Τι απαντά ο Βενιζέλος στην κυπρία ευρωβουλευτή: «Κοινή η “γραμμή” μας για τα εθνικά θέματα»

Facebook
Twitter
LinkedIn

Απάντηση σε «δήθεν “πατριωτικούς” κύκλους που προσπαθούν να εμπορευτούν πολιτικά ή δημοσιογραφικά τις εθνικές ευαισθησίες», με αφορμή την τοποθέτηση κυπρίας ευρωβουλευτού για το Κυπριακό, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος. 

Οπως τόνισε Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε πλήρη ταύτιση, ενώ και ο ίδιος με τον πρωθυπουργό έχουν κοινή γραμμή για τα εθνικά θέματα.

 

Η πλήρης ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών έχει ως εξής:

«Είναι λυπηρό το ότι οι ίδιοι πάντα δήθεν “πατριωτικοί” κύκλοι, που προσπαθούν να εμπορευτούν πολιτικά ή δημοσιογραφικά τις εθνικές ευαισθησίες, κάνουν πώς δεν καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου.

»Αντιθέτως τα Υπουργεία Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, πάντα σε στενή συνεργασία και πλήρη ταύτιση, αναγκάστηκαν να αποκαταστήσουν την αλήθεια και την τάξη λόγω της ανευθυνότητας με την οποία μια ευρωβουλευτής επιχείρησε να αλλοιώσει την πραγματικότητα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, την στιγμή που η απερχόμενη ελληνική προεδρία παρουσίαζε τον απολογισμό της δια του Πρωθυπουργού.

»Σχετικά κείμενα έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και είναι ευανάγνωστα και απολύτως σαφή. Η αντίδραση των δύο υπουργείων ήταν αναγκαία όχι μόνο για λόγους εθνικού συμφέροντος, όχι μόνο γιατί ανταποκρίνεται στην αλήθεια, αλλά και γιατί έπρεπε να προστατευθεί η εξαιρετική δουλειά των στελεχών των διπλωματικών υπηρεσιών Ελλάδας και Κύπρου σε Βρυξέλλες, Αθήνα και Λευκωσία.

 

»Όλα τα άλλα είναι ανεύθυνες μικροκομματικές ή προσωπικές δημαγωγίες για μια στιγμή δημοσιότητας εν ου παικτοίς.

 

»Το χειρότερο είναι ότι η ευτέλεια των προθέσεων των παραπάνω κύκλων αποκαλύπτεται διότι βασικό μοτίβο των παρεμβάσεων τους είναι η δήθεν απόκλιση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών στην προσέγγιση και διαχείριση επιμέρους θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.

 

»Ας καταλάβουν ότι υπάρχει πλήρης ταύτιση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Αντιπροέδρου και επιπλέον επιδίωξη να διαφυλαχθεί στα θέματα αυτά ο μεγαλύτερος δυνατός βαθμός ενότητας των πολιτικών δυνάμεων και πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

 

»Το γεγονός ότι, ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, αποφεύγω συστηματικά να συνδέω τα εθνικά θέματα με ευτελείς όψεις της εσωτερικής πολιτικής πραγματικότητας και το γεγονός ότι ως εκ τούτου ανέχομαι συχνά -για λόγους προστασίας της διεθνούς εικόνας της χώρας- να εκφέρονται ως δήθεν στρεφόμενες εναντίον μου και εναντίον του κόμματος που ηγούμαι αντιδράσεις που αφορούν κυβερνητικές πολιτικές συμφωνημένες, φυσικά με τον Πρωθυπουργό, θα ήταν λάθος να εκληφθεί από οποιονδήποτε ως άδεια να φλερτάρει με τους παραπάνω κύκλους, να ασχημονεί ή πολύ περισσότερο να παίζει προσωπικά παιχνίδια με εθνικά θέματα».

 

Ελένη Θεοχάρους: «Ο Βαγγέλης Βενιζέλος πνέει μένεα εναντίον μου»

 

Το Σάββατο διαστάσεις προσέλαβε η κριτική που άσκησε η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους προς τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, σε σχέση τα όσα αναφέρονται σε τουρκικό έγγραφο περί «εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία».

 

Ενοχλημένη η Αθήνα από τις τοποθετήσεις της Ελένης Θεοχάρους ζήτησε με ρηματική διακοίνωση και εξασφάλισε παρέμβαση του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, η ευρωβουλευτής δήλωσε ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος «πνέει τα μένεα εναντίον της» και υπέδειξε πως στα ερωτήματα που έθεσε δεν έχει ακόμα λάβει απαντήσεις.

