Οι φωλιές του φιδιού της Χρυσής Αυγής

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ανατριχίλα και αποτροπιασμό για το αβγό του φιδιού, που έχει ήδη εκκολαφτεί και απειλεί να δηλητηριάσει την πολιτική ζωή του τόπου, προκαλούν τα ποσοστά που κατέγραψε η ΧΑ κατά τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών.

Παρά τη δολοφονία του Π. Φύσσα, τις αποκαλύψεις για τη δράση του νεοναζιστικού μορφώματος και τις συλλήψεις των πρωτοκλασάτων στελεχών του, φαίνεται πως απλώνεται απειλητικά η βαριά σκιά του φασισμού πάνω από την ελληνική κοινωνία.

Στο μητροπολιτικό κέντρο ο Ηλίας Κασιδιάρης δεν κατάφερε -όπως ο ίδιος ήλπιζε- να περάσει στον δεύτερο γύρο. Ωστόσο, το 16,1% που συγκέντρωσε στον Δήμο Αθηναίων, αλλά και το διψήφιο ποσοστό του Ηλία Παναγιώταρου στην Περιφέρεια Αττικής έχουν προβληματίσει τα επιτελεία των κομμάτων του συνταγματικού τόξου, που αναζητούν τα αίτια αλλά και τους τρόπους ανάσχεσης του φαινομένου.

Το μεγάλο «στοίχημα» της Χρυσής Αυγής θεωρούνταν ο Ηλίας Κασιδιάρης. Ως υποψήφιος δήμαρχος στον Δήμο Αθηναίων ανέμενε να “κεφαλαιοποιήσει” τη δυσαρέσκεια μερίδας κατοίκων του κέντρου της πρωτεύουσας, όπου άλλωστε η ΧΑ είχε αναπτύξει έντονο “ακτιβισμό” τα τελευταία χρόνια. Με την… παρακαταθήκη της εκλογής του Νίκου Μιχαλολιάκου στις δημοτικές εκλογές του 2010, ο Ηλ. Κασιδιάρης -που άλλωστε είχε πρωταγωνιστήσει στην αντεπίθεση του ακροδεξιού μορφώματος στις διώξεις σε βάρος μελών του- δήλωνε στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις ότι στόχος του ήταν, αν όχι να εκλεγεί δήμαρχος, να περάσει στον δεύτερο γύρο. Δεν τα κατάφερε.

Ωστόσο το 16,1%, που τον έφερε τέταρτο στις προτιμήσεις των Αθηναίων, αποτελεί ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, αν σκεφτεί κανείς ότι το αντίστοιχο στις δημοτικές κάλπες του 2010 ήταν 5,29%. Σοκ προκαλεί το γεγονός ότι συγκρίνοντας το πρόσφατο αποτέλεσμα με το ποσοστό της ΧΑ στις εθνικές εκλογές του 2012, που ήταν 7,81%, φαίνεται ότι η δύναμή της διπλασιάστηκε.

Ο υποψήφιος της φιλοναζιστικής οργάνωσης συγκέντρωσε το υψηλότερο ποσοστό στο 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα που συμπεριλαμβάνει τις περιοχές του Κολωνού, της Ακαδημίας Πλάτωνος, των Σεπολίων και των Κάτω Πατησίων. Στις περιοχές αυτές ο Ηλ. Κασιδιάρης κατετάγη πρώτος συγκεντρώνοντας 20,08%, τριπλασιάζοντας τη δύναμη της ΧΑ που το 2010 ήταν 6,94%. Στο “παραδοσιακό” προπύργιο των χρυσαυγιτών, το 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα του Αγίου Παντελεήμονα και της Κυψέλης, που το 2010 ο Ν. Μιχαλολιάκος είχε καταγράψει το υψηλότερο ποσοστό του (8,38%), φέτος το αποτέλεσμα έδειξε 18,80%. Αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι και στο 1ο Διαμέρισμα (Εξάρχεια, Πεδίον του Αρεως, Κουκάκι, Πλάκα και Κολωνάκι) το ποσοστό της φασιστικής ΧΑ άγγιξε το 13,75%.

Στην Περιφέρεια Αττικής ο Ηλίας Παναγιώταρος συγκέντρωσε το 11,13%. Σε προνομιακό πεδίο της ΧΑ αναδείχθηκαν οι τομείς Δυτικής Αττικής, Νήσων και Πειραιά, όπου τα ποσοστά κυμάνθηκαν από 11,84 έως 14,75%. Στον Κεντρικό Τομέα των Αθηνών, το ποσοστό στην κάλπη της περιφέρειας δεν συμβάδισε με αυτό του Δήμου Αθηναίων, συγκεντρώνοντας μόλις 9%. Αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό στον Βόρειο Τομέα, μεταξύ των οποίων και του Ν. Ηρακλείου, όπου είχαν δολοφονηθεί οι Μ. Καπελώνης και Γ. Φουντούλης, το οποίο δεν ξεπέρασε το 9,05% και είναι το χαμηλότερο στην Αττική.

