Ιταλία: Εντοπίστηκε πίνακας του 14ου αιώνα που είχε κλαπεί από τους Ναζί

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ένας πίνακας του 14ου αιώνα που είχε κλαπεί από τους Ναζί από τον Αμερικανό ιδιοκτήτη του, ο οποίος ζούσε στη Ιταλία, εντοπίστηκε από τους καραμπινιέρους μετά απο 70 χρόνια ερευνών, μετέδωσαν σήμερα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Το έργο, μια ελαιογραφία που αποδίδεται στον ζωγράφο της Σχολής της Σιένας Αντρέα ντι Μπάρτολο (περίπου 1360 ή 1370-1428) και εικονίζει την Κοίμηση της Θεοτόκου, είχε κλαπεί στις 20 Ιουλίου 1944 από αξιωματικούς των Ες-Ες από τη βίλα του συλλέκτη και κριτικού τέχνης Φρέντερικ Μέισον Πέρκινς στην Τοσκάνη.

 

Εκτός από τον πίνακα αυτό, οι Ναζί έκλεψαν και άλλα 20 έργα που ανήκαν στον Πέρκινς. Ο Αμερικανός συλλέκτης ήταν ειδικός στην τέχνη της Ούμβριας και της Τοσκάνης του 14ου και του 15ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου συνελήφθη και για ένα διάστημα κρατήθηκε, μαζί με τη σύζυγό του.

 

Ψάχνοντας στο Διαδίκτυο οι Ιταλοί αστυνομικοί της υπηρεσίας πολιτιστικής κληρονομιάς βρήκαν τυχαία τον κατάλογο ενός βρετανικού οίκου δημοπρασιών που προωθούσε προς πώληση τον πίνακα, έναντι του ποσού των 200.000 ευρώ.

 

Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, μετά την κλοπή του από τους Ες-Ες ο πίνακας ταξίδεψε πολύ: μεταφέρθηκε στον Καναδά, από εκεί στη Βρετανία και τελικά στο Μιλάνο.

 

Από σήμερα η Κοίμηση της Θεοτόκου φυλάσσεται σε ειδικό χώρο της Πινακοθήκης Μπρέρα στο Μιλάνο μέχρι να παραδοθεί στην επισκοπή της Ασίζης, στην οποία ο Πέρκινς κληροδότησε όλη του τη συλλογή όταν πέθανε, το 1955.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.