 

Το κυπριακό ΥΠΕΞ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε διευκρινίζει ότι «κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ – Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 23 Ιουνίου 2014, η Ελληνική Προεδρία και ειδικότερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος προήδρευσε της συνάντησης, χειρίστηκε με άκρως ικανοποιητικό τρόπο τις τουρκικές προκλήσεις έναντι της Κύπρου».

 

Ακολούθως αναφέρεται στα γεγονότα σημειώνοντας πως ο κ. Βενιζέλος ακολουθώντας τη γνωστή διαδικασία ανέγνωσε τη συμφωνηθείσα κοινή θέση των 28 κρατών μελών με σαφείς αναφορές στα κυπριακά ζητήματα που αφορούν στην Τουρκία. Σύμφωνα με το κυπριακό ΥΠΕΞ «στην αντιφώνησή του, ο Τούρκος υπουργός Ευρώπης κ. Τσαβούσογλου ανέγνωσε ορισμένα αποσπάσματα από την Τουρκική Δήλωση στα οποία δεν περιλαμβάνονταν οποιεσδήποτε προσβλητικές, για την Κυπριακή Δημοκρατία, αναφορές».

 

Στο τέλος της συνεδρίας του Συμβουλίου -αναφέρει το ΥΠΕΞ- το πλήρες, μακροσκελέστατο, γραπτό κείμενο της Τουρκικής Δήλωσης υποβλήθηκε επίσημα στο Συμβούλιο. Το ΥΠΕΞ υπογραμμίζει πως η δευτερολογία του κ. Βενιζέλου κρίνεται «άκρως ικανοποιητική» καθώς απάντησε στις προφορικές επισημάνσεις του Τούρκου υπουργού και χωρίς να γνωρίζει το περιεχόμενο του γραπτού κειμένου της Τουρκικής Δήλωσης.

 

Κληθείσα από τον Φιλελεύθερο να σχολιάσει την ανακοίνωση της Λευκωσίας η Ελένη Θεοχάρους εξέφρασε κατανόηση για «τη στάση του Κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών», δηλώνοντας επίσης ότι η ίδια γνωρίζει πως «ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος πνέει τα μένεα εναντίον μου αλλά εξακολουθώ να μην έχω λάβει απάντηση στο ερώτημά μου, που αφορούσε στην έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης της Προεδρίας του Συμβουλίου και της Ε.Ε., προς ένα κράτος-μέλος τελών υπό την στρατιωτικήν κατοχήν μιας υπό ένταξιν χώρας».

 

Συνεχίζοντας η κ. Θεοχάρους μας ανέφερε και τα εξής: «Εν προκειμένω, η Κύπρος υπέστη μια βάναυση και προσβλητικότατη επίθεση από την Τουρκία. Η επίθεση που έγινε προ δεκαπενθημέρου εξακολουθεί να παραμένει αναπάντητη». Η θέση του κ. Βενιζέλου ότι ο κ. Τσαβούσογλου «δεν είπε διά ζώσης ενώπιόν του την επίμαχη φράση αλλά την ενέγραψε στο κείμενο που του παρέδωσε, μόνο θυμηδία προκαλεί».

 

Αναφέρει ακόμα ότι έχει απευθύνει εγγράφως το ίδιο ερώτημα προς τους κυρίους Μπαρόζο, Σουλτς, Βαν Ρομπάι, τους προέδρους των πολιτικών ομάδων και τον αρμόδιο επίτροπο κύριο Φούλε από τους οποίους αναμένει απαντήσεις. Καταλήγοντας, διαμήνυσε πως «είναι υποχρέωσή μου να υπερασπίζομαι την Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάς και το Εθνος δεν είναι ο κ. Βενιζέλος».

 

Σε άλλες δηλώσεις της η Ελένη Θεοχάρους ανέφερε ότι υπήρξε συνεχής επικοινωνία μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών και ότι έχει πληροφορηθεί πως ο κ. Βενιζέλος «ζητά την κεφαλήν μου επί πίνακι».

 

Διαμήνυσε ότι η ίδια δεν δέχεται μαθήματα πατριωτισμού από κανένα και ότι δεν δέχεται πως διαταράσσονται οι σχέσεις Αθηνών και Λευκωσίας λόγω των όσων είπε. Στην προσωπική της σελίδα κοινωνικής δικτύωσης η κ. Θεοχάρους έγραψε και τα εξής: «… να θυμίσω ή να γνωστοποιήσω στον κάθε κ. Βαγγέλη ότι ούτε η χούντα των φασιστοειδών του 1967 δεν μου έκλεισε το στόμα, ειδικά όταν έπρεπε να εκφράσω τις απόψεις μου, ότι δεν είμαι διορισμένη νομάρχης για να με πάψει, ούτε και είμαι αναρριχητικό που σκαρφάλωσα επάνω στον στιβαρό κορμό του για να μου κόψει τις ρίζες».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.