Πέθανε ο τρομπετίστας και συνθέτης της τζαζ Κένι Γουίλερ

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ενας από τους σημαντικότερους μουσικούς της τζαζ, ο τρομπετίστας και συνθέτης Κένι Γουίλερ, πέθανε σε ηλικία 84 ετών την Πέμπτη.

Μολονότι είχε γεννηθεί στον Καναδά, το 1930, ο Γουίλερ θεωρούσε πατρίδα του τη Βρετανία όπου και μετακόμισε το 1952 και σύντομα εντάχθηκε στην τζαζ σκηνή του Λονδίνου.

Εγινε ιδιαίτερα γνωστός λόγο του «θλιμμένου» ήχου της τρομπέτας του σε συνθέσεις που πάντρευαν τον αυτοσχεδιασμό της τζαζ με τη μελαγχολία. «Ο,τι κάνω έχει μια δόση από μελαγχολία και άλλη μια δόση από χάος» είχε πει το 2011.

Στη δεκαετία του ’60 έπαιξε πλάι σε σπουδαία ονόματα της εποχής όπως ο Ρόνι Σκοτ και ο Τζον Ντάνκγουορθ, ενώ τη δεκαετία του 1970 κυκλοφόρησε σημαντικά άλμπουμ όπως το «Deer Wan».

Ωστόσο και στη δεκαετία του ’90 ηχογράφησε εξαιρετικές δουλειές με κορυφαία το «Angel Song».

Ανακοινώνοντας τον θάνατο του Γουίλερ, ο Νικ Σμαρτ της Βασιλικής Ακαδημίας Μουσικής είπε: «Είναι δύσκολο να εκφράσεις το πόσο μεγάλη και σημαντική ήταν η συνεισφορά του στη μουσική αυτής της χώρας αλλά και όλου του κόσμου, πόσο βαθιά επηρέασε τους μουσικούς. Με τον θάνατο του Κένι αποχαιρετούμε έναν από τους σπουδαίους νεωτεριστές της τζαζ».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.