Με αντίποινα απειλεί το Κίεβο μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους

Facebook
Twitter
LinkedIn

Σκληρή απάντηση στους φιλορώσους αυτονομιστές υποσχέθηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο μετά την κατάρριψη ενός στρατιωτικού αεροπλάνου που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 49 στρατιώτες. Την ίδια στιγμή Ουάσινγκτον και Μόσχα καταδικάζουν τα επεισόδια έξω από τη ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τους αρχηγούς ασφαλείας για διαβουλεύσεις, μετά την είδηση ότι το αεροπλάνο δέχτηκε χτύπημα από πύραυλο καθώς βρισκόταν σε πορεία προσγείωσης έξω από την πόλη Λουχάνσκ, η οποία αποτελεί επίκεντρο της εξέγερσης στην ανατολική Ουκρανία.

«Όλοι όσοι συμμετέχουν σε κυνικές πράξεις τρομοκρατίας αυτού του είδους θα πρέπει να τιμωρηθούν», δήλωσε ο Ποροσένκο, ανακηρύσσοντας την Κυριακή ημέρα πένθους για τα 9 μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους και τους 40 αλεξιπτωτιστές που έχασαν τη ζωή τους.

Αργότερα, εξέδωσε ξεχωριστή ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι είχε καλέσει μία ακόμα συνάντηση τη Δευτέρα με τους αρχηγούς των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας. «Για το καλό της ειρήνης, θα ενεργήσουμε αποφασιστικά και με σκοπό», είπε.

Συντρίμμια του αεροσκάφους, το οποίο κατέπεσε κοντά σε ένα χωριό μόλις 20 χιλιόμετρα από τη Λούχανσκ, βρέθηκαν διασκορπισμένα, με το τμήμα της ουράς να κείτεται στο έδαφος μαζί με κομμάτια από τις μηχανές, την άτρακτο και άλλα μέρη του αεροπλάνου. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, μια ομάδα των επαναστατικών δυνάμεων, ντυμένοι με στολές καμουφλάζ, έψαξαν τα συντρίμμια για πυρομαχικά.

 

«Έτσι ενεργούμε. Οι φασίστες μπορούν να φέρουν όσες ενισχύσεις θέλούν, αλλά εμείς έτσι θα πράττουμε κάθε φορά. Θα μιλήσουμε μαζί τους υπό τους δικούς μας όρους», δήλωσε ένας 50χρονος αντάρτης. Όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του Ρόιτερς, ο 50χρονος στο ένα χέρι κρατούσε ένα τουφέκι, στο άλλο ένα πολυβόλο, ενώ γύρω από τον λαιμό του υπήρχαν δύο ζώνες πυρομαχικών.

 

Βόμβα στη Ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο

Η κατάρριψη του αεροσκάφους το Σάββατο πυροδότησε σοβαρά επεισόδια έξω από τη ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο. Θεωρώντας ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την αιματηρή επίθεση, περίπου 300 διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το κτίριο της ρωσικής διπλωματίας με καλυμμένα τα πρόσωπα και κρατώντας πανό με συνθήματα κατά της Ρωσίας και του Κρεμλίνου προκάλεσαν αναστάτωση. Ένας από τους διαδηλωτές κατέβασε τη ρωσική σημαία από τις εγκαταστάσεις της πρεσβείας και πολλοί μεταξύ αυτών ανέτρεψαν αρκετά αυτοκίνητα της διπλωματικής αποστολής και προκάλεσαν ζημιές στη μεταλλική της πύλη, χωρίς ωστόσο η αστυνομία να παρέμβει.

 

Παράλληλα, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, στη διάρκεια της επίθεσης έπεσε και βόμβα μολότοφ, η οποία έπληξε έναν τοίχο της πρεσβείας. Η φωτιά τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο από πυροσβέστες, οι οποίοι είχαν επίσης ψεκάσει νωρίτερα με αφρό τα ανατραπέντα οχήματα για να μην πιάσουν φωτιά.

 

Τα γεγονότα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Ρωσίας, η οποία κατήγγειλε την «αδράνεια» των ουκρανικών αρχών, κάνοντας λόγο για γεγονός που «συνιστά κατάφωρη παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεων» της Ουκρανίας.

 

«Η Ρωσία είναι άκρως αγανακτισμένη από τις προκλητικές ενέργειες και τη βεβήλωση της ρωσικής σημαίας”, ανακοίνωσε μετά το συμβάν το υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα. «Οι δυνάμεις της τάξης δεν έκαναν τίποτε για να προστατεύσουν την πρεσβεία, γεγονός που συνιστά κατάφωρη παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεων της Ουκρανίας».

Απειλεί με νέες κυρώσεις η Ουάσινγκτον

Την επίθεση στην πρεσβεία της Ρωσίας καταδίκασαν οι ΗΠΑ καλώντας παράλληλα τις ουκρανικές αρχές να σεβαστούν τη Σύμβαση της Βιένης, βάσει της οποίας είναι υποχρεωμένες να εγγυώνται την ασφάλεια των κτιρίων των διπλωματικών αποστολών.

 

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ και με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

 

Ο Κέρι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον ουκρανό πρωθυπουργό μετά την κατάρριψη το Σάββατο ουκρανικού στρατιωτικού αεροσκάφους από αντιαεροπορικό πύραυλο φιλορώσων αυτονομιστών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 49 άνθρωποι.

 

«Δήλωσε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για το πλήθος βαρέων όπλων που διακινούνται και για τους ενόπλους που διασχίζουν τα σύνορα ερχόμενοι από τη Ρωσία και συντείνουν σε μια κλιμάκωση της βίας στην ανατολική Ουκρανία», αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

 

Ο Κέρι εξέφρασε τις ανησυχίες του αυτές και στον ρώσο ομόλογό του και κάλεσε τη Μόσχα να εργαστεί για μια αποκλιμάκωση της κατάστασης σταματώντας να υποστηρίζει τους αυτονομιστές και να συνεργαστεί ενεργά με τη Ουκρανία για κατάπαυση του πυρός και τη διεξαγωγή ενός πολιτικού διαλόγου.

 

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρωσία προειδοποίησε τη Ρωσία «υπογραμμίζοντας τη δέσμευση των ΗΠΑ και των εταίρων της G7 να ‘αυξήσουν το κόστος” που η Μόσχα μπορεί να αντιμετωπίσει, αν δεν φροντίσει να σταματήσει η διακίνηση όπλων κατά μήκος των συνόρων και δεν διακόψει τις σχέσεις με τους αυτονομιστές», δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία του Τζον Κέρι με τον ουκρανό πρωθυπουργό.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.