Πέθανε ο μεγάλος της τζαζ Χόρας Σίλβερ

Facebook
Twitter
LinkedIn

«Έφυγε» σήμερα σε ηλικία 85 ετών στις ΗΠΑ ο Χόρας Σίλβερ, ένας από τους μεγάλους πιανίστες και συνθέτες της τζαζ.

Ηταν ένας από τους πρωτοπόρους του “hard bop”. “Ο Χόρας ενίσχυσε το μπίμποπ με στοιχεία των γκόσπελ, του μπλουζ και του R&B για να δημιουργήσει μία εκφραστική σύγχρονη τζαζ που ήρθε για να ταυτιστεί με το “Blue Note Sound’ “, αναφέρεται στο σημείωμα με το οποίο αποχαιρετά τον Χόρας Σίλβερ η Blue Note Records.

Ο Χόρας Σίλβερ γεννήθηκε στο Κονέκτικατ στις 2 Σεπτεμβρίου 1928. Αρχισε την καριέρα του ως σαξοφωνίστας στα κλαμπ του Κονέκτικατ και στην δεκαετία του ’50 ως πιανίστας πλέον ξεκίνησε τις εμφανίσεις του στο περίφημο Blue Note Jazz Club της Νέας Υόρκης.

Καταγόμενος από το Πράσινο Ακρωτήριο, από όπου μετανάστευσε στις ΗΠΑ με την οικογένειά του, διατήρησε τις επιρροές της φολκ μουσικής της Δυτικής Αφρικής. Όπως έγραψε ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του με τίτλο Let’s Get to the Nitty Gritty, η πρώτη του επιρροή ήταν αυτή του πατέρα του, αυτοδίδακτος μουσικού που έπαιζε πολλά όργανα, ανάμεσά τους βιολί, κιθάρα και μαντολίνο.

Πολλές από τις συνθέσεις του έγιναν κλασσικά έργα της τζαζ, όπως τα Song For My Father, Sister Sadie, The Preacher, Filthy McΝasty, Doodlin, Senor Blues, Peace…

Συνεργάστηκε αποκλειστικά και επί τρεις δεκαετίες με την εταιρεία Blue Note Records και με θρύλους της τζαζ όπως ο Μάιλς Ντέιβις, ο Λέστερ Γιανγκ και ο Αρτ Μπλέικι και ο Οσκαρ Πέτιφορντ.
Το στιλ του Σίλβερ -λακωνικό, ευρηματικό και απόλυτα φάνκι- έγινε υπόδειγμα για μία σειρά από πιανίστες, αναφέρεται στη ιστοσελίδα της Blue Note Ρecords.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.