“Η Τουρκία ξεκίνησε πρόγραμμα απόκτησης πυρηνικών όπλων”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt αποκαλύπτεται αναφορά της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας BND,  ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μυστικό τουρκικό πρόγραμμα ανάπτυξης και παραγωγής πυρηνικών όπλων.

Η BND αναφέρει ότι ενώ στην σύμβαση του 2011 με την στην ρωσική εταιρεία Rosatom για την ανέγερση ενός μεγάλου πυρηνικού εργοστασίου στις ακτές της Μεσογείου, περίπου 300 χιλιόμετρα ανατολικά από το τουριστικό κέντρο της Αττάλειας υπάρχει ο όρος να μην έχει η Τουρκία την διαχείριση πυρηνικών καυσίμων δύο χρόνια αργότερα, σε ίδια συμφωνία με την γαλλο-ιαπωνική κοινοπραξία που θα κατασκευάσει το δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στη Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας η πρόβλεψη αυτή απουσιάζει.

Πάντα οι κατασκευάστριες εταιρείες καταλήγουν σε συμφωνία με την κυβέρνηση για να παρέχουν το απαραίτητο ουράνιο και να λάβουν τα πυρηνικά απόβλητα μετά το τέλος της διαδικασίας.

Ωστόσο, η Αγκυρα απέφυγε να συμφωνήσει σε αυτόν τον όρο, θέλοντας να ελέγχει η ίδια το ζήτημα του εμπλουτισμού ουρανίου και της διάθεσης των πυρηνικών αποβλήτων στην περίπτωση του δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου.

Οπως αναφέρει στην αναφορά της η BND “το κομμάτι της πυρηνικής διαδικασίας είναι κρίσιμο για κάθε κράτος που θέλει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα. Σε περίπτωση που η Τουρκία επιθυμεί να κρατήσει τις ράβδους χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου, αυτό έχει μία μόνο λογική εξήγηση: Επιθυμεί να συγκεντρώσει υλικό για μια βόμβα πλουτωνίου”!

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας, ο Ερντογάν έχει ήδη κανονίσει το 2010, να προετοιμαστεί η Τουρκία για την κατασκευή εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου, αναφέρει η εφημερίδα. Άλλα ευρήματα της Υπηρεσίας, η Τουρκία φέρεται να διαθέτει ήδη έναν σημαντικό αριθμό από συσκευές φυγοκέντρησης.

Από που προέρχονται; Από το Πακιστάν που κατέχει ήδη ατομική βόμβα.

Παράλληλα, αναφέρεται στο τουρκικό πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων λέγοντας ότι από το 2011 ο Ερντογάν είχε ζητήσει την ανάπτυξη πυραύλων μέσου (500-5000 χλμ.) βεληνεκούς.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι στις αρχές του 2012 η Άγκυρα ξεκίνησε την ανάπτυξη πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς και τονίζει ότι ένας πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς με 2.500 χιλιόμετρα φάσμα μπορεί να είναι έτοιμος μέσα στο 2015, ένω μπορεί να αποκτήσει πυρηνικά πριν το 2022..

Σύμφωνα με τηn BND τα σχέδια αυτά αποτελούν ισχυρή ένδειξη ενός συνεχιζόμενου προγράμματος κατασκευής πυρηνικών όπλων.

Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης σε παλαιότερες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, όπως του Αμπντουλάχ Γκιούλ ως υπουργού Εξωτερικών ότι η «Τουρκία δεν μπορεί να αφήσει μία γειτονική χώρα (σ.σ. αναφορά στο Ιράν) να έχει πυρηνικά όπλα που η ίδια (η Τουρκία) δεν διαθέτει».

Πρακτικά η αναφορά της BND αναφέρει πολλά λιγότερα απ’ότι έχει γραφτεί κατά καιρούς στο defencenet.gr  και στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ. Η Τουρκία βρίσκεται καθ’οδόν για την επίτευξη του στόχου της, να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και τίποτα δεν θα την εμποδίσει να το καταφέρει. Ηδη αναπτύσσει τους φορείς, τα βαλλιστικά όπλα, ήδη έχει πιστοποιημένα μαχητικά (ειδική Μοίρα F-16 για ρίψη ατομικών βομβών και ουδείς μπορεί να την σταματήσει.

Η Ελλάδα θα τεθεί υπό ασφυκτική ομηρεία και τότε…

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.