Στους 44 οι νεκροί από τις βιβλικές πλημμύρες που πλήττουν τα Βαλκάνια

Facebook
Twitter
LinkedIn

Στους 44 ανέρχονται οι νεκροί στη Σερβία και τη Βοσνία από τις πρωτοφανείς πλημμύρες που πλήττουν τα Βαλκάνια, καθώς οι σερβικές Αρχές περιμένουν υπερχείλιση του ποταμού Σάβα το απόγευμα της Κυριακής, που θα απειλήσει τον μεγαλύτερο σταθμό παραγωγής της χώρας αλλά και την πρωτεύουσα Βελιγράδι.

Ο νέος απολογισμός διαμορφώθηκε μετά την ανακάλυψη 12 σορών στην πόλη Ομπρένοβατς, μία από τις χειρότερα πληγείσες περιοχές της Σερβίας.

Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί δραματικά όταν θα υποχωρήσουν τα νερά και θα αποκαλυφθεί η έκταση της καταστροφής, όπως δήλωσε ο σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Πλέον οι νεκροί στη Σερβία ανέρχονται σε 16, ενώ ακόμα 27 θάνατοι έχουν επιβεβαιωθεί στη Βοσνία, και ένας στην Κροατία.

 

Κίνδυνος για την ηλεκτροδότηση

 

Το μεγαλύτερο σταθμό παραγωγής ενέργειας της Σερβίας απειλούν πλέον οι πρωτοφανείς πλημμύρες.

 

Η μονάδα Νίκολα Τέσλα, που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Σάβα, έχει πλέον περικυκλωθεί από τα νερά λόγω της υπερχείλισης του ποταμού. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί από το απόγευμα της Κυριακής, οπότε και αναμένεται νέα υπερχείλιση του Σάβα κοντά στο σημείο όπου ενώνεται με τον Δούναβη, μέσα στο Βελιγράδι.

 

Χιλιάδες κάτοικοι της σερβικής πρωτεύουσας έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσα των Αρχών και βοηθούν στην τοποθέτηση σάκων με άμμο και την ενίσχυση αντιπλημμυρικών έργων σε διάφορα σημεία της πόλης.

 

Δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά βρίσκονται ήδη χωρίς ρεύμα στη Σερβία, ενώ περίπου 150.000 σπίτια βρίσκονται στο σκοτάδι στη Βοσνία, όπου ολόκληρες περιοχές στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας βρίσκονται «βυθισμένες» κάτω από το νερά.

 

Νάρκες, η κληρονομιά του πολέμου

 

Εν τω μεταξύ, οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις γεννούν εκ νέου το φόβο των ναρκών, έναν κίνδυνο που είχε ατονήσει κατά τα τελευταία χρόνια μετά τη λήξη των εμφυλίων πολέμων που συγκλόνισαν τα Βαλκάνια μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

 

Μόνο στη Βοσνία υπάρχουν ακόμα περίπου 120.000 ενεργές νάρκες σε 9,416 σημαδεμένα ναρκοπέδια, κληροδότημα του εμφυλίου πολέμου του 1992-95.

 

Τα νερά μπορεί να μετακινήσουν τις νάρκες σε διάφορα σημεία των πλημμυρισμένων Βαλκανίων, προκαλώντας σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

 

Βοήθεια στη Σερβία έχει στείλει η Ρωσία, ενώ σε πλήρη ετοιμότητα από το πρωί, βρίσκεται κλιμάκιο με 25 άνδρες της ΕΜΑΚ, μετά από εντολή του Νίκου Δένδια, για άμεση αποστολή στην Σερβία, προκειμένου να συνδράμουν τις τοπικές αρχές στο έργο διάσωσης και αποκατάστασης.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.