Το ακροδεξιό μόρφωμα αποδυναμώθηκε στον Δήμο Πειραιά, όπου είχε και συνεχίζει να έχει εντονότατη παρουσία. Ο Νίκος Κούζηλος καταποντίστηκε με ποσοστό 5,67%. Τις περισσότερες ψήφους έλαβε από το 5ο Διαμέρισμα (Αγιά Σοφιά – Μανιάτικα). Στις εθνικές εκλογές η ΧΑ είχε λάβει στην Α’ Πειραιώς 8,23%.

Χαστούκι από την περιφέρεια

Σε καμία περιοχή της χώρας η Χρυσή Αυγή δεν κατάφερε να αναδείξει υποψηφίους για τον δεύτερο γύρο. Παρά την απόπειρα των στελεχών της να εμφανιστούν ως… διωκόμενοι από το σύστημα, το περισσότερο που κατάφερε το νεοναζιστικό μόρφωμα ήταν να εκλέξει το πολύ δύο συμβούλους σε κάποιες περιοχές.

Η μεγαλύτερη ήττα του πρώτου εκλογικού γύρου για τη ΧΑ καταγράφηκε στην Κρήτη, όπου ο υποψήφιος περιφερειάρχης της συγκέντρωσε μόλις 3,35%. Η Μεγαλόνησος, που γνωρίζει καλά από ναζισμό και αντιφασιστικούς αγώνες, αντιστάθηκε σθεναρά στους θιασώτες της σβάστικας. Το μικρότερο ποσοστό καταγράφηκε στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, με 2,75 και 2,84% αντίστοιχα, και το μεγαλύτερο στα Χανιά με 4,94%. Ενδεικτικό είναι ότι στις εθνικές εκλογές του 2012 η ΧΑ είχε συγκεντρώσει στον Νομό Ηρακλείου 4,13%. Και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ο υποψήφιος της Ελληνικής Αυγής για το Ιόνιο συγκέντρωσε μόλις 5,16%.

Στο νησί των Φαιάκων το ποσοστό ήταν 5,33%, ενώ στις εθνικές εκλογές του 2012 η ΧΑ είχε συγκεντρώσει στην Κέρκυρα 6,56%. Το χαμηλότερο ποσοστό σημειώθηκε στη Ζάκυνθο, 3,93%, όπου το 2012 το ποσοστό της ΧΑ για τις εθνικές εκλογές ήταν 5,54%. Στο Νότιο Αιγαίο οι χρυσαυγίτες «επιστράτευσαν» ως υποψήφιο τον αστυνομικό που εκπαίδευε τα μέλη της ΧΑ σε στρατιωτικού τύπου γυμνάσια. Παρ’ όλα αυτά οι ψηφοφόροι τού γύρισαν την πλάτη, δίνοντας στον συνδυασμό του το μικρότερο ποσοστό από τους υπολοίπους, ένα 5,73%. Αναπάντεχα υψηλά τα ποσοστά. Το υψηλότερο ποσοστό στην Ανδρο με 8,87% και στη Σαντορίνη με 8,81%. Τις λιγότερες ψήφους έδωσαν στη ΧΑ η Κάλυμνος και η Τήνος.

Το χαμηλότερο ποσοστό της περιφέρειας καταγράφηκε στην Αχαΐα, όπου το 2012 η ΧΑ είχε εκλέξει βουλευτή.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο ακροδεξιός υποψήφιος συγκέντρωσε 9%. Τα χαμηλά ποσοστά της Αρκαδίας (6,67%) και της Αργολίδας (7,32%) ανέβασε το ποσοστό της Λακωνίας, όπου οι ψηφοφόροι έδωσαν στη ΧΑ το 13,03%.

Προπύργια δημοκρατίας στη Β. Ελλάδα

Η εκπροσώπηση χρυσαυγιτών για πρώτη φορά, τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης όσο και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, προκαλεί έντονο προβληματισμό στον δημοκρατικό κόσμο της Βόρειας Ελλάδας.

Ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος στον κεντρικό δήμο και ο Νίκος Χρυσομάλλης στην περιφέρεια ξεπέρασαν έστω και κατά λίγο τα ποσοστά της ακροδεξιάς οργάνωσης στις εκλογές του 2012 και εξασφάλισαν την παρουσία τους με δύο δημοτικούς και τρεις περιφερειακούς συμβούλους αντίστοιχα.

