ημερομηνία του δημοψηφίσματος δεν θα μετατεθεί», επέμεινε ο Ντένις Πουσιλίν, ο αυτονομιστής ηγέτης της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας δηλώνοντας ότι «ευχαριστεί» τον Πούτιν, «κάποιον που νοιάζεται για τον πληθυσμό της νοτιοανατολικής Ουκρανίας». «Η επιθυμία του λαού για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ενισχύεται. Υπήρξε ψηφοφορία και απόφαση που λήφθηκε ομόφωνα για να μην αλλάξει η ημερομηνία», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν προκάλεσε έκπληξη την Τετάρτη δείχνοντας να υιοθετήσει διαλλακτικότερη στάση από τη συνήθη απέναντι στο Κίεβο. Πρότεινε «διάλογο» προβλέποντας τη διακοπή της στρατιωτικής επιχείρησης στη νοτιοανατολική Ουκρανία με αντάλλαγμα την αναβολή του «δημοψηφίσματος».

«Το δημοψήφισμα είναι σε λίγες μέρες και όλα τα ψηφοδέλτια έχουν τυπωθεί και αποστέλλονται», δήλωσε εκπρόσωπος της εκλογικής επιτροπής των αυτονομιστών στο Ντονέτσκ, ενώ ανάλογη απόφαση λήφθηκε «ομόφωνα» στη γειτονική περιφέρεια Λουχάνσκ.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, η οποία επέκρινε την απόφαση: «Επιμένουμε στο γεγονός ότι το δημοψήφισμα δεν πρέπει να διεξαχθεί» γιατί «μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση» και «να οδηγήσει σε μια νέα κλιμάκωση», δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ.

Επίδειξη ισχύος από τη Ρωσία στην «Παρέλαση της νίκης»

Η Μόσχα είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι δεν έχει πλέον επιρροή στους φιλορώσους αντάρτες της Ουκρανίας, λόγω της επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας, ενώ οι αρχές του Κιέβου έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα αυτού του «τρομοκρατικού δημοψηφίσματος».

Αντίθετα, ο πληθυσμός στις πόλεις Σλαβιάνσκ και Ντονέτσκ δείχνει να αντιδρά θετικά στην απόφαση των ηγετών των ανταρτών για τη διεξαγωγή του.

Δημοψήφισμα ή όχι, η ένταση παραμένει στην Ουκρανία ενόψει και των προεδρικών εκλογών της 25ης Μαΐου, οι οποίες θα αναδείξουν τον διάδοχο του Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι θα μεταθεί τη Δευτέρα στο Κίεβο για να εκφράσει την υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία πριν από τις προεδρικές εκλογές, ενώ σήμερα αναμένεται εκ νέου και ο γενικός γραμματέας του ΟΑΣΕ Λαμπέρτο Ζανιέρ.

Οι χώρες της Δύσης που θεωρούν καθοριστικής σημασίας την ορθή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας, κατηγορούν τη Ρωσία ότι κάνει τα πάντα για να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία και να εμποδίσει τη διεξαγωγή τους.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.