Με τη Βούλα του Πάπα επέστρεψε ο Αλ. Τσίπρας

Facebook
Twitter
LinkedIn
Επέστρεψε στην  Αθήνα, ο  Αλέξανδρος Τσίπρας έπειτα από την επίσκεψη αστραπή στο Βατικανό και την 20λεπτη συνάντηση με τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.
Η συζήτηση μεταξύ τους είχε σαφώς πολιτικό περιεχόμενο, κάτι που διαφάνηκε πως αμφότεροι επιδίωξαν και θέλησαν να αξιοποιήσουν. Ο μεν Πάπας επειδή επιχειρεί μία στροφή της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και διακηρύττει την ανάγκη ενίσχυσης «της εκκλησίας των φτωχών», ο δε Αλ. Τσίπρας, επειδή ενισχύει το προφίλ του στην Ευρώπη και πέραν αυτής και παραδίδει τα πολιτικά του διαπιστευτήρια σε μία ακόμη προσωπικότητα.
Αξιοσημείωτο δε είναι και το γεγονός ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγο καιρό πριν την επίσκεψη του Πάπα στην Τουρκία και το Φανάρι.
Τα κυριότερα στοιχεία της σύντομης συνάντησης ήταν αφενός η δήλωσή του κ. Τσίπρα, με βαρύ συμβολισμό (και λόγω του τόπου στον οποίο πραγματοποιήθηκε), περί διαλόγου της ευρωπαϊκής αριστεράς με την Χριστιανική Εκκλησία και αφετέρου μία αποστροφή του Πάπα, με την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε ένα άτυπο «χρίσμα»: «οι νέοι πολιτικοί μιλάτε μια διαφορετική γλώσσα, που μοιάζει με μια μελωδία ελπίδας», δήλωσε, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Φραγκίσκος.
Κατά τα λοιπά, η εικοσάλεπτη συνάντηση περιστράφηκε γύρω από θέματα, μεταξύ των οποίων η οικονομική κρίση, οι πόλεμοι στην Μέση Ανατολή και την Ανατολική Ευρώπη, το μεταναστευτικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ποντίφικας αναφέρθηκε σε «κρίση αξιών», είπε ότι είναι αδιανόητο να σώζονται οι τράπεζες και όχι οι άνθρωποι, ενώ συζητήθηκε εκτενώς και το μεταναστευτικό, με αναφορά στην ανάγκη να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην υπάρξουν άλλοι θάνατοι στη Μεσόγειο.
Για την ανάγκη να οικοδομήσουμε έναν πιο δίκαιο κόσμο έκανε λόγο ο Αλ. Τσίπρας στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση.
Όπως ανέφερε, συζήτησαν την ανάγκη οι πνευματικές, πανανθρώπινες αξίες να επικρατήσουν έναντι των υλικών αξιών του καταναλωτισμού και του κέρδους. Μίλησαν για τις δομικές αιτίες των ανισοτήτων και της φτώχειας και την ασυδοσία των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συζήτησαν για την ανάγκη αλλαγής της ευρωπαϊκής πολιτικής στο μεταναστευτικό καθώς και για τις αδιέξοδες πολιτικές λιτότητας στην Ελλάδα. «Ο ελληνικός λαός πληρώνει στην πλειοψηφία του τη στιγμή που οι τράπεζες σώζονται και κάποιοι βγάζουν τα λεφτά του στο εξωτερικό και απειλούν κι από πάνω» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Στο πλαίσιο αυτό, συμφώνησαν στην δημιουργία μίας οικουμενικής συμμαχίας απέναντι στη φτώχεια και τις ανισότητες μέσα από τη συνέχεια της επικοινωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και της Χριστιανικής Εκκλησίας.
Από τις χαρακτηριστικές δηλώσεις του Πάπα ήταν οι αναφορές του στην Ελλάδα, με την δήλωση ότι είναι άδικο αυτό που συμβαίνει, αλλά και ότι ο ίδιος ένιωσε την κρίση στην Αργεντινή η οποία βρίσκεται ξανά στο στόχαστρο των κερδοσκοπικών αγορών.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.