Ειδικά για τον πρώτο, ο οποίος ως μέλος του συγκροτήματος «Πογκρόμ» έχει διατυπώσει τις εμετικά ρατσιστικές απόψεις του απέναντι στους Εβραίους («Τ’ αστέρι του Δαυίδ με κάνει να ξερνάω αχ, το Αουσβιτς πόσο το αγαπάω»), αποτελεί πρόκληση πρώτου μεγέθους η συμμετοχή του στο δημοτικό συμβούλιο μιας πόλης που πλήρωσε όσο καμία άλλη τη ναζιστική θηριωδία με το αίμα 50.000 Ελλήνων εβραϊκής καταγωγής.

Ο βουλευτής Σερρών και «χαϊδεμένο παιδί» του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου συγκέντρωσε ποσοστό 7,7%, αντλώντας κυρίως τη δύναμή του από τις περιοχές της πόλης με έντονη παρουσία μεταναστών.

Στοιχεία

Ιδιαίτερα στο 2o Διαμέρισμα, που βρίσκεται στη δυτική πλευρά της πόλης, όπου υπάρχουν υψηλοί δείκτες εγκληματικότητας και όπου έχουν επικεντρωθεί οι δράσεις των χρυσαυγιτών, τα ποσοστά του Ματθαιόπουλου εκτοξεύτηκαν στο 11,5%, αναδεικνύοντάς τον σε τρίτη δύναμη.

Στο ίδιο διαμέρισμα κατέγραψε τα χαμηλότερα ποσοστά του ο Γ. Μπουτάρης (31,7% έναντι μ.ό. 36,03%).

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Νίκος Χρυσομάλλης κατετάγη τέταρτος με ποσοστό 8,73%, καταγράφοντας τα υψηλότερα ποσοστά του στους νομούς Σερρών και Πιερίας.

Ωστόσο, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η εικόνα είναι διαφορετική, καθώς οι πολίτες επέδειξαν δημοκρατικά αντανακλαστικά. Ο εκλεκτός της οργάνωσης Νικόλαος Κουρκούτας έλαβε το χαμηλό ποσοστό του 4,71% από τους τέσσερις νομούς της περιφέρειας. Ειδικά σε σχέση με τα ποσοστά των εθνικών εκλογών του 2012 η Χρυσή Αυγή σημείωσε πτώση περίπου μία ποσοστιαία μονάδα στην Κοζάνη, στα Γρεβενά, στην Καστοριά και τη Φλώρινα.

Η Ηπειρος

«Οχυρό» της δημοκρατίας αποδείχθηκε και η Περιφέρεια Ηπείρου, στην οποία το ακροδεξιό μόρφωμα πήρε από τα πιο χαμηλά ποσοστά του, παρά το γεγονός ότι ο φερόμενος ως υπαρχηγός της ΧΑ Χρήστος Παππάς έλκει την καταγωγή του από εκεί. Ο Κωνσταντίνος Αναγνώστου με τον συνδυασμό «Ελληνική Αυγή για την Ηπειρο» πήρε ποσοστό 3,94% και με μόνη εξαίρεση την Πρέβεζα έχασε δυνάμεις από Θεσπρωτία, Αρτα και Ιωάννινα.

Μεγάλο «στοίχημα» της Χρυσής Αυγής στις αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν η υποψηφιότητα του προφυλακισμένου βουλευτή Μαγνησίας Παναγιώτη Ηλιόπουλου.

Ο χρυσαυγίτης επικεφαλής του συνδυασμού «Ελληνική Αυγή για τη Θεσσαλία» πήρε ποσοστό 6,93% και δύο έδρες στην περιφέρεια.

Ωστόσο το ανησυχητικό είναι ότι στον Ν. Μαγνησίας αύξησε τα ποσοστά του λαμβάνοντας 8,79% σε σχέση με τις εκλογές του 2012 που είχε πάρει 7,43%.Θλίψη προκαλούν τα υψηλά ποσοστά που κατέγραψε ο Απόστολος Γκλέτσος στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Ειδικότερα, στον Ν. Βοιωτίας (Δίστομο), στον Ν. Ευβοίας (Μαντούδι) και στον Ν. Φωκίδας η Χρυσή Αυγή πήρε ποσοστά που άγγιξαν το 10%. Ποσοστά που αποτελούν βάναυση προσβολή της ιστορικής μας μνήμης…

Μ. Ψαρά, Λ. Μπιντέλας

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.