Στις φλόγες η Τουρκία: Οργή κατά Ερντογάν μετά τους 238 νεκρούς στο ορυχείο

Facebook
Twitter
LinkedIn

Φουντώνει η οργή κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το πολύνεκρο δυστύχημα σε ορυχείο της Δυτικής Τουρκίας που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρακωρύχους.

Εξαγριωμένοι συγγενείς των θυμάτων και κάτοικοι της Σομά, της μικρής πόλης όπου σημειώθηκε η τραγωδία, επιτέθηκαν με φωνές, γροθιές και κλωτσιές στο αυτοκίνητο του Τούρκου πρωθυπουργού, όταν αυτός επισκέφθηκε την πληγείσα περιοχή. Ενώ από την οργή του κόσμου δεν γλίτωσαν ούτε τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στην πόλη, τα οποία οι διαδηλωτές τα έκαναν κυριολεκτικά γυαλιά-καρφιά.

Την ίδια στιγμή, Τούρκοι αστυνομικοί απαντούν με ξύλο και συλλήψεις στους συγγενείς των νεκρών και των αγνοούμενων και «καθαρίζουν» τους δρόμους της πόλης προκειμένου να μπορέσει ο Ερντογάν να κυκλοφορήσει ελεύθερος στην Σομά.

Σύμφωνα με φήμες μάλιστα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδωσε γροθιά σε ένα συγγενή θύματος, ο οποίος όρμησε καταπάνω του.

Η αστυνομία φοβάται για εξάπλωση των διαδηλώσεων και σε άλλα μέρη της Τουρκίας. Μετά τη φοιτητική διαδήλωση στην Αγκυρα που διαλύθηκε βίαια από τις Αρχές, η αστυνομία έκλεισε προληπτικά το Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη, θέατρο έντονων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από πέρυσι το καλοκαίρι.

Σάλος με τις δηλώσεις Ερντογάν: Συμβαίνουν αυτά

Σάλος, στο μεταξύ, επικρατεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τις απίστευτα κυνικές δηλώσεις του Ερντογάν. «Τα εργατικά δυστυχήματα είναι κομμάτι της μοίρας του ανθρακωρύχου. Ο θάνατος είναι κάτι συνηθισμένο σε αυτή τη δουλειά (…) Η βιβλιογραφία είναι γεμάτη από τέτοια περιστατικά», είπε ο τούρκος πρωθυπουργός στο επίσημο ανακοινωθέν του, κάνοντας αναδρομή σε εκρήξεις σε ανθρακωρυχεία σε όλο τον κόσμο από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.

Την ίδια στιγμή, σημαντικές ελλείψεις και εγκληματική αμέλεια ως προς τα μέτρα ασφαλείας στο μοιραίο ανθρακωρυχείο καταγγέλλει ο επικεφαλής του συνδικάτου των ανθρακωρύχων της Τουρκίας Ντεβ-Μαντέν, το οποίο ανήκει στη Συνομοσπονδία Προοδευτικών Συνδικάτων Εργαζομένων Τουρκίας, Ταϊφούν Γκιοργκούν. «Οσο τα ορυχεία ανήκαν στο κράτος σχεδόν κανένα ατύχημα δεν είχε συμβεί», ανέφερε. «Από τη στιγμή ιδιωτικοποιήθηκαν και δόθηκαν τα έργα σε εργολάβους στόχος ήταν η μείωση των εξόδων, ενώ οι κανόνες ασφαλείας τέθηκαν σε δεύτερη μοίρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Στους 238 οι νεκροί επισήμως – Φόβοι πως τα θύματα θα ξεπεράσουν τους 500

Σύγχυση, παράλληλα, επικρατεί στο μεταξύ σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων. Οι τουρκικές αρχές δίνουν επίσημα 238 νεκρούς μέχρι στιγμής και 120 εγκλωβισμένους. Ενδέχεται όμως οι απώλειες να είναι πολύ μεγαλύτερες. Σύμφωνα με αναρτήσεις χρηστών του Twitter οι οποίοι επικαλούνται μαρτυρίες των συνεργείων διάσωσης, οι νεκροί ανέρχονται σε 550.

Χάος στην Αγκυρα με διαδηλώσεις και συγκρούσεις

 

Eπεισόδια και δακρυγόνα έπεσαν σε φοιτητική διαδήλωση κατά της κυβέρνησης Ερντογάν με αφορμή το πολύνεκρο δυστύχημα στο ορυχείο. Η τουρκική αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα εναντίον εκατοντάδων φοιτητών που διαδήλωναν στην Αγκυρα κατά τουρκικής κυβέρνησης την οποία θεωρούν υπεύθυνη για το δυστύχημα στο ορυχείο της Σόμα στη Δυτική Τουρκία.

 

Η ομάδα των 700 ως 800 διαδηλωτών ήθελε να πραγματοποιήσει πορεία από μια πανεπιστημιούπολη της Άγκυρας προς το υπουργείο Ενέργειας που βρίσκεται στην ίδια περιοχή, αποδοκιμάζοντας την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.