Νέοι βομβαρδισμοί και αντίποινα με ρουκέτες

Facebook
Twitter
LinkedIn

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει από αέρος για τρίτη ημέρα, την ώρα που η Χαμάς απαντά με εκτόξευση ρουκετών σε ισραηλινές πόλεις.

Από τις σημερινές αεροπορικές επιδρομές έχασαν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι, εκ των οποίων πέντε παιδιά σύμφωνα με παλαιστίνιο αξιωματούχο, ενώ ο ισραηλινός στρατός δεν έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε κάποια ανακοίνωση για την πιο αιματηρή επιδρομή από την ώρα που ξεκίνησαν τις επιθέσεις.

Η σημερινή επίθεση κατέστρεψε τουλάχιστον δύο σπίτια στην Χαν Γιουνίς στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, σκοτώνοντας τους οκτώ αμάχους σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Συνολικά 61 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκ των οποίων πάνω από 50 άμαχοι, τις ημέρες αυτές των επιθέσεων, όπως αναφέρουν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

Το Ισραήλ από την πλευρά του διατείνεται ότι οι επιθετικές του ενέργειες στοχεύουν στην αναχαίτιση των ρουκετών που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας, τονίζοντας ότι πάνω από 200 έχουν ριφθεί κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων χτυπώντας την καρδιά της χώρας.

Οι ρουκέτες δεν έχουν προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς, ωστόσο το μπαράζ έχει παραλύσει τις επιχειρήσεις στις κοινότητες του νοτίου Ισραήλ και έχει οδηγήσει εκατοντάδες ανθρώπους να αναζητούν καταφύγιο τόσο στο Τελ Αβίβ, όσο και πέρα από από αυτό. Την Τετάρτη ρουκέτα χτύπησε προάστιο της Χάιφα.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέφερε ότι εκτόξευσε τα ξημερώματα έξι ρουκέτες κατά του Ισραήλ. Συγκρούσεις αναφέρθηκαν επίσης και στη θάλασσα, όπου παλαιστίνιοι μαχητές στη Γάζα δήλωσαν ότι έριξαν όλμους και ρουκέτες σε ισραηλινά κανονιοφόρα σκάφη στην παράκτια ζώνη.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ήχησαν σειρήνες αεροπορικών επιδρομών σε ορισμένες νότιες πόλεις. Το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ Iron Dome αναχαίτισε ρουκέτες, ενώ άλλες χτύπησαν το έδαφος χωρίς να προκαλέσουν ζημιές ή τραυματισμούς, σημείωσαν.

Συνέρχεται το Συμβούλιο Ασφαλείας

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν συγκαλεί σήμερα το Συμβούλειο Ασφαλείας για τη χειρότερη βία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων μετά τον οκταήμερο πόλεμο του 2012. Ο Μπαν χαρακτήρισε την κατάσταση «ανησυχητική».

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει τις ενέργειες των Ισραηλινών, ενώ ΕΕ και Ηνωμένα Έθνη συστήνουν αυτοσυγκράτηση και στις δύο πλευρές.

Το Ισραήλ ανέφερε ότι μαχητές από τη Γάζα εκτόξευσαν χθες πάνω από 105 ρουκέτες, με τουλάχιστον 82 από αυτές στην ενδοχώρα, ενώ 21 αναχαιτίστηκαν. Μάλιστα, κάποιες στόχευσαν στο πυρηνικό εργοστάσιο Dimona, 80 χιλιόμετρα από τη Γάζα, ωστόσο φαίνεται ότι αναχαιτίστηκαν ή κατέληξαν σε ανοιχτό έδαφος.

Τρεις εβδομάδες βίας

Η ισραηλινο-παλαιστινιακή διαμάχη άρχισε να κλιμακώνεται πριν από τρεις εβδομάδες, μετά την απαγωγή και δολοφονία τριών Ισραηλινών φοιτητών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Τα πτώματά τους εντοπίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ σε αντίποινα απήχθη και δολοφονήθηκε στην Ιερουσαλήμ ένας Παλαιστίνιος έφηβος.

Δύο χρόνια πριν το Κάιρο μεσολάβησε για τον τερματισμό του πολέμου των οκτώ ημερών μεταξύ Ισραήλ και μαχητών στη Γάζα, αλλά η σημερινή ανοχή της στρατιωτικής κυβέρνησης απέναντι στους ισλαμιστές γενικά και στη Χαμάς ειδικότερα, καθιστά πλέον δυσκολότερο τον διαμεσολαβητικό ρόλο της Αιγύπτου.

Από την άλλη, οι ισραηλινή ηγεσία, που απολαμβάνει της στήριξης των ενεργειών της στη Γάζα, έχει προειδοποιήσει ότι η επιχείρηση θα έχει διάρκεια και δεν αποκλείεται να προχωρήσει και σε χερσαία επέμβαση σε μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει ήδη εγκρίνη την κινητοποίηση πάνω από 40.000 εφέδρων. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, με βάση την υπό ισραηλινή κατοχή Δυτική Όχθη, κατήγγειλε την επίθεση χθες, λέγοντας ότι «ο πόλεμος δεν είναι κατά της Χαμάς ή άλλης φατρίας, αλλά ενάντια σε ολόκληρο τον Παλαιστινιακό λαό».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.