Εκλογική μάχη σε τρία μέτωπα: Αθήνα, Περιφέρεια και Ευρωεκλογές

Facebook
Twitter
LinkedIn

Κορυφώνεται η αγωνία για την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής η οποία εκτός από δήμους, περιφέρειες και Ευρωβουλή ενδεχομένως να κρίνει και τις εξελίξεις στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσαν σε υψηλούς τόνους τις προεκλογικές τους εκστρατείες, σε Σύνταγμα και Ηράκλειο αντίστοιχα, και πλέον αναμένουν το αποτέλεσμα της κάλπης.

Η εκλογική σύγκρουση της Κυριακής, μάλιστα, χωρίζεται σε τρία μέτωπα, καθώς, τα αποτελέσματα της κάλπης σε δήμο Αθηναίων, περιφέρεια Αττικής και, κυρίως, Ευρωεκλογές, θα οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα για την επόμενη ημέρα στην χώρα.

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, καθώς, η Συγγρού επιδιώκει επιβεβαίωση της σταθερότητας και εντολή συνέχισης του κυβερνητικού έργου, τη στιγμή που η Κουμουνδούρου εμμένει στον δημοψηφισματικό χαρακτήρα των αναμετρήσεων.


«Πειστικά» ποσοστά στις Ευρωεκλογές με το βλέμμα στην Αττική θέλει η ΝΔ

 

Για το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά και της Νέας Δημοκρατίας το διακύβευμα παραμένει το κόμμα να μην βρεθεί με χαμηλά ποσοστά στις επερχόμενες Ευρωεκλογές και, κυρίως, να μην έχει μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν επικράτηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Επιπλέον, παρά τα όσα λέγονται, σημαντικό ρόλο θα παίξουν και τα εκλογικά ποσοστά της Ελιάς, καθώς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει θέσει ξεκάθαρα διλήμματα και η πορεία του κόμματός του στις εκλογές σχετίζεται άμεσα με την κυβερνητική συνοχή. Στοίχημα της συγκυβέρνησης, άλλωστε, είναι το άθροισμα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να μην είναι μικρότερο από το ποσοστό που θα συγκεντρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Αναφορικά με τον Β΄γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, η Συγγρού έχει τον αέρα της νίκης στις περισσότερες περιφέρειες, αλλά και σε πολλούς δήμους και επικεντρώνεται στην Αττική. Σε περιφέρεια και Δήμο Αθηναίων οι υποψήφιοι του κόμματος δεν πέρασαν στον Β΄γύρο, κάτι που δεν μεταφράστηκε ακριβώς ως ήττα, καθώς, Σγουρός και Καμίνης έχουν τη στήριξη του κόμματος για αυτήν την Κυριακή μιας και στη ΝΔ δεν θα ήθελαν με τίποτα να δουν τη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας να πηγαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Για την Συγγρού το διακύβευμα είναι να μπορέσουν να εκλάβουν την ψήφο των πολιτών ως μια πράξη εμπιστοσύνης προς το κυβερνητικό πρόγραμμα, ώστε, να αποφευχθούν τυχόν εξελίξεις την επαύριο της κάλπης.

 

Ισχυρό μήνυμα για την ανατροπή περιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ

 

Στον αντίποδα, ο Αλέξης Τσίπρας, τα στελέχη και οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δώσει εδώ και πολύ καιρό χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις αναμετρήσεις αυτές και δίνουν μεγάλη βάση στο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, πρωτίστως, και στη συνέχεια στην Αττική.

 

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις ευρωπαϊκές κάλπες και εκείνο που περιμένει είναι μια διαφορά μεγαλύτερη των τριών μονάδων από τη ΝΔ για να διαμορφώσει την περαιτέρω στρατηγική του. Σημειωτέον ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει «διπλό» ενδιαφέρον για τις Ευρωεκλογές, καθώς, ο ίδιος είναι υποψήφιος για την προεδρεία της Κομισιόν και θα ήθελε σίγουρα ένα δυνατό ποσοστό στη χώρα του.

 

Οσον αφορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, στον ΣΥΡΙΖΑ κρατούν «μικρό καλάθι» μετά τα όσα συνέβησαν την πρώτη Κυριακή με τα exit poll, ωστόσο, δείχνουν να πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν την ανατροπή, κυρίως στον δήμο Αθηναίων με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη και δευτερευόντως στην περιφέρεια με την Ρένα Δούρου.

 

Το σίγουρο είναι πως, σε περίπτωση που στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμήσουν ως νίκη τα αποτελέσματα των αναμετρήσεων, ιδιαίτερα εάν πάρουν και την μεγαλύτερη περιφέρεια της Ελλάδας, θα θέσουν ακόμη πιο επιτακτικά το ζήτημα των εθνικών εκλογών πιέζοντας αφόρητα την κυβέρνηση.

 

Αναποφάσιστοι και ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγή στο προσκήνιο

Μεγάλο ρόλο στο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών αναμένεται να διαδραματίσουν οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι, οι οποίοι σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν μεγάλο ποσοστό.

Εάν η ψήφος των περισσότερων από αυτούς δεν πάει στην αποχή τότε ενδεχομένως η απόφαση της τελευταίας στιγμής να γείρει την πλάστιγγα υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος.

Στον Β΄γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών σε περιφέρεια Αττικής και Δήμο Αθηναίων, σε βαρόμετρο ενδέχεται να αναδειχθούν οι «πρωταγωνιστές» της τελευταίας εβδομάδας, οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής. Το ακροδεξιό κόμμα δεν θέλει να δώσει γραμμή, αλλά τελικά ανακοίνωσε ότι δεν στηρίζει κανέναν υποψήφιο, ωστόσο, δεν είναι σίγουρο τι θα κάνουν οι ψηφοφόροι εκείνοι που στήριξαν τους υποψήφιους της ΧΑ για να εκφράσουν την διαμαρτυρία και την οργή τους.

 

Ποια είναι τα πιθανά σενάρια μετά την Κυριακή

Τα επικρατέστερα σενάρια για την Δευτέρα μετά την εκλογική ενημέρωση είναι αρκετά και ποικίλουν, ωστόσο, πιθανότατα εκείνο που θα μετρήσει ιδιαίτερα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών.

 

Με βάση την μάχη για την Ευρωβουλή τρία είναι τα πιθανά σενάρια της επόμενης ημέρας:

Νίκη ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές με μεγάλη διαφορά από τη ΝΔ: Αυτό θα δημιουργήσει αυτομάτως τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό και, ανάλογα και με τα ποσοστά της Ελιάς, το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών πλησιάσει περισσότερο.

Νίκη ΣΥΡΙΖΑ με μικρή διαφορά από τη ΝΔ: Εάν τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα δύο κόμματα βρίσκονται κοντά, τότε, στο Μέγαρο Μαξίμου δύσκολα θα μπουν σε σκέψεις περί τρίτης εκλογικής αναμέτρησης.

Νίκη της ΝΔ: Εάν επαληθευτεί το τρίτο σενάριο η κυβέρνηση θα έχει κερδίσει την στήριξη που αποζητά, ο ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να περάσει σε μια νέα εποχή εσωστρέφειας και το ενδεχόμενο πρόωρης κάλπης να απομακρυνθεί αρκετά